Щороку у світі проводять понад 150 тисяч операцій з пересадки органів

Щороку у світі проводять понад 150 тисяч операцій з пересадки органів

Укрінформ
У світі щороку проводять понад 150 тисяч органних трансплантацій - тобто кожні три хвилини десь на планеті методом трансплантації рятують людину.

Про це свідчать дані Всесвітньої організації охорони здоров'я з нагоди Всесвітнього дня донорства та трансплантації органів, повідомили Укрінформу в Українському центрі трансплант-координації.

Як зазначили в УЦТК, успішні трансплантації нирки і печінки в Україні провели ще у 70-х роках, а у 2001-му році успішно пересадили серце.

За словами генерального директора УЦТК Дмитра Коваля, після значної паузи у грудні 2019 року було проведено законодавчі зміни у галузі трансплантології.

“Останні три роки, навіть попри пандемію і війну, українська трансплантологічна галузь активно розвивається. Щороку зростає кількість трансплантаційних операцій. Зростає також відсоток пересадок від померлого донора і розвиваються нові напрямки. В Україні успішно пересаджують нирки, печінку, серце, легені, підшлункову залозу. Проводять спліт- та симультанні трансплантації. За 9 місяців нинішнього року пересадок проведено більше, аніж за увесь попередній рік”, - зазначив Коваль.

Він зауважив, що понад тисяча трансплантацій за три роки - це дуже хороший результат. “Він став можливим завдяки скоординованості і співпраці всіх трансплант-команд, служб, МОЗ і держави в цілому, яка підтримує розвиток трансплантації. Але, насамперед, оці тисячу шансів на нормальне життя ми змогли дати пацієнтам завдяки донорам, живим і посмертним. І тому сьогоднішній день - це ще й день вдячності їм і пошани”, - наголосив Коваль.

В УЦТК також повідомили, що першу трансплантацію цілого органу людини виконали саме в Україні - і зробив це у 1933 році у Херсоні Юрій Вороний. 26-річній жінці, у якої відмовили нирки, він пересадив орган померлого 60-річного чоловіка. Пересаджена нирка запрацювала, але пацієнтка Вороного прожила після операції лише два дні - тоді ще в медицині не було розуміння механізму відторгнення чужорідного органу. Однак ці 48 годин були першим успіхом і надією для людства.

Майже за двадцять років американський хірург Джозеф Мюрей трансплантував нирку хворому від брата-близнюка. Оскільки донор і реципієнт були повністю сумісними, відторгнення не розвивалося і пацієнт Мюрея прожив уже 8 років.

Перспективи трансплантації стали очевидними з появою перших імуносупресантів. У 60-х роках медицину сколихнули просто таки революційні досягнення - перші успішні трансплантації серця, печінки і легенів.

Читайте також: У Львові юнакові пересадили шкіру від посмертного донора

Трансплантації майже 150 років. Так, ще в позаминулому столітті медики з’ясували, що заміна органів може стати одним з методів порятунку людей. У 1883 році швейцарський хірург Теодор Кохер пересадив пацієнту тканину щитоподібної залози і це стало моделлю абсолютно нової хірургічної стратегії.

Найчастіше у світі пересаджують нирки, печінку, серце, легені. Трансплантологи уже вміють замінити обличчя, кінцівки, кишківник, статеві органи. А ще медики знову повернулися до ксенотрансплантацій - пересадили пацієнтам нирки і серце від генетично модифікованих свиней. Цей напрямок є перспективним, як і вирощування органів з клітин. Адже попри велику кількість трансплантацій, через нестачу донорських органів вдається забезпечити лише 10 відсотків потреби у такій медичній допомозі, підкреслили в УЦТК.

Як повідомлялося, Всесвітній день донорства та трансплантації органів проводиться щороку 17 жовтня. Він започаткований Всесвітньою організацією охорони здоров'я 2005 року задля поширення інформації про трансплантацію і важливість донорства.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-