У ЦГЗ дали поради до Всесвітнього дня психічного здоров'я

У ЦГЗ дали поради до Всесвітнього дня психічного здоров'я

Укрінформ
У вівторок, 10 жовтня, відзначається Всесвітній день психічного здоров’я. Центр громадського здоров'я нагадав, що турбота про себе відіграє важливу роль у підтримці ментального здоров'я та допоможе у лікуванні й одужанні, якщо у людини діагностували психічне захворювання.

Поради про те, як турбуватися про себе оприлюднив Центр громадського здоров'я, передає Укрінформ.

"Психічне (ментальне) здоров'я – це стан психічного благополуччя, яке дозволяє людям справлятися з життєвими стресами, реалізовувати свої здібності, навчатися й працювати, а також робити внесок у життя суспільства, - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Замість інвалідності оцінюватимуть втрату функціональності. Що це значить і які наслідки

Як зазначили в Центрі громадського здоров'я, турбота про себе може зіграти важливу роль у підтримці психічного здоров'я та допомогти у лікуванні та одужанні, якщо у вас діагностували психічне захворювання.

Це, як наголошують у ЦГЗ, означає знаходити час на заняття, які допоможуть вам жити добре та покращити як фізичне, так і психічне здоров'я.

Зокрема фахівці дали наступні поради, як підтримати своє психічне та фізичне здоров’я:

Регулярно займайтеся спортом. Усього 30 хвилин ходьби або занять фізичними вправами щодня допоможуть підняти настрій та покращити здоров'я. Дослідження свідчать, що фізична активність зменшує симптоми тривоги та депресії. Регулярна фізична активність також запобігає неінфекційним захворюванням, таким як хвороби серця, ожиріння, діабет і деякі види раку.

Їжте здорову їжу та уникайте зневоднення. Збалансоване харчування та достатня кількість води можуть покращити ваш стан та концентрацію протягом дня.

Читайте також: На Донеччини у рази зросли звернення до лікарів щодо психічних розладів - експертка

Дбайте про сон. Дотримуйтесь графіка та переконайтеся, що ви спите достатньо. Синє світло від пристроїв та екранів може ускладнити засинання, тому зменште вплив синього світла від телефона чи комп'ютера перед сном.

Спробуйте заняття з релаксації. Вивчіть програми для розслаблення або оздоровлення, які можуть включати медитацію, м'язову релаксацію або дихальні вправи. Заплануйте регулярний час для цих та інших корисних занять, які вам подобаються, наприклад, ведення щоденника.

Визначте цілі та пріоритети. Вирішіть, що потрібно зробити зараз, а що може зачекати. Навчіться говорити "ні" новим завданням, якщо ви починаєте відчувати, що берете на себе занадто багато. Намагайтеся пам'ятати про те, чого ви досягли наприкінці дня, а не про те, чого ви не змогли зробити.

Практикуйте подяку. Нагадуйте собі щодня про конкретні речі, за які ви вдячні. Запишіть їх увечері або прокрутіть у голові.

Читайте також: З 1 жовтня вступає в дію Закон про систему громадського здоров'я

Зосередьтеся на позитиві. Виявіть та киньте виклик своїм негативним і марним думкам.

Залишайтеся на зв'язку. Зверніться до своїх друзів або членів сім'ї, які можуть надати емоційну підтримку та практичну допомогу.

Як наголошують в ЦГЗ, звернутися по професійну допомогу необхідно, якщо ви відчуваєте серйозні або тривожні симптоми, які тривають 2 тижні або більше, такі як: проблеми зі сном; порушення апетиту, що призводить до небажаних змін маси тіла; труднощі з концентрацією уваги; втрата інтересу до речей, які вам зазвичай приносять задоволення; нездатність виконувати звичайні повсякденні функції та обов'язки; постійне відчуття втоми та втрати енергії; думки про смерть чи самогубство.

"Не чекайте, поки ваші симптоми стануть непереборними, поговоріть про свої побоювання з лікарем, який за необхідності може скерувати вас до фахівця в сфері психічного здоров'я", - закликали у Центрі громадського здоров'я.

Як повідомлялося в Україні за ініціативи першої леді Олени Зеленської діє Всеукраїнська програма ментального здоров’я "Ти як?", яка створена для того, щоб кожен знайшов психологічну допомогу тоді й там, коли вона потрібна.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-