Путіну потрібен не СРСР, а контурна карта сучасної РФ

Путіну потрібен не СРСР, а контурна карта сучасної РФ

Укрінформ
Жодних сентиментів до радянської спадщини Путін і його адепти не відчувають

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав фейки та наративи пропаганди за 31 травня – 2 червня 2024 року.

  1. Навіщо Росія «мобілізує» поляків
  2. Як Держдеп США «знелюднив» Бєлгород
  3. Соловйов вхопився за «молоду матір з Херсонської області»
  4. Чому Путіну не шкода ДніпроГЕС

Навіщо Росія «мобілізує» поляків

Польське державне інформагентство PAP 31 травня двічі повідомило про початок мобілізації в країні з початку липня. Влада країни начебто мала намір призвати в армію 200 тисяч поляків і відправити їх на війну в Україні. 

Представники інформагентства заявили, що повідомлення не було опубліковано кимось із їхніх співробітників. Тобто йшлося про заздалегідь підготовлену кібератаку. Згодом журналісти дізналися, що хакери дійсно зламали обліковий запис одного зі співробітників PAP за допомогою вірусу, після чого й розмістили фейкову новину.

НАСПРАВДІ, прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск зазначив з цього приводу: «Ця ще одна дуже небезпечна хакерська атака добре ілюструє російську стратегію дестабілізації напередодні європейських виборів».

Віцепрем’єр-міністр, міністр цифровізації Польщі Кшиштоф Ґавковський заявив«Інформація PAP про часткову мобілізацію не відповідає дійсності. Все вказує на сплановану дезінформацію за допомогою кібератаки з російської сторони. Мета — паралізувати громадськість».

Нагадаємо, 30 листопада минулого року відповідальний за польську тематику – очільник Служби зовнішньої розвідки Наришкін заявив, що «Варшава вже форсує підготовку до анексії Львівської, Івано-Франківської та більшої частини Тернопільської області України».

А за три дні до зламу РАР Путін, говорячи про можливе залучення західних військ для оборони України, сказав: «якщо зайде контингент європейських країн разом із поляками, інші підуть, поляки ніколи».

Ось росіяни й заходять у польський інформаційний простір. І сподіваються ніколи з нього не піти.

Як Держдеп США «знелюднив» Бєлгород

Більш «топорно» росіяни спрацювали з офіційним представником Держдепартаменту Метью Міллером, який буцімто заявив, що «в Бєлгороді не залишилося мирних жителів, натомість повно військових об’єктів, тому США підштовхуватимуть союзників ухвалити вірне рішення».

У Telegram з’явилося близько 300 постів із відповідним відео, які загалом набрали понад 2 млн переглядів. 

Член Ради Федерації РФ Рогозін прокоментував так: «Наскільки ми знаємо, у Вашингтоні, Нью-Йорку, Берліні, Парижі та Варшаві, не кажучи вже про Київ, теж не залишилося цивільного населення. Там суцільні військові об’єкти». Очільник Ради при президенті РФ з прав людини Валерій Фадєєв назвав Міллєра «циніком з Держдепу, і правда в будь-якому випадку за нами».

НАСПРАВДІ, багато Z-ресурсів (в т.ч. «воєнкор» Коц) видалили цей пост через явні ознаки його дипфейкововсті.

Те, що це діпфейк, добре видно навіть по краватці та сорочці Міллера, які він мав би переодягнути (якщо вірити відео) за той час, поки журналіст ставив питання.

Видання «Проверено. Медиа» не полінувалося і вивчило трансляції щоденних брифінгів, доступні на YouTube-каналі Держдепартаменту США та з’ясувало, що відео було змонтоване на основі записів двох пресконференцій: 9 та 28 травня.

Автори монтажу за допомогою нейромережі змінили слова не лише журналіста, а й Міллера. 

Цікаво, що запис його виступу визнав фейком і прокремлівський канал Fake Control, який також підтвердив, що ролик створений за допомогою нейромережі. Але при цьому фейканув, що підробку опублікували «пов’язані з Україною Telegram-канали», не назвавши жодного з них.

Фадєєв з Рогозіним, звісно, ні за що не вибачались. А в самій Росії, до речі, готуються запровадити кримінальне покарання за створення діпфейків. Відповідний законопроєкт цього тижня внесуть до Держдуми. Винним загрожуватиме штраф до 1,5 млн рубів або позбавлення волі терміном до 7 років. Цікаво буде побачити, кого засудять першим.

Соловйов вхопився за «молоду матір з Херсонської області»

Декілька великих Z-каналів у Telegram опублікували звернення «молодої росіянки та матері з Херсонської області» Анни Полонської до президента Володимира Зеленського. У ньому та українською мовою «від імені українського народу закликає його зупинити війну та геноцид» і припускає, що «в Україні її вже забрали б у ЗСУ, а її дитину продали б на органи до Європи». Відео з’явилося на каналі «Соловйов» та розповзлося по інших ресурсах.

