Майже 100 тисяч пацієнтів з інсультом та інфарктом отримали меддопомогу з початку року

Майже 100 тисяч пацієнтів з інсультом та інфарктом отримали меддопомогу з початку року

Укрінформ
Від початку цього року майже 100 тисяч пацієнтів отримали медичну допомогу при інсульті та інфаркті.

Про це йдеться у пресрелізі Національної служби здоров'я, який є у розпорядженні Укрінформу.

«За Програмою медичних гарантій у 2023 році безоплатну допомогу при гострому мозковому інсульті отримали 78 865 пацієнтів, при гострому інфаркті міокарда – 21 033. НСЗУ виплатила закладам за надані послуги понад 2,22 млрд грн», - йдеться у повідомленні.

У Нацслужбі здоров'я зазначають, що в умовах війни, постійного стресу й напруження ризики розвитку серцево-судинних захворювань вищі, ніж будь-коли.

Програма медичних гарантій повністю покриває профілактику та лікування серцево-судинних захворювань. Зокрема, всі необхідні лабораторні та інструментальні обстеження, препарати за програмою «Доступні ліки», які можна отримати безоплатно або з частковою доплатою.

Читайте також: День серця 2023: що вбиває серця українців та як вберегтися

Отримати спеціалізовану медичну допомогу пацієнти можуть безоплатну в закладах із договором з Національною службою здоров’я.

Договір на лікування гострого мозкового інсульту з НСЗУ мають 229 медзакладів, на лікування гострого інфаркту міокарда – 74 заклади. Медична допомога при інсульті та при інфаркті безоплатна при доставленні бригадою екстреної (швидкої) медичної допомоги, при самозверненні у невідкладному стані або при переведенні з іншої лікарні.

У цих закладах пацієнт має можливість безоплатно отримати увесь необхідний перелік допомоги. Доплачувати за ліки, обстеження – не потрібно. Вартість лікування закладу оплачує НСЗУ.

Так, за інформацією НСЗУ, за лікування інсульту заклад отримує за надану допомогу пацієнту: 131 472 грн при застосуванні ендоваскулярних втручань; 62 565 грн при застосуванні тромболітичної терапії; 14 952 грн за надання допомоги без ендоваскулярних втручань або тромболітичної терапії.

За лікування інфаркту заклад отримує 43 573 грн за надання допомоги з проведенням стентування. Якщо стентування не проводилося, НСЗУ оплачує 25 261 грн за надану медичну допомогу. У вартість включені необхідні лабораторні та інструментальні обстеження, лікування, всі необхідні ліки та медвироби.

У медзакладі пацієнту з інфарктом чи інсультом надаються безоплатно наступні послуги: діагностика (КТ, МРТ, ангіографія, лабораторні дослідження); проведення тромболітичної терапії (при інсульті), стентування (при інфаркті); цілодобовий моніторинг стану пацієнта в реанімації; медична реабілітація в гострому періоді; лікарські засоби з Національного переліку основних лікарських засобів та витратні матеріали; ліки та медичні засоби, які закуповуються централізовано за кошти бюджету (наприклад, стенти); харчування в стаціонарних умовах.

Читайте також: Оновили «Доступні ліки» - які препарати включені до списку

Також у сімейного лікаря можна отримати електронний рецепт на «Доступні ліки». На сьогодні в програмі 232 торгові назви лікарських засобів для лікування серцево-судинних захворювань та первинної та вторинної профілактики інфарктів та інсультів. Ці ліки можна отримати безоплатно або з частковою доплатою в аптеках, які мають договір з НСЗУ – а це понад 13,6 тисячі приватних та комунальних аптек по країні. Отримати ліки можна за е-рецептом в будь-якій аптеці, незалежно від місця проживання.

Читайте також: В Україні щороку понад 400 тисяч осіб помирають від серцево-судинних захворювань

Як повідомляв Укрінформ, за даними МОЗ, понад 400 тисяч українців помирають щороку від захворювань серцево-судинної системи.

Фото ілюстративне

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-