Реабілітаційні відділення у кластерних та надкластерних лікарнях запрацюють до кінця року - МОЗ

Реабілітаційні відділення у кластерних та надкластерних лікарнях запрацюють до кінця року - МОЗ

Укрінформ
Реабілітаційні відділення в кластерних та надкластерних лікарнях мають запрацювати до кінця року.

Як повідомляє Міністерство охорони здоров'я, відповідне доручення під час селекторної наради з регіонами дав міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко, передає Укрінформ.

«Реалізація політики героїв має відбуватись шляхом розбудови мережі сучасних закладів якісної реабілітації в сфері охорони здоровʼя. В кожній кластерній та надкластерній лікарні, яка включена до спроможної мережі госпітального округу, має бути сучасне безбарʼєрне відділення реабілітації орієнтовно на 30-60 ліжок. Загалом близько 5000 ліжок з необхідних 7800. Сучасні ремонти, необхідне обладнання, фахові мультидисциплінарні команди — всі ці складові якісної реабілітації мають бути забезпечені до кінця року», – сказав Ляшко.

Читайте також: Відкрили реабілітаційне відділення для онкохворих та пацієнтів з воєнними травмами

Він зазначив, що кошти для цього є, і реабілітаційна допомога у сфері охорони здоров’я має бути доступною для військових та цивільних за місцем їх проживання.

У МОЗ зазначають, що концепція, яка передбачає розбудову системи реабілітації на базі спроможної мережі, повністю вирішує питання доступності реабілітаційної допомоги.

Водночас, її підтримка на місцевому рівні залежить виключно від раціонального та відповідального визначення пріоритетів очільників громад. Адже залишків коштів на рахунках лікарень, в переважній більшості випадків – достатньо для оперативного запуску сучасних реабілітаційних відділень. До того ж області, в яких розташовані військові частини та навчальні центри, отримують значно більше надходжень до місцевих бюджетів завдяки податку на доходи фізичних осіб.

Читайте також: Італія розпочала проєкт підтримки поранених під час війни в Україні

Як розпорядитись цими грошима – місцева влада вирішує самостійно.

Таким чином, як наголошують у міністерстві, до кінця року неспеціалізовані стаціонарні реабілітаційні відділення мають з’явитись у всіх 136 кластерних та надкластерних медзакладах, які увійшли до спроможної мережі. В кожному з них розташовуватиметься від 30 до 60 реабілітаційних ліжок. Загалом в межах країни йдеться про понад 5 250 ліжок. Це дозволить щорічно надавати якісні та безоплатні послуги з активної і доказової реабілітації для щонайменше 126 тисяч пацієнтів.

Також буде створено 6 спеціалізованих реабілітаційних медзакладів національного рівня. Вони охоплять: пацієнтів із травмами спинного мозку; людей, які потребуватимуть психологічного відновлення; людей із важкою нейротравмою; пацієнтів, які потребують складної скелетної реабілітації; людей, яким потрібна складна реабілітація у разі ампутацій.

Читайте також: В Україні створюється мережа сучасних реабілітаційних центрів - Лапутіна

Мета реалізації проєкту – формування близько 7 800 ліжко-місць для пацієнтів із травмами, хворобами та пораненнями, які потребують процесу активного відновлення.

За основу моделі розвитку реабілітації Міністерство охорони здоров’я взяло ізраїльський досвід. Він враховує як потреби цивільних, так і потреби військових, і не втратить актуальність навіть після війни.

Читайте також: У Києві презентували проєкт із реабілітації військових «Лоти турботи»

Як повідомлялося, зараз в межах Програми медичних гарантій реабілітаційну допомогу в Україні надає 421 медичний заклад. Всі послуги з реабілітації – безоплатні для людей та повністю покриваються НСЗУ. Стаціонарна реабілітаційна послуга за одним напрямом реабілітації має тривати мінімум 14 днів із тривалістю процедур від трьох годин на день. За двома напрямами та більше – понад 21 день. Амбулаторна ж реабілітація передбачає понад 14 днів інтенсивних занять, що мають тривати понад годину на добу. Кожен пацієнт, в залежності від важкості травми, може отримати від 2 до 8 реабілітаційних циклів впродовж року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-