У МОЗ розширили перелік медиків, які зможуть переливати кров пораненим

У МОЗ розширили перелік медиків, які зможуть переливати кров пораненим

Укрінформ
До переліку фахівців, які можуть проводити трансфузію донорської крові, додались ще 26 лікарських спеціальностей, переважно хірургічного профілю.

Про це повідомили у Міністерстві охорони здоров’я, передає Укрінформ. 

За словами очільника Директорату високотехнологічної медичної допомоги та інновацій МОЗ Василя Стрілки, через війну в Україні значно зросла потреба у негайному переливанні крові, яке рятує життя пораненим військовим та цивільним.

“Масивні крововтрати через травми, отримані внаслідок постійних артилерійських та ракетних обстрілів, вимагають негайного заміщення. МОЗ реагує на ці реалії, розширюючи можливості надання трансфузіологічної допомоги. Наша мета – максимально наблизити донорську кров до пораненого», – зазначив Стрілка.

Нова постанова Кабміну оптимізувала механізм забезпечення донорською кров’ю військових. Раніше, згідно з кваліфікаційними характеристиками, проводити гемотрансфузії могли лише анестезіологи і трансфузіологи.

Міністерство охорони здоров’я затвердило зміни до кваліфікаційних характеристик лікарів, які відтепер повинні мати знання та вміння щодо переливання крові та її компонентів. Ця вимога додана до кваліфікаційних характеристик лікарів, які в своїй практиці стикаються з хірургічними втручаннями та невідкладними станами пацієнтів – хірургів, травматологів, комбустіологів тощо. Це, зокрема, дозволить лікарям зазначених спеціальностей, які вибрали боронити нашу країну та вступити до лав Збройних сил України, використовувати кров та її компоненти для порятунку наших бійців на передовій. Без зволікань та зайвої бюрократії. Аналогічним чином це працюватиме й у прифронтових госпіталях. 

Читайте також: У Києві та 6 містах є потреба в усіх групах крові - МОЗ

Разом з тим змінилися кваліфікаційні вимоги до отримання спеціалізації з «Трансфузіології». Тепер лікарі ширшого спектра спеціальностей зможуть її отримати. Це стимулюватиме збільшення кількості справжніх спеціалістів у відповідній галузі й допоможе врятувати не одну тисячу життів, підкреслили в МОЗ.

Як повідомляв Укрінформ, у вересні уряд дозволив бойовим медикам переливати кров на догоспітальному етапі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-