За вісім місяців близько 52 тисяч пацієнтів отримали психологічну допомогу на первинній ланці

За вісім місяців близько 52 тисяч пацієнтів отримали психологічну допомогу на первинній ланці

Укрінформ
За 8 місяців цього року близько 52 тис. пацієнтів отримали психологічну допомогу на первинній ланці меддопомоги.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров'я, передає Укрінформ.

"За 8 місяців (з січня по серпень 2023 року) загалом 9 110 лікарів ПМД надавали медичні послуги за цим пакетом. Таку допомогу за цей період отримали 51 742 унікальних пацієнти. Найбільше пацієнтів – у Дніпропетровській (10 452), Полтавській (6 344) областях та м. Києві (3 832). При цьому щомісяця кількість подібних звернень зростає", - йдеться у повідомленні.

У МОЗ зазначають, що за результатами проведеного у вересні українського опитування близько 50% українців готові говорити про стрес та його подолання з психологом та 26,5% – з сімейним лікарем. Натомість на практиці (за результатами іншого дослідження - ред.) лише один з 50 наших громадян звертається по допомогу до фахівців.

Як зауважили у міністерстві, наразі триває робота разом із партнерами щодо забезпечення доступності психологічних послуг для пацієнтів. Зокрема, у листопаді минулого року НСЗУ в рамках Програми медичних гарантій запровадила новий пакет медичних послуг «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги». Психологічну допомогу на первинній ланці можуть надати лікарі, які пройшли навчання за програмою mhGAP.

MhGAP (Mental Health Gap Action Programme) – це глобальна програма ВООЗ, у межах якої навчають сімейних лікарів допомагати пацієнтам, які приходять із тривогою, розладами сну чи харчування, труднощами з концентрацією уваги тощо.

З моменту запровадження навчання в межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я його пройшли вже понад 44 тис. медиків.

Такі послуги є безоплатними для громадян. Оплату за них медзакладам здійснює НСЗУ у межах Програми медгарантій (ПМГ). Так, загальна сума сплачених надавачам коштів за пакетом у 2023 році склала 7 883 091 грн (станом на 02.10.2023 р.). Таку оплату отримали 569 закладів.

Наразі 670 медзакладів законтрактовані на пакет ПМГ «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги». Найбільше з них – у Дніпропетровській області (54), м. Києві (44) та Харківській області (43).

Читайте також: У Києві представили Цільову модель системи надання психологічних послуг

Як повідомлялося, у липні 2023 року Національна служба здоров'я у межах ініціативи першої леді Олени Зеленської зі створення Всеукраїнської програми ментального здоровʼя "Ти як?" презентувала дашборд "Надавачі медичної допомоги за напрямом “Психологічна та психіатрична допомога"".

Дашборд - це база даних, що містить усі медзаклади, які безоплатно для пацієнта надають психологічну та психіатричну допомогу за договором із НСЗУ. На сьогодні тут зібрані дані про 8 201 лікаря, які надають допомогу у 3 346 медзакладах.

Карта доступна за посиланням. На ній можна побачити усі медзаклади, що надають психологічну чи/та психіатричну допомогу в обраній області або населеному пункті, а також їхні адреси та контактний телефон.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-