Медичний канабіс: МОЗ очікує, що законопроєкт незабаром буде на голосуванні в Раді

Медичний канабіс: МОЗ очікує, що законопроєкт незабаром буде на голосуванні в Раді

Укрінформ
Міністерство охорони здоров'я очікує, що законопроєкт про медичний канабіс буде внесено у порядок денний парламенту вже найближчим часом.

Про це журналістам сказав міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко, передає кореспондент Укрінформу.

«Ми очікуємо, що найближчим часом законопроєкт буде внесено до порядку денного і проголосовано в першому читанні. Ми говоримо про чіткі правила гри для того, щоб медичний канабіс застосовувався як лікарські засоби і чітко врегульовуємо низку питань: що таке сировина для виробництва лікарських засобів, як лікарські засоби випускаються в Україні, як вони обліковуються. Це повний процес, який дозволяє як виробництво на території України, але і прописує правила гри для тих, хто готовий завозити препарати з-за меж країни», - наголосив Ляшко.

Читайте також: Законопроєкт про медичний канабіс передбачає посилений контроль поліції за його обігом - депутат

Він зауважив, що наразі одним з ключових напрямків, де можуть застосовуватися ліки на основі канабісу, - це знеболення для людей, які мають важкі, невиліковні хвороби, зокрема онкологічні.

«Ці препарати пройшли клінічні дослідження, показали свою ефективність», - сказав Ляшко.

На запитання, чи можливо у разі ухвалення закону, в майбутньому, внести препарати на основі медичного канабісу до програми реімбурсації, міністр відповів: «В програму «Доступні ліки» ми вносимо (нові препарати - ред.) через оцінку медичних технологій, як і до національного переліку. Не можу сказати «так» чи «ні», крок за кроком будемо робити. Вже у минулому році ми внесли до доступних ліків ряд препаратів, які призначені для людей з психічними розладами, які можна безкоштовно отримати. Тому, думаю, і тут крок за кроком - це можливо. Ми за те, щоб програма реімбурсації розширялася», - сказав міністр.

Читайте також: Закон про доступ до препаратів медичного канабісу полегшить лікування деяких хвороб - експерти

Як повідомляв Укрінформ, у лютому цього року Комітет Верховної Ради з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування рекомендував парламенту ухвалити в першому читанні законопроєкт №7457 «Про регулювання обігу рослин роду коноплі (Cannabis) в медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності для створення умов щодо розширення доступу пацієнтів до необхідного лікування онкологічних захворювань та посттравматичних стресових розладів, отриманих внаслідок війни». Оновлена редакція законопроєкту про легалізацію медичного канабісу в Україні передбачає посилений контроль Нацполіції за обігом відповідних препаратів.

Фото: pixabay.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-