“Річка смерті”: роспроп поширює фейки про Тису і українсько-румунський кордон

“Річка смерті”: роспроп поширює фейки про Тису і українсько-румунський кордон

Фактчек
Укрінформ
Підробки обкладинки “The Economist”, фото Reuters та відео про “замінування”

Російська пропаганда поширює ряд фейків про дії українських прикордонників на українсько-румунському кордоні поблизу річки Тиса, зокрема про замінування берегів річки та розстріли чоловіків, які незаконно намагаються перетнути кордон.

Підроблена обкладинка “The Economist”

Російські ЗМІ, z-телеграм-канали, боти у соцмережах Х, TikTok та проросійський японськомовний сайт поширюють нібито обкладинку британського журналу “The Economist” із ілюстрацією, де чоловік з отворами від куль у спині лежить на надувному колі у жовто-блакитних кольорах із заголовком “Річка смерті. Тисячі українців призовного віку ризикують життям, перепливаючи підступні води”.

Це фейк. Такої обкладинки немає ні на офіційному сайті видання “The Economist”, ні у його соцмережах. Датою випуску на підробленій обкладинці вказано перший тиждень літа 2024 року.

Проте на офіційному сайті номер журналу за період 1-7 червня має зовсім іншу обкладинку. На ній зображений постер часів Другої світової війни, відомий під назвою “We Can Do It!” та заголовком “Зустрічайте найдинамічніший політичний рух Америки”.

Така сама картинка опублікована і на офіційному акаунті “The Economist” у соцмережі Х.

Підроблене фото з водяними знаками Reuters

Російські боти у соцмережі Х, z-телеграм-канали та росЗМІ поширюють фото з водяними знаками інформагентства Reuters. Пропагандисти стверджують, що на фото зображено стихійний меморіал на честь “розстріляних українськими прикордонниками” чоловіків, які намагались переплисти річку Тиса, щоб незаконно перетнути кордон України з Румунією.

Це фейк. На сайті Reuters такі фото за 26 травня 2024 року відсутні. Взагалі немає жодних доказів того, що дані кадри були зроблені на березі річки Тиса.

Єдині фото, що опубліковані Reuters 26 травня 2024 року і стосуються України, були зроблені у Харкові. Журналісти зняли наслідки російської терористичної атаки на торговельний центр.

Тож можна зробити висновок, що пропагандисти зробили постановочні фото біля однієї з річок та у графічному редакторі додали водяні знаки з логотипом Reuters.

Зрежисоване відео про “замінування”

Російські ЗМІ, z-телеграм-канали та проросійські блогери поширюють інформацію про те, що нібито українські прикордонники замінувують підходи до річки Тиси, аби чоловіки, які підлягають мобілізації, не тікали за кордон.

Це фейк. Почав дезінформаційну кампанію на своєму ТікТок-каналі колишній народний депутат, а зараз блогер Ігор Мосійчук, який часто поширює російські наративи.

Цю інформацію спростував представник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко в ефірі телемарафону “Єдині новини”. Він  назвав ці заяви “ворожою інформаційно-психологічною операцією”.

Проте це не зупинило російських пропагандистів. Після цієї заяви центральні російські ЗМІ почали поширювати відео, на якому нібито лежить чоловік у цивільному одязі, який “став жертвою” підриву на міні, закладеної на березі річки Тиса.

Це фейк. Про це повідомили у Центрі протидії дезінформації РНБО України. “Відео містить явні ознаки зрежисованості. Рослинність на відео не характерна для берегів Тиси, а елементи форми та екіпірування так званого прикордонника не відповідають тим, які використовують військовослужбовці Державної прикордонної служби України,” – йдеться у повідомленні.

Андрій Оленін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-