Україна приєднується до Глобальної мережі цифрових документів охорони здоровʼя ВООЗ

Україна приєднується до Глобальної мережі цифрових документів охорони здоровʼя ВООЗ

Укрінформ
Кабінет міністрів схвалив проєкт листа-заявки на приєднання України до Глобальної мережі сертифікації цифрової охорони здоровʼя ВООЗ з використанням Транзитивного довірчого процесу.

Про це за підсумками засідання уряду повідомляє Міністерство охорони здоров'я, передає Укрінформ.

"Враховуючи успішність використання COVID-сертифікатів, Всесвітня організація охорони здоровʼя нині створює Глобальну мережу цифрових документів охорони здоровʼя ВООЗ. Мережа покликана розширити практики використання цифрових документів у медичній сфері в межах всіх держав, які є її учасницями. Сьогодні Україна також приєднується до цієї мережі, відповідне рішення було схвалене урядом", - йдеться у повідомленні.

В МОЗ нагадали, що ще влітку 2021 року Україна стала однією з перших держав, які не є членами ЄС, але приєдналися до Довірчої мережі ЄС та отримали визнання всіма державами-членами мережі сформованих COVID-сертифікатів.

Процес перенесення функціонала COVID-сертифікатів з Довірчої мережі ЄС до Глобальної мережі ВООЗ розпочався ще у червні цього року. Нині він вже завершується.

Тепер, як зазначають у МОЗ, головним спільним завданням є забезпечення безперебійного функціонування COVID-сертифікатів вже в рамках нової мережі.

Наголошується, що для України це важливий крок, оскільки після приєднання до Глобальної мережі ВООЗ зʼявляється можливість розширити перелік цифрових медичних документів, що будуть формуватися так само легко, як і COVID-сертифікати.

Водночас для українців, які мають COVID-сертифікатів у Дії, нічого не зміниться. Ці документи залишаються чинними та функціонують і надалі.

«Навіть попри офіційне завершення пандемії COVID-19 для підтвердження наявного епідеміологічного захисту в світі продовжуватимуть використовувати COVID-сертифікат. І саме для цього Україна приєднується до Глобальної мережі ВООЗ. Українцям, які мають COVID-сертифікати, нічого додатково робити не потрібно – їхні сертифікати є чинними в межах раніше визначених строків. Водночас варто памʼятати, що COVID-19 нікуди не зник, важливо подбати про власне здоровʼя та захистити себе шляхом вчасної вакцинації. Відповідно, буде відбуватися й оновлення строку дії COVID-сертифікатів», – зазначив міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко.

Читайте також: Зеленська обговорила із гендиректором ВООЗ міжнародне медичне партнерство

Загалом, за даними МОЗ, українці згенерували 12,2 млн COVID-сертифікатів у Дії.

Приєднання, функціонування та використання Україною переваг Глобальної мережі ВООЗ реалізовується спільно Міністерством охорони здоровʼя та Міністерством цифрової трансформації.

Як повідомлялося, у МОЗ відбулася стратегічна сесія з ВООЗ для визначення пріоритетів спільної роботи на наступні два роки.

Фото: Fabrice Coffrini / Contributor / Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-