Перший е-рецепт тепер можна отримати без візиту до лікаря

Перший е-рецепт тепер можна отримати без візиту до лікаря

Укрінформ
Пацієнти, окрім осіб, які проходять замісну підтримувальну терапію, зможуть отримати перший електронний рецепт, звернувшись до лікаря дистанційно.

Про це інформує пресслужба Міністерства охорони здоров'я, передає Укрінформ.

"Раніше пацієнт міг отримати перший без візиту до лікаря лише за наявності гострих чи хронічних захворювань. У всіх інших випадках він обов’язково мав бути фізично присутнім на прийомі у лікаря під час виписки першого електронного рецепта. Відтепер же ця вимога не є обовʼязковою", - йдеться в повідомленні.

У МОЗ пояснюють, що зараз, навіть коли пацієнт звертається до лікаря дистанційно вперше, фахівець має право виписати електронний рецепт на ліки без проведення особистого прийому пацієнта. Винятком є пацієнти, які проходять замісну підтримувальну терапію.

У своєму рішенні лікар має спиратися на отримані від пацієнта дані про його поточний стан, скарги, а також відомості з його первинної облікової медичної документації. Також він обов’язково повинен внести медичні записи про таку взаємодію до електронної системи охорони здоров’я (ЕСОЗ).

Рішення лікаря про дистанційне призначення ліків має обовʼязково відповідати галузевим стандартам у галузі охорони здоров’я, затвердженим МОЗ.

Читайте також: МОЗ збільшило термін дії електронних рецептів до 90 днів

У відомстві також нагадали, що відтепер відпуск наркотичних (психотропних) лікарських засобів в аптеці здійснюється виключно на підставі електронного рецепта. Так пацієнти, які проходять складне лікування та потребують знеболення, зможуть отримувати рецепт на такі ліки у більш зручний спосіб.

При цьому паперовий рецепт продовжує діяти на територіях, де ведуться активні бойові дії, та для призначення екстемпоральних наркотичних лікарських засобів (тобто таких, що виготовляються в аптеці). Усі зміни покликані спростити процес призначення та відпуску рецептурних лікарських засобів і водночас мінімізувати прояви самолікування.

Як повідомляв Укрінформ, строк дії електронних рецептів на рецептурні ліки, які пацієнт купує за власні кошти, збільшився до 90 календарних днів із 30, як було раніше.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-