Психологічний тренажер: як після перемоги виграти битву з самими собою

Психологічний тренажер: як після перемоги виграти битву з самими собою

Укрінформ
Команда HappyMind.Help створила унікальний онлайн-тренажер для самостійного покращення психологічного здоров'я військовослужбовців

Такого контенту і можливостей в Україні має бути багато. Тільки лінивий не говорив про те, які проблеми чекають нашу країну після завершення війни. Психологічної стійкості українці (і ветерани, і їхні родини, і ті, хто втратив домівку) потребуватимуть після війни так само, як у воєнний час потребують стійкості фізичної, вогневої, оборонної – і всіляких інших. Чи будуть готові ветерани до того, що повсякденне мирне життя буде вже не так сповнене вдячності до них, як у Велику війну. Адже культ ветерана, учасника бойових дій ще формується (це шлях, який суспільство ще має пройти), і далеко не всі воїни відчувають хвилі любові і чують аплодисменти, коли приїжджають додому з фронту. 

Як справлятися з війною їхнім родинам, коли прийде життя, з реальними труднощами ПТРС (Посттравматичний синдром, – ред.), пам’яттю про полеглих побратимів та прогнозованою бюрократією при облаштуванні свого мирного життя.

Гарна новина (наскільки вона можлива в наш час) полягає у тому, що багато родин до цього майбутнього готуються вже сьогодні.

Більше 6-ти тисяч українців вже скористалися цікавою розробкою –  унікальним українським онлайн-тренажером з когнітивної психології. Функціональність тренажера базується на так званій методиці когнітивно-поведінкової терапії (одним з провідних, сучасних, науково обґрунтованих методів психотерапії, який використовується з 60-х років ХХ століття). При такій терапії пацієнт, переосмислюючи своє сприйняття дійсності та себе у ній, намагається змінити негативні взірці мислення та поведінки на більш корисні, а виконуючи домашнє завдання психолога, намагатися у подальшому самому собі стати психотерапевтом). Оскільки онлайн-тренажер є у відкритому доступі, то ми вирішили спробувати отримати ту саму допомогу.

На сайті, де власне, розміщено програму, окремо у сімнадцяти активних віконцях подається перелік психологічних станів та розладів. Серед них – стрес, тривожність, початкова депресія, агресія, страх, порушення сну, паніка, вигорання. А позаяк тренажер створювався ще до війни, то тут є стани, притаманні й мирному життю: прокрастинація (здається в часи війни, ця проблема пішла) та залежність від інтернету.

Я почала заходити у віконця із «проблемами».

Першим «відчинила» (клікнула) на вікно «Початкова депресія». Після цього мені показали ще тридцять шість віконечок, кожне з яких пропонувало вправу, яка має допомогти тобі подолати цей стан. Оці тридцять шість вправ –  це сума психологічних прийомів найрізноманітніших шкіл, культур, країн, сфер. Тут вправи на фізичну активність, дихання, і когнітивно-поведінкова терапія. Відкриваючи кожну вправу, ти бачиш слайд-шоу, яке вчить, як найшвидше та найпростіше це опанувати.   

Наприклад, боротися з розладами сну можна за методикою ВМС США (одне віконечко та слайд-шоу), а можна використовуючи прийоми йоги (інше віконце), а можна слідуючи найпростішим порадам психолога. Можна вести щоденник подяки самому собі, а можна – заповнювати щоденник подяки Всесвіту. Можна планувати приємності, а можна – корисності. Навіть пропозиція бігати, тут міститься у віконці “ендорфіновий біг” (інтригують подачею!), а клікнувши, ти бачиш гарні мотиваційні кадри та поради, як почати, як і скільки бігти і про що при тому думати. 

Є тут і три віконця з рецептами, як долати тривогу.

Авторка зайшла в меню психологічних станів та натиснула на віконце «стрес». З того, що не було у попередньому меню: кілька вправ на підвищення усвідомленості. Слайд-шоу вчило, як зосереджуватися на моменті – тут і зараз, концентруючись на тому, що робиш, вбираючи супутні цьому аромат, смак, звук, навіть дотик...

Одним словом, для людей, які люблять допомагати собі самі та потребують такої допомоги тренажер – гарна нагода мати перелік прийомів без зайвої балаканини, а чисту, так би мовити, рецептуру. У тому числі про те, як долати гнів, страх, сум, апатію, зневіру….

Тренажером можна користуватися і у вебверсії, скажімо, на ноутбуці, і завантажити собі мобільний застосунок. На сайті розробники зазначають, що тренажер не заміняє психолога, але дає можливість самостійно проводити профілактику та поліпшення тривожних станів.  Розробники рекомендують робити вправи або щодня, або двічі чи тричі на тиждень, але мінімум протягом 21 дня, щоб це стало звичкою.

До початку широкого застосування психологічний онлайн-тренажер HappyMind.Help пройшов цикл випробувань та досліджень практичними психологами Національної гвардії України.

У 2019 році тренажер отримав ухвалу від Міністерства освіти, у 2023-му пройшов конкурсний відбір, вигравши Google Ad Grants.

Засновник благодійного фонду HappyMind.Help (як ми згадували вище, вони розробники тренажера) Олександр Тен у своїх інтерв’ю каже, що тренажер не є лікуванням, але він допомагає самостійно поліпшити психологічний стан:

- Ми співпрацюємо з Нацполіцією, Нацгвардією, всіма відомствами, де є особовий склад. Користуються ним і військовослужбовці, і цивільні. Військовослужбовці звертаються зараз до психологів із ПТСР, стресами, панічними атаками, порушеннями сну. Зі схожими проблемами звертаються і біженці. В Україні до війни лише три відсотки людей зверталися до психолога, і країна посідала одне з перших місць за психологічними розладами. А в часи війни він потрібний кожному. Тож ми плануємо доопрацювати сервіс та поширювати його і серед військових і серед цивільних. 

У підсумку

Одна з пануючих тез сьогодення – слід готуватися до життя після Перемоги. До того, що повернуться страшенно втомлені, зранені смертями побратимів та узагалі – війною люди, що треба запасатися терпінням, що потрібні будуть психологи і жоден тренажер на сто відсотків їх не замінить. Втім, знаючи, що українська армія – це безліч людей цивільних професій, з кількома освітами, я бачу, що вже сьогодні багато з них дуже грамотно працюють зі своїми травмами. Я знаю бійців, які у зоні бойових дій у вільний від бою час беруть участь у змаганнях. Знаю, що деякі військові практикують дихання для зняття стресу. Зрештою, серед шести тисяч людей, які вже використовували тренажер, чимало бійців ЗСУ. 

Тож замість думати, як ми будемо облаштовувати психологічне здоров’я після війни, варто готуватися до цього прямо зараз? Адже дослідження кажуть, що дуже багато можна зробити самим. Тренажер вам у поміч.

Леся Дідківська, Київ

Фото з сайту HappyMind

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-