«Гуманітарна місія» Росії є кричущим воєнним злочином: дайджест пропаганди за 4 червня

«Гуманітарна місія» Росії є кричущим воєнним злочином: дайджест пропаганди за 4 червня

Укрінформ
Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав фейки та наративи пропаганди за 4 червня 2024 року.
  1. Держдеп США виконав «скоттську» роботу за Росію
  2. Як дітей з церкви Голгофи вивезли до концтабору «Ялинка»
  3. Звідки окупант Кіпрін знає гімн СРСР
  4. Нездійсненна місія РФ зірвати Олімпіаду в Парижі

Держдеп США виконав «скоттську» роботу за Росію

Офіційний представник Кремля Пєсков 4 червня вперше назвав США «ворожою» країною для Росії. А його колега з МЗС РФ Марія Захарова згадала про права людини: «Це зроблено відповідно до Першої поправки до Конституції США чи Четвертої?»

Так Москва відреагувала на зняття з рейсу в аеропорту Нью-Йорка пропагандиста Скотта Ріттера, який прямував до Санкт-Петербурга на черговий міжнародний економічний форум. Під час посадки на літак у нього забрали паспорт і вивели з аеропорту.

НАСПРАВДІ, ще напередодні уповноважена з прав дитини РФ Марія Львова-Бєлова просила встановити довічну (або на 50 років) заборону на в’їзд до Росії іноземним громадянам, які коли-небудь притягалися до кримінальної відповідальності за скоєння злочинів проти статевої недоторканості неповнолітніх.

Ось Держдеп США і виконує за Держдуму РФ (яка й мала б прийняти такий закон) її «скоттську» роботу. Адже загальновідомо, що Ріттер (якого RT позиціює виключно як «морського піхотинця» та «експерта») не просто звинувачувався у сексуальних злочинах проти неповнолітніх, а й був засуджений за незаконний контакт із ними у 2011 році.

У Росії, нагадаємо, наразі переховується і Вілмер Пуелло-Мота, який втік із США 7 січня, за два дні до того, як мав постати перед судом за зберігання дитячої порнографії. Але замість цього збоченець став ще одним американським «експертом» на службі кремлівської пропаганди.

Як дітей з церкви Голгофи вивезли до концтабору «Ялинка»

В Україні 4 червня вшановували пам’ять дітей, які загинули внаслідок російської збройної агресії. Пам’ятний день було встановлено постановою Верховної Ради 2021 року. Тобто ще до повномасштабного вторгнення.

НАСПРАВДІукраїнське дитинство стало ще однією жертвою агресії. Особливої уваги заслуговують численні факти насильницького переміщення маленьких українців до Росії. The New York Times випустила велике розслідування про те, як восени 2022 року представники російської окупаційної влади вивезли 46 вихованців (від грудного віку до 5 років) Херсонського будинку для дітей з особливими потребами. На той час у них були живі батьки. Попри це у Росії оформили їм документи та віддали на усиновлення — автори розслідування виявили анкети 22 вивезених із Херсона дітей у федеральному банку РФ даних дітей-сиріт.

Першого дня повномасштабного вторгнення адміністрація та вихователі дитячого будинку евакуювали вихованців — спочатку до одного з найближчих притулків, а потім до підвалу церкви Голгофа. Протягом кількох тижнів українські чиновники та поліція шукали спосіб евакуювати будинок дитини з Херсона (який уже на початку березня 2022 року був повністю окупований), але Росія відмовилась відкрити гуманітарний коридор.

Наприкінці квітня дітей знайшли представники окупаційної влади РФ. До церкви прийшли озброєні люди під керівництвом людини з позивним «Навігатор» — на той момент депутатом Держдуми від «Єдиної Росії» Ігорем Кастюкевичем. Вони вимагали повернути малечу до будинку дитини. Їх супроводжували журналісти пропагандистського медіа з окупованого Криму, які у своєму репортажі звинуватили українську владу в спробі викрасти дітей. У результаті вихователям довелося повернутися з вихованцями назад.

За словами співробітників установи, які поговорили з NYT, у наступні кілька місяців озброєні люди у російській військовій формі часто і без попередження відвідували дитячий будинок, а співробітників залякували та перевіряли на лояльність. Російські політики та військові привозили до закладу гуманітарну допомогу та подарунки. І звісно, публікували у соцмережах фото та відеозвіти. Зокрема, у Херсонському будинку дитини (крім Кастюкевича), побували віце-спікер Держдуми Ганна Кузнєцова (відповідальна за тему «чорної трансплантології» в Україні. – Ред.), депутатка від партії «Справедлива ​​Росія» (її очолює Міронов, який заслуговує ордера МКС за дитячою справою), Яна Лантратова, а також пропагандисти з RT.

Восени 2022 року, коли ЗСУ розпочали контрнаступ і військову операцію з деокупації Херсона, 46 вихованців будинку дитини фактично викрали і незаконно вивезли до анексованого Криму на автобусах та машинах швидкої допомоги. Для цього, навіть, набрали добровольців серед студентів-медиків у закритому онлайн-чаті. У Сімферополі дітей розподілили між двома установами. Одну з них – дитячий будинок «Ялинка» ще до цього називали «концтабором» та порівнювали з Аушвіцем через жахливі умови утримання. Там опинилися 14 дітей із Херсона.

В операції з викрадення дітей, крім Кастюкевича, брали участь: Костянтин Скорупський, на той час т.зв. міністр охорони здоров’я окупованого Криму та його заступник Антон Лясковський; Тетяна Завальська, директор Херсонського будинку дитини; Олександр Васюков, на той час директор будинку дитини «Ялинка» та його заступниця Маргарита Суслова разом із працівницею Євгенією Дмитрієвською та заступником головного лікаря «Ялинки» Віталієм Уткіним.

