У Фейсбуці поширюють пости щодо графіті в Європі про українські вибори

У Фейсбуці поширюють пости щодо графіті в Європі про українські вибори

Фактчек
Укрінформ
Роспроп використав фото української лікарки для створення фейкового профілю “журналістки”

У Мюнхені 20 травня невідомі намалювали графіті на могилі Степана Бандери з написом “Нам потрібні вибори” . За два дні після цього невідомі вандали залишили такий саме напис на будинку напроти Українського дому у Варшаві. Тоді ж цей напис з'явився і в іншому місці польської столиці: на тротуарі біля консульського відділу Посольства України в РП. 24 травня у мережі з’явилось відео з центру Парижа, де людина, яку важко ідентифікувати, залишила на стіні напис “нам потрібні вибори”.  

У всіх чотирьох випадках джерелом фото та відео, на яких можна побачити дії вандалів, є сторінка AIinaUA у Facebook. Профіль містить фото дівчини у вишиванці, у стислій інформації вказано, що вона нібито “журналіст”.

Сторінка була створена 11 квітня 2024 року. Протягом місяця на ній постили передруки українських новин, часто з телеграм-каналів. 18 травня було розміщено пропагандистський ролик про Майдан та Революцію Гідності, який повністю повторює російські наративи. Після цього з’явились вже згадані відео та фото з графіті “Нам потрібні вибори” у Варшаві, Мюнхені та Парижі.

Цей акаунт є фейковим. У профіля AIinaUA використано фото з львівського магазину вишиванок, яке було зроблено ще у 2018-му році.

Фото справді належить дівчині з України на ім’я Аліна. Проте вона немає жодного відношення до журналістики. Вона працює дитячим урологом у лікарні Охматдит.

Аліна Іваськевич повідомила кореспондентові Укрінформу, що акаунт, який поширює відео з графіті їй не належить.

При створенні фейкової сторінки використано старе фото Аліни, яке залишилось у російській соцмережі “Вконтакте”. Згідно з даними програми sociumin, останній раз Аліна заходила на свою сторінку у “Вконтакте” ще 16 грудня 2020 року. Зараз у російській соцмережі її профіль видалений.

Також слід зазначити, що, за словами Аліни Іваськевич, вона не веде сторінку у “Вконтакте” з 2015 року, тож російські пропагандисти могли самі додати нові фото Аліни, знайшовши їх у інших соцмережах, для створення враження актуального акаунту.

Те, що за цими графіті стоять росіяни, впевнена і голова правління громадської організації “Український дім” Мирослава Керик. У коментарі кореспонденту Укрінформу вона зазначила, що це, ймовірно, є діями проросійських сил, які таким чином хочуть внести розбрат серед українців. Керик підкреслила, що працівники Українського дому не мають нічого спільного з цим дописом і не хочуть, щоб хтось подумав, що це є позицією організації, чи хтось її підтримує.

У відділку поліції у Варшаві, у територіальній зоні відповідальності якого перебуває Український дім, кореспондентові Укрінформу повідомили , що на даний момент поліція здійснює заходи у відповідності до 108-ї статті польського закону про захист й опіку над культурними цінностями. Ця стаття передбачає позбавлення волі від шести місяців до восьми років за знищення або пошкодження пам’ятника культури (Український дім розташований у старому будинку, що має культурну цінність і перебуває під охороною держави). Матеріали у цій справі передано до районної прокуратури дільниці Варшава Середмістя-Північ.

У свою чергу, в іншому відділку поліції, який відповідає за безпеку дільниці, де розташований консульський відділ посольства України в РП, Укрінформу повідомили, що дії поліцейських проводилися відповідно до 63-ї статті §1 польського кодексу адмінпорушень. На даний поліція встановлює обставини події.

За даними поліції, в обох випадках проводять дії щодо виявлення осіб, причетних до скоєння цих актів вандалізму та усіх обставин цієї справи.

У поліції Мюнхена кореспондентці Укрінформу повідомили, що під час патрулювання кладовища патрульні поліцейські затримали підозрюваного, який вчинив акт вандалізму на могилі Степана Бандери. Ним виявився 38-річний житель міста Мюнхен.

На час публікації матеріалу, 28 травня, фейкова сторінка, через яку поширювали відео, було деактивовано.

Як повідомлялося, за даними представника ГУР Міноборони Андрія Юсова, саме на кінець травня 2024 році росіяни готували загострення російської кампанії про "втрату" легітимності української влади через відсутність виборів.

Андрій Оленін, Юрій Банахевич, Ольга Танасійчук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-