Роспроп видав пожежу у будівельному магазині у Польщі за підпал хабу з військовими товарами

Роспроп видав пожежу у будівельному магазині у Польщі за підпал хабу з військовими товарами

Укрінформ
Пропагандисти звинуватили українців, щоб викликати додаткове напруження в українсько-польських відносинах

Російські Telegram-канали, прокремлівські ЗМІ, а також англомовні акаунти в соціальній мережі X тиражують відео пожежі в польському місті Радом, до якої нібито причетні українці. Повідомляється, що в ніч на 30 травня внаслідок пожежі буцімто знищено великий логістичний хаб у м. Радом (вул. Варшавська, 168 – ред.), де зберігалися товари військового призначення для постачання в Україну. Місцева пожежна служба нібито повідомила, що вигоріло понад 6 тис. кв. метрів, а збитки від знищення майна перевищили 120 мільйонів доларів.

Це фейк. За адресою м. Радом, вул. Варшавська, 168 дійсно відбулася пожежа, але там знаходиться будівельний магазин зі складом, а не логістичний хаб з військовою технікою.

Крім того, масштаб пожежі був значно меншим, ніж заявили пропагандисти. За допомогою сервісу Google-карти вдалося встановити, що площа магазину зі складом трохи більша 1 тис. кв. метрів, а не 6 тис. кв. метрів, як повідомили автори фейку. 

Речниця поліції міста Радом Юстина Яськевич в коментарі кореспондентові Укрінформу підтвердила, що за вказаною адресою розташований склад будівельних матеріалів і у той день там фактично виникла пожежа. На даний момент слідчі з місцевого відділу карного розшуку встановлюють обставини цієї надзвичайної ситуації і можливих причетних до цієї події.

Водночас поліцейська уточнила, що площа пожежі не була великою і там частково згоріли лише будматеріали, а не жодні інші предмети.

У пожежній службі Радома також підтвердили факт пожежі того дня. Однак там спростували, що інформували про пожежу на площі 6 тис. кв. метрів, зауваживши, що пожежа охопила площу лише близько 300 кв. м. За інформацією пожежників, у цьому місці згоріли піддони з будматеріалами і їм нічого не відомо про якусь допомогу для України.

З цього можна зробити висновок, що на складі, як стверджують російські тролі, не було військової допомоги Україні, площа пожежі насправді була невеликою, і у справі ще нікого не затримано.

Отже, російські пропагандисти використали факт пожежі для того, щоб звинуватити в ньому українців, аби викликати додаткове напруження в українсько-польських відносинах, а також намагалися вкинути в інформпростір фейк про те, що Україна втратила велику партію військової допомоги, яка готувалася для Києва.

Дмитро Бадрак, Юрій Банахевич

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-