В Україні завершився спалах поліомієліту - Європейське бюро ВООЗ

В Україні завершився спалах поліомієліту - Європейське бюро ВООЗ

Укрінформ
Європейське регіональне Бюро ВООЗ оголосило спалах поліомієліту в Україні, виявлений у жовтні 2021 року, офіційно завершеним.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров'я, передає Укрінформ.

«Європейське регіональне Бюро ВООЗ оголосило спалах поліомієліту в Україні, виявлений у жовтні 2021 року, офіційно завершеним. Комплексний підхід до реагування на спалах, ініційований МОЗ України в грудні 2021 року, успішно зупинив передачу вірусу та запобіг його поширенню в інші країни», — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що успішне стримування спалаху поліомієліту в Україні стало можливим завдяки співпраці між МОЗ, ВООЗ, ЮНІСЕФ, Ротарі Інтернешнл та Центру з контролю та профілактики захворювань США (СDC).

Виявлення поліовірусу в Україні в жовтні 2021 року привело до створення робочої групи з реагування та технічної підтримки Глобальної ініціативи з ліквідації поліомієліту (GPEI) та спеціалістів ВООЗ, а також негайного епідеміологічного розслідування, що включало відстеження контактів і відбір проб навколишнього середовища в місцях, де вірус було виявлено.

У грудні 2021 року МОЗ затвердило план заходів щодо прискореної імунізації дітей віком від 6 місяців до 6 років, які не були вакциновані під час планової імунізації.

Читайте також: ЮНІСЕФ передав Україні 240 тисяч доз оральної вакцини проти поліомієліту

Завершення спалаху ґрунтується на рекомендаціях після оцінки реагування на спалах поліомієліту (OBRA), яка була проведена партнерами Глобальної ініціативи з ліквідації поліомієліту (GPEI), включаючи ВООЗ та ЮНІСЕФ, у травні цього року, а також даних, наданих Україною щодо поточного епіднагляду, імунізації та комунікації й комплексного огляду ефективності епіднагляду за вірусом поліомієліту та вакцинації в країнах, які приймають більшість українських біженців.

Від початку спалаху поліомієліту в Україні в 2021 році ЮНІСЕФ доставляє вакцини проти поліомієліту для дітей та проводить інформаційні кампанії про необхідність вакцинування.

У 2023 році ЮНІСЕФ доставив 890 000 доз двовалентної оральної вакцини та інактивованої вакцини проти поліомієліту в межах Глобальної ініціативи з ліквідації поліомієліту.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні триває кампанія з наздоганяючої вакцинації проти кору для дітей, які внаслідок зміни місця проживання, тимчасового виїзду за кордон чи інших обставин пропустили планові щеплення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-