Ляшко заявляє, що не існує «чарівної пігулки», яка захистить від радіації

Ляшко заявляє, що не існує «чарівної пігулки», яка захистить від радіації

Відео
Укрінформ
Йодид калію уже роздали людям, які перебувають у потенційній зоні впливу ЗАЕС, але усі мають розуміти, що цей препарат захищає лише щитоподібну залозу, чарівної пігулки, яка захистить від радіаційного впливу, не існує.

Про це в інтерв’ю телеканалу “Ми Україна” сказав міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко, передає Укрінформ.

"Препарати (йодид калію - ред.) уже роздали людям, які живуть у потенційній зоні впливу (ЗАЕС - ред.). У подальшому треба буде стежити, куди може піти хмара радіоактивного пилу, а це буде залежати від кліматичних умов, і тоді визначатимуться інші зони впливу. Але ми маємо розуміти, що ця пігулка не захищає від впливу радіації, вона захищає лише щитоподібну залозу. Чарівної пігулки, яку можна було б прийняти і захиститись від радіаційного впливу, не існує", - сказав Ляшко.

Саме тому, зазначив він, МОЗ розробив чіткі рекомендації для людей, які проживають у зоні впливу, які препарати мають бути у них в аптечці.

Крім цього, зауважив міністр, для кожної атомної станції розроблені спеціальні плани реагування на випадок надзвичайної ситуації. Зараз вони актуалізовані для воєнного часу.

Читайте також: У разі теракту на ЗАЕС працюватимуть спеціальні системи оповіщення – Ляшко

Ляшко також зауважив, що усі люди, які зараз перебувають у зоні потенційного впливу ЗАЕС і з якоїсь причини не отримали йодид калію, можуть звернутися до свого сімейного лікаря чи зателефонувати на гарячу лінію МОЗ.

"У нас в наявності є препарати для того, щоб роздати і захистити усіх, хто цього потребуватиме", - резюмував він.

Читайте також: До радіаційної аварії неможливо підготуватися так, щоб захистити всіх на 100% - Ляшко

Як повідомляв Укрінформ, у Запорізькій, Дніпропетровській, Миколаївській та Херсонській областях провели масштабні навчання з подолання наслідків можливого теракту на Запорізькій АЕС.

4 березня 2022 року росіяни окупували ЗАЕС. 22 червня 2023 року Президент Володимир Зеленський заявив про плани Росії влаштувати теракт на Запорізькій АЕС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-