У медзаклади України доставили понад 258 тисяч COVID-тестів

У медзаклади України доставили понад 258 тисяч COVID-тестів

Укрінформ
У медзаклади України доставили понад 258 тисяч антиген-тестів для визначення COVID-19.

Як повідомляє Міністерство охорони здоров'я, тести розподілені у кожну область, передає Укрінформ.

«Забезпечення медзакладів антиген-тестами для діагностики - один із обов’язкових заходів у рамках підготовки до епідсезону. Ми також продовжуємо секвенування вірусу, яке дозволяє відстежувати наявні штами та характер мутацій, щоб вживати оперативних заходів у разі збільшення випадків COVID-19 восени та взимку. Людям, які пропустили щеплення, зараз варто поновити захист. Рекомендований курс - це 4 щеплення, вакцина залишається безоплатною та є у всіх регіонах країни», – зазначив заступник міністра охорони здоров'я, головний санітарний лікар України Ігор Кузін. 

У МОЗ нагадали, що вакцинація проти COVID-19 залишається рекомендованою, особливо людям, які мають ослаблений імунітет чи супутні захворювання, старшим за 60 років, які перебувають у групі ризику важкого перебігу захворювання. Транспортування та зберігання вакцин за умов дотримання холодового ланцюга на рівні областей забезпечують центри контролю та профілактики хвороб. Зробити щеплення можна у сімейного лікаря або у пункті щеплення. 

Читайте також: У житомирській лікарні — обшуки, пов’язані з використанням коштів на боротьбу з COVID-19

Загальний рекомендований курс з вакцинації проти COVID-19 — це 4 щеплення. Через 5 місяців після первинного курсу вакцинації необхідно зробити перший бустер. Друга бустерна доза рекомендована всім повнолітнім з інтервалом щонайменше 4 місяці після першої. Також в Україні дозволена вакцинація проти COVID-19 з 5-річного віку.

Антиген-тест дає можливість у разі підозри на COVID-19 упродовж кількох хвилин визначити наявність вірусних білків і таким чином виявити інфікування в найактивнішій фазі перебігу захворювання, щоб запобігти подальшому розповсюдженню вірусу. Рівень чутливості таких тестів становить близько 96%, для їх застосування не потрібні лабораторні умови. Тести закуплені у межах спільного проєкту МОЗ України та Світового банку «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей» у співпраці зі Всесвітньою організацією охорони здоров’я.

Як повідомляв Укрінформ, за інформацією Міністерства охорони здоров'я, зараз на території України циркулює 14 штамів COVID-19.

Читайте також: Учені виявили новий загадковий симптом тривалого COVID-19

З 1 липня 2023 року уряд скасував карантин, який був встановлений з метою запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-