Тимчасова евакуація дітей з метою безпеки допустима під час збройного конфлікту, але має відповідати протоколам, вказує NYT. Експосол США в Управлінні глобального кримінального правосуддя Стівен Репп вважає, що той факт, що Росія офіційно не відстежувала пересування дітей та не надала посередникам доступу до них відповідно до міжнародного гуманітарного права, перетворює їхню евакуацію на насильницьке переміщення: «Те, що Росія вважає гуманітарною місією, є кричущим воєнним злочином».

Взимку 2023-го (через кілька місяців після того, як вихованців Херсонського будинку дитину привезли до РФ) їм оформили російське громадянство та документи — свідоцтва про народження, переклавши їхні імена з української на російську мову. 

Експерти в галузі права стверджують, що видача нових документів, переклад імен дітей та зміна їхнього громадянства свідчить про намір російської влади позбавити дітей української ідентичності, що є порушенням Конвенції про права дитини. Це також може розцінюватись як воєнний злочин.

Звідки окупант Кіпрін знає гімн СРСР

Ще у квітні Офіс Генерального прокурора України повідомив, що ведеться розслідування у 27 кримінальних справах про страти 54 українських військовополонених. Загалом в Україні розслідується понад 5 тисяч кримінальних справ про ймовірні злочини, включаючи вбивства полонених, скоєних російськими військовими.

Тепер до цього списку додалося ще одне, – пов’язане із нещодавньою появою у соцмережах відео, на якому російські солдати ведуть лісом групу з кількох українських полонених. Вони змушують їх співати гімн СРСР та б’ють. Один військовополонений падає на землю і не може піднятися. Окупант стріляє поруч із його головою, зображуючи страту.

НАСПРАВДІ, журналісти телеканалу «Суспільне» ідентифікували одного із росіян. Це 32-річний Олексій Кіпрін із Санкт-Петербурга, який у соцмережах писав про те, що він «на варті Русі з 2014 року». Журналістам вдалося зв’язатися з Кіпріним у WhatsApp. Він (думаючи, що листується з російською пропагандисткою), відповів: «Гімн співали погано…».

Цікаво, що Кіпрін через вік не жив у СРСР, але вважає, що той був «згуртований великою Руссю». На шиї у нього татуювання, він був у неонацистському підрозділі «Русич». Лишається риторичним питання: хто переконав Кіпріна, що СРСР був прекрасний, а потім його хтось «навмисно зруйнував», і через це життя в Росії стало настільки огидним, що треба було їхати вбивати українців ще 10 років тому? Але відповідь проста: ті, хто йому та іншим «визволителям» прямо наказують вчиняти воєнні злочини. Але при цьому ніякий СРСР їм не потрібен, а лише контурна карта сучасної РФ.

Нездійсненна місія РФ зірвати Олімпіаду в Парижі

І наостанок знову про Пєскова та спорт. 4 червня він назвав «абсолютним наклепом» твердження, ніби Росія намагається зірвати Олімпіаду в Парижі.

НАСПРАВДІ, переозвучуючи наратив «навіщо нам світ, в якому не буде Росії», він усіляко намагається знецінити будь-які спортивні змагання, на які Росію вже не пускають. І триває це не тільки з лютого 2022-го, а ще раніше з ганебної Сочінської олімпіади. Наприклад, організаторів попередніх Ігор в Токіо пропагандисти відверто називали «ідіотами».

З того часу подібні «ідіотські» атаки через розвиток ІТ стали більш технологічними. Про це йдеться у звіті американської корпорації Microsoft, яка пише, що «кампанія дискредитації Олімпіади ведеться через веб-сайти з фейковими новинами, а також через повнометражний та нібито документальний фільм, створений з наміром очорнити репутацію МОК та сформувати очікування, що літні Ігри у Парижі будуть затьмарені насильством».

За всім цим стоять групи Storm-1679 та Storm-1099, що підтримуються Росією.  Найбільш тривожною дезінформацією, яку вони розповсюджують, була, як пише Microsoft, «спроба використати війну між Ізраїлем і ХАМАС для фабрикації загроз». Так, у листопаді Storm-1679 розмістила зображення графіті в Парижі із погрозами на адресу ізраїльтян, які відвідують Ігри. За оцінкою Microsoft, це графіті було створено у цифровому форматі і навряд чи існувало у реальному місці.

Публікувались неправдиві повідомлення від імені європейських ЗМІ про те, що парижани купують страховки на нерухомість в очікуванні тероризму на Іграх, а також що 24% квитків на Олімпіаду повернули через побоювання терактів.

Storm-1099 в останні два місяці, використовуючи 15 франкомовних сайтів із фейковими новинами, «викриває» нібито процвітаючу корупцію в МОК на чолі з «Томасом Бахом і усією його профашистською бригадою», а також критикує президента Емманюеля Макрона за його «байдужість до труднощів, з якими стикаються громадяни Франції».

До речі, європейську футбольну першість (яка стартує за 10 днів у Німеччині), росіяни майже не чіпають. Російський футбол в силу своєї убогості ніколи не був «державною гордістю». 

А ось Олімпіада для Росії – завжди була війною, на яку її тепер вже не кличуть. Тому вона й воює інформаційно – як вміє. Але Пєсков правий – зірвати Олімпіаду Росія, звісно, не зможе. Для неї ця місія нездійсненна. Навіть з діпфейком Тома Круза.

Матеріал підготовлено Головною редакцією «Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки» для сайту Укрінформу

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-