Роспроп поширює фейк про український слід у замаху на прем'єра Словаччини Фіцо

Роспроп поширює фейк про український слід у замаху на прем'єра Словаччини Фіцо

Укрінформ
Дружина нападника нібито була “активісткою Майдану” і “підбурювала” Цинтулу на злочин

Провідні російські ЗМІ, які працюють як на внутрішню, так і на міжнародну аудиторію, публікують інформацію про те, що дружина підозрюваного у замаху на вбивство прем'єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо письменника Юрая Цинтули – “біженка” та “активістка Майдану” з України. Що нібито вона “підбурювала” свого чоловіка стріляти у політика, а після інциденту намагалась втекти до Польщі, коли її затримала поліція.

Крім того, російське медіа, що працює на міжнародну аудиторію, наводить нібито слова міністра внутрішніх справ Словаччини Матуша Шутай-Ештока про те, що замах на очільника уряду був здійснений нібито через позицію Фіцо у наданні зброї для України.

Це фейк. У своїх матеріалах пропагандисти спираються на неназвані словацькі ЗМІ, проте не наводять посилань.

До того ж, дружина Юрая Цинтули не є українкою, а тим більше “біженкою” та “активісткою Майдану”. За даними словацького ЗМІ TV Noviny, дружина Цинтули працювала викладачкою у гімназії та перебуває на пенсії. Сусіди Цинтули розповіли журналістам, що пара живе разом вже не один десяток років. Тобто вони були разом ще до повномасштабного вторгнення Росії в Україну та подій Революції Гідності.

Під час брифінгу 16 травня очільник поліції Словаччини Любомир Солак назвав “вигадкою” інформацію про українське походження дружини Юрая Цинтули.

Міністр внутрішніх справ Словаччини Матуш Шутай-Ешток заявляв, що у зловмисника були політичні мотиви, проте ніколи не казав, що мотивом для замаху було рішення Роберта Фіцо не допомогати зброєю Україні.

Під час однієї із пресконференцій він також повідомив, що у Юрая Цинтули могли бути спільники, але виключив, що це могла бути його дружина.