Застосування ліків на основі канабісу жорстко контролюватимуть – МОЗ

Застосування ліків на основі канабісу жорстко контролюватимуть – МОЗ

Укрінформ
У Міністерстві охорони здоров'я України запевняють, що застосування ліків із вмістом медичного канабісу буде жорстко контролюватися.

Як передає Укрінформ, про це міністерство повідомило у Фейсбуці.

У МОЗ заявили, що Україна зробила важливий крок до спрощення доступу до ліків на основі медичного канабісу. Верховна Рада 268 голосами ухвалила у першому читанні урядовий законопроєкт № 7457.

«Дякуємо всім народним депутатам за їхні голоси та громадськості – за підтримку цієї дуже корисної ініціативи. Це був наш спільний тест на гуманність, і ми успішно його склали!» - зазначили у МОЗ.

В міністерстві підкреслили, що про потрапляння у вільний обіг препаратів з вмістом медичного канабісу не йдеться. «Застосування ліків буде жорстко контролюватися, як це вже відбувається з наркотичними препаратами», - наголосили в МОЗ.

Читайте також: Закон про доступ до препаратів медичного канабісу полегшить лікування деяких хвороб - експерти

У міністерстві зауважили, що у світі зібрано достатньо наукових даних, які підтверджують, що застосування ліків на основі медичного канабісу є ефективними при лікуванні понад 50 патологічних станів. Зокрема неврологічних захворювань: розсіяного склерозу, епілепсії, хвороби Альцгеймера, хвороби Хантінгтона і синдрому Туретта; захворювань травного тракту (за переконливими доказами, коноплі мають значний позитивний ефект на полегшення побічних ефектів під час хіміотерапії при онкологічних хворобах (особливо при нудоті та блювоті) та побічних ефектів, пов'язаних з лікуванням ВІЛ/СНІД.

Позитивний ефект від таких ліків спостерігається також щодо виразкового коліту і хвороби Крона, при запаленні та дисфункції моторики кишківника. Препарати на основі канабісу використовуються для посилення апетиту при захворюваннях, що призводять до втрати ваги та виснаження.

Медичний канабіс застосовують для лікування наркотичної залежності та при психічних розладах (за попередніми доказами, ефективним є використання канабісу як замісної терапії для опіоїдів, стимуляторів (зокрема кокаїну) та алкоголю, для подолання тривоги, посттравматичних стресових розладів і порушення сну.

Також його використовують при хронічному болю невропатичного походження та наданні паліативної допомоги.

Читайте також: Законопроєкт про медичний канабіс передбачає посилений контроль поліції за його обігом - депутат

«Крім цього, науково доведено, що фітоканабіноїди здійснюють високоефективну антимікробну дію (на стафілококи та стрептококи), а також демонструють помітний позитивний ефект при лікуванні посттравматичного синдрому, захворювань імунної системи, артриту та ревматизму, астми, різних форм склерозу, герпесу, діабетичної нейропатії, анорексії та багатьох інших недугів», - додали в МОЗ.

Як повідомляв Укрінформ, 13 липня Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт про легалізацію медичного канабісу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-