Кузін - про Стратегію наркополітики: Отримали близько 200 аркушів коментарів

Кузін - про Стратегію наркополітики: Отримали близько 200 аркушів коментарів

Укрінформ
У Стратегії наркополітики, оприлюдненій МОЗ для громадського обговорення, основний фокус буде на переорієнтацію від кримінально-карних до профілактичних сервісів.

Про це під час круглого столу в Укрінформі щодо державної стратегії у сфері наркополітики сказав заступник міністра охорони здоров'я, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

"Основний фокус - це переорієнтація від кримінально-карного до адміністративно-виправних, медичних, психосоціальних та профілактичних сервісів. Це було відображено як у минулій, так і в поточній стратегії. В поточній все більше і більше значення якраз надається саме цьому блоку переорієнтації", - сказав Кузін.

Як нагадав заступник міністра, попередня стратегія у сфері наркополітики діяла у 2013- 2020 роках, нова стратегія має бути її продовженням.

Зараз, як зауважив Кузін, завершився етап громадського обговорення, за результатами якого МОЗ отримало багато коментарів та зауважень.

"Стосовно обсягу коментарів - зараз близько 200 аркушів коментарів до тексту стратегії, де є пояснення позиції, наведення кращих практик або доведення доказових практик. Це великий обсяг, і ми проводимо роботу, щоб оцінити ці позиції на предмет узгодженості та реалістичності", - сказав Кузін.

Він додав, що більшість коментарів стосувалися стратегічної цілі № 3 (ціль сталого розвитку "Міцне здоров'я і благополуччя" - ред.), яка говорить про підходи до декриміналізації вживання та зберігання наркотичних речовин, до зменшення шкоди від їх вживання, забезпечення медичної, психосоціальної допомоги.

Після опрацювання всіх зауважень та пропозицій, за словами заступника міністра, Стратегія буде винесена на засідання міжвідомчої групи.

Як додав Кузін, за допомогою міжнародних партнерів держава з початку повномасштабного вторгнення не скоротила допомогу наркозалежним людям, зокрема програми замісної підтримувальної терапії.

"Завдяки спільним зусиллям, партнерам, особливо PEPFAR (Надзвичайна ініціатива Президента США з надання допомоги у боротьбі з ВІЛ/СНІД), Глобальному фонду, вдалося не допустити скорочення програм замісної підтримувальної терапії. Це дійсно перемога. Тому що в умовах ковіду у нас були ризики, в умовах війни - це подвійні ризики. Замісна підтримувальна терапія продовжилася", - сказав Кузін.

Читайте також: Легалізація медичного канабісу не призведе до процвітання «чорного ринку» - Стефанишина

Також, за його словами, продовжилося надання профілактичних послуг, що було важко в умовах повномасштабної війни як для соціальних працівників, так і для представників неурядових організацій. Так само була продовжена робота параюридичної служби.

Окрім того, як додав Кузін, у 2023 році вдалося запровадити інноваційний препарат замісної підтримувальної терапії пролонгованої дії, продовжилася робота над оновлення нормативної бази щодо клінічних протоколів стандартів і настанов.

"У нас уже готові документи - це клінічна настанова і стандарт з лікування розладів при вживанні психоактивних речовин, стимуляторів. Сподіваємося, це стане базовим документом для наших наркологічних служб, лікарів первинки, щоб ця допомога була стандартизована", - сказав Кузін.

Також, за його словами, впроваджений електронний рецепт на лікарські препарати з наркотичними речовинами, зокрема, для паліативних, онкологічних пацієнтів. Це дозволяє моніторити кількість виданих рецептів, призначених ліків та мати упевненість у законності виписаних рецептів.

Як зазначила виконавча директорка Євразійської асоціації зменшення шкоди (EHRA), заступниця голови Віденської комісії НУО (Vienna NGO Committee - VNGOC) Ганна Довбах, стратегія щодо наркополітики пов'язана не тільки з відповіддю на виклики, які існують у країнах, а й з тим, що країни, суспільства, які декриміналізують вживання та зберігання наркотиків, в яких є дотримання прав людини, більш здорові та економічно успішні.

"У державах, в яких з популістських переконань криміналізують вживання та зберігання наркотиків, за наркотичними статтями сидять не ті, хто продають, а ті, хто вживає. І війна з наркотиками фактично є війною з людьми, які їх вживають. Ми бачимо, що держави готові платити від 2 до 15 разів більше коштів на те, щоб тримати людину у в'язниці, ніж давати кошти на зменшення шкоди (від вживання наркотиків - ред.), соціальне забезпечення, підтримку", - сказала Довбах.

За її словами, в Україні ця тенденція поки що зберігається.

Проєкт розпорядження Кабінету міністрів "Про схвалення Державної стратегії наркополітики на період до 2030 року та затвердження операційного плану з її реалізації на 2023-2025 роки" був оприлюднений на сайті МОЗ наприкінці липня 2023 року. У Стратегії прописуються 4 цілі: популяризація здорового способу життя, зниження попиту на наркотичні засоби тощо; забезпечення доступності замісної підтримувальної терапії; своєчасні послуги з діагностики, профілактики, медичної та соціальної допомоги особам з наркозалежністю; протидія незаконному обігу наркотичних засобів, психотропних речовин тощо, своєчасне їх вилучення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-