НАСПРАВДІ,  Полонська – відома особа. Але у вузьких колах. Після повномасштабного вторгнення вона отримала паспорт РФ та навіть брала участь у виборах від «Єдиної Росії». Закликала голосувати за анексію Херсонської області на так званому референдумі у вересні 2022 року. Потім виявила в себе «міжнародно-аналітичний талант». Перший пост у своєму Telegram-каналі в січні 2023 року вона присвятила «початку розколу в НАТО через українську кризу».

Спочатку її активно використовували у пропагандистських сюжетах лише місцеві ЗМІ та пабліки. Наприклад, каналу «Головне у Херсоні та області» вона свого часу коментувала висловлювання експрезидента Франції Франсуа Олланда про те, що Мінські угоди дали Україні час на підготовку до повномасштабної війни з Росією. Полонська назвала ці слова ілюстрацією «справжнього ставлення колективного Заходу до України».

Далі вона спробувала піднятись на федеральний рівень. Наприклад, ТАСС позиціював її «місцевою мешканкою» та за сумісництвом «представницею Спілки матерів Нової Каховки». У серпні 2023-го Полонська брала участь у так званих праймеріз «Єдиної Росії» на ТОТ Херсонської області, після чого була висунута кандидатом у депутати. Але кастинг не пройшла. У жовтні за програмою підвищення кваліфікації від Уряду РФ вона вже вчилась в окупованому Криму.

Потрапити до влади Полонська (якій зараз 21 рік), мріяла з дитинства. Видання «Агентство» навіть виявило її на фото учасників міської конференції лідерів учнівського самоврядування міста Нова Каховка, що відбулася 24 жовтня 2018 року (на той момент їй було 15 років). Учасники конференції ділилися досвідом «учнівського самоврядування патріотичного та соціального спрямування», про що йдеться на сайті відділу освіти Новокаховської міської ради.

Перше відео за участі Полонської з’явилося на каналі Соловйова 14 березня. Проте масштабна кампанія за її участі запускається вперше. 

До речі, у лютому в Україні її заочно засудили її до 9 років позбавлення волі за колабораціонізм та виправдання збройної агресії Росії.

Чому Путіну не шкода ДніпроГЕС

ДніпроГЕС, найбільша гідроелектростанція України, вдруге стала об’єктом ракетних ударів російських військ. За словами голови Запорізької ОВА Івана Федорова, Дніпровська ГЕС перебуває «у критичному стані» і зараз не виробляє електроенергію.

Крім того, через наслідки ударів перекрито рух греблею ГЕС з одного берега Дніпра на інший. Загалом у ніч на 1 червня внаслідок російського удару було пошкоджено дві ГЕС, дві ТЕС та інші об’єкти енергетичної інфраструктури. Усі вони були побудовані переважно за радянських часів. 

Як пише відомий журналіст Андрій Колесников у своїй статті для Carnegie Politika, помилково вважати Путіна та його команду прямими спадкоємцями саме радянської влади, які бажають відновити Радянський Союз. Імперію – так, але не СРСР.

Навіть  гімн СРСР у 2000 році Путін повертав не тому, що йому було важливим все радянське, а тому, що це пробуджувало запит росіян на тверду руку і відновлення імперії. Спочатку гімн був як інструмент перетворення його особистої влади на все більш авторитарну, і лише  потім (2005-го) уже були слова про розвал СРСР як «найбільшу геополітичну катастрофу XX століття».

НАСПРАВДІ, під знесення пішло взагалі все радянське, включаючи руйнування — методом ракетних «точкових ударів» по Україні — саме радянської спадщини в енергетичній та інженерній інфраструктурі.

Модель, яку Путін вибудовує майже чверть століття, лише зовні, за географічними контурами, нагадує СРСР, а зміст цієї конструкції зовсім інший. Саме тому неосталіністський за своєю суттю путінський режим аж ніяк не цікавлять пострадянські люди, які досі мешкають на території України, та об’єкти інфраструктури, що на ній знаходяться з часів СРСР.

Колесников вважає, що «жодних сентиментальних почуттів щодо цієї спадщини Путін і його адепти пострадянської імперської ідеї не відчувають. Їм важливо не зберігати ностальгічну спадщину СРСР на цих територіях, а визначити, де на контурній карті школярі креслитимуть межі сучасної РФ».

Зважаючи на обстріли ДніпроГЕС (перша черга якого була здана у 1927 році) та руйнування Каховської ГЕС (яка у жовтні мала б святкувати 65-річний ювілей) так воно і є.

Матеріал підготовлено Головною  редакцією «Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки» для сайту Укрінформу

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-