Оновили «Доступні ліки» - які препарати включені до списку

Оновили «Доступні ліки» - які препарати включені до списку

Укрінформ
Набув чинності оновлений Реєстр лікарських засобів та медичних виробів, які підлягають реімбурсації. Відтепер до нього включено шість препаратів морфіну для паліативних пацієнтів.

Про це йдеться у пресрелізі Національної служби здоров'я, який є у розпорядженні Укрінформу.

"До програми реімбурсації увійшли шість препаратів Морфіну в таблетках – чотири безоплатні та два з доплатою. Пацієнти зможуть отримати їх за електронним рецептом в аптеках із договором з НСЗУ", - йдеться у повідомленні.

У НСЗУ наголошують, що знеболювальні лікарські засоби для паліативних пацієнтів необхідні людям з важкими, часто невиліковними захворюваннями. Наприклад, онкологія у ІІІ-ІV стадії, ВІЛ-інфекція/СНІД, туберкульоз у пізній стадії, серцево-судинні, неврологічні, атрофічно-дегенеративні та інші прогресуючі захворювання.

Отримати знеболювальні можуть пацієнти, які мають встановлені основний діагноз, паліативний статус та хронічний біль.

Читайте також: До програми «Доступні ліки» включили тест-смужки для глюкометра і знеболювальне

Щоб отримати знеболювальні потрібно звернутися до сімейного або лікуючого лікаря. Пацієнтам із онкологією - звернутися до лікаря первинної медичної допомоги. Лікар за наявності паліативного статусу встановить діагноз хронічний біль і створить електронний рецепт. Пацієнти із психічними розладами мають звернутися до лікаря-психіатра. Лікар за наявності паліативного статусу встановить діагноз хронічний біль і створить електронний рецепт.

Іншим паліативним пацієнтам необхідно звернутися за направленням сімейного лікаря до лікаря-спеціаліста. Лікар за наявності паліативного статусу встановить діагноз хронічний біль і призначить знеболювальні засоби. Далі – звернутися до сімейного лікаря, який створить електронний рецепт.

Отримати знеболювальні препарати безоплатно або з частковою доплатою можна за електронним рецептом в аптеці, що уклала договір з НСЗУ.

Загалом за даними НСЗУ отримати ліки і медпрепарати з програми "Доступні ліки" можна в 13 568 аптеках, які мають договір із НСЗУ.

Читайте також: Програму «Доступні ліки» доповнять препаратами для лікування психічних розладів

Знайти найближчу аптеку, яка відпускає ліки та медпрепарати за програмою реімбурсації, можна за телефоном контакт-центру НСЗУ 16-77. Або за допомогою дашборда на сайті НСЗУ.

Загалом програма реімбурсації включає 515 торгові назви лікарських засобів та медвиробів: 232 – для лікування серцево-судинних захворювань (в т.ч. для профілактики інсультів та інфарктів); 53 – для лікування цукрового діабету 2 типу; 4 – для лікування нецукрового діабету; 23 (+9 комбінації) – для лікування хронічних хвороб нижніх дихальних шляхів; 65 – для лікування розладів психіки та поведінки, епілепсії; 7 – для лікування хвороби Паркінсона; 21 – для лікування осіб у посттрансплантаційному періоді; 72 – препарати інсуліну; 6 – для знеболення паліативних хворих; 23 - тест-смужки для визначення рівня глюкози в крові.

Як повідомлялося, з жовтня пацієнти з діабетом І типу зможуть отримати тест-смужки за програмою реімбурсації. Відповідні зміни внесло Міністерство охорони здоров’я наказом від 26.08.2023 № 1537 "Про внесення змін до наказу Міністерства охорони здоров'я України від 21 серпня 2023 року № 1495”.

Фото: apteka.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-