У Києві й 12 областях працюють виїзні бригади з тестування на вірусні гепатити

У Києві й 12 областях працюють виїзні бригади з тестування на вірусні гепатити

Укрінформ
У Києві та 12 областях упродовж дня 28 липня працюватимуть мобільні бригади, які робитимуть безкоштовне тестування на вірусні гепатити всім охочим.

Про це повідомив заступник міністра охорони здоров'я, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін на брифінгу до Всесвітнього дня боротьби з вірусними гепатитами, передає кореспондент Укрінформу.

За словами Кузіна, в Україні щонайменше 5% людей уражені вірусним гепатитом С і щонайменше 1,5% - вірусним гепатитом В. Держава забезпечує високоефективним лікуванням пацієнтів із вірусним гепатитом С, за рік закуповується щонайменше 13 тисяч курсів.

"Це доступне для пацієнтів лікування, так само як і тестування на вірусний гепатит С і В, яке можна отримати у свого сімейного лікаря. Також сьогодні у Києві та 12 областях країни будуть працювати виїзні мобільні бригади, де можна буде пройти тестування на вірусний гепатит і отримати додаткову інформацію щодо цього захворювання", - сказав він.

Читайте також: EMA схвалило першу у світі вакцину проти респіраторно-синцитіального вірусу

Заступник міністра зауважив, що про те, де буде проводитися безкоштовне тестування, можна дізнатися на сайтах обласних Центрів контролю та профілактики хвороб. Крім того, кожен громадянин, який уклав декларацію з сімейним лікарем, може безкоштовно пройти в нього таке тестування у будь-який час.

Тестування на вірусні гепатити рекомендується проходити кожній людині хоча б раз протягом життя. Якщо є фактори ризику захворіти на гепатит, тестування слід проходити раз на рік. Серед таких факторів фахівці називають будь-які маніпуляції у медичних чи немедичних закладах, де є потенційний контакт з кров'ю.

"Якщо ви зверталися до стоматолога, татуювальника, отримували хірургічні маніпуляції - ви теж у групі ризику, і вам необхідно пройти тестування. Вірусний гепатит С на сьогодні виліковний - 90-95% хворих повністю одужує після лікування. Якщо хворобу не діагностувати, не лікувати, є високий ризик, що вона буде прогресувати і в особи буде рак або цироз печінки", - наголосила начальниця відділу управління та протидії вірусним гепатитам та опіоїдній залежності ЦГЗ Ірина Іванчук.

У групі ризику також медики, які працюють на передовій і мають безпосередній контакт з кров'ю, військові.

Перебіг вірусного гепатиту С в багатьох випадках безсимптомний, поки не відбувається серйозне ураження печінки. Серед можливих симптомів на початковій стадії захворювання - погіршення самопочуття, болі в животі, нудота, блювання.

Читайте також: Ляшко заявив про нестабільну ситуацію щодо багатьох інфекційних хвороб

В Україні існує вакцинація проти гепатиту А і гепатиту В. Вакцинація проти гепатиту В проводиться ще у пологовому будинку, проте дорослим також рекомендується робити щеплення. Адже вакцинацію впровадили в Україні з 2002 року, тож ті, хто народився раніше, у більшості випадків її не проходили, наголосила Іванчук.

Водночас Кузін наголосив, що держава готова оперативно реагувати, якщо кількість діагностованих випадків захворювання на гепатит С зросте, і збільшити фінансування на закупівлю додаткових курсів лікування.

"Станом на сьогодні ми вже позбулися так званої черги, коли пацієнт мав чекати, щоб отримати лікування. І якщо буде потреба, то ми зможемо збільшити кількість цих курсів за рахунок державного бюджету", - запевнив заступник міністра.

Як повідомлялося, щороку 28 липня у світі відзначається День боротьби з вірусними гепатитами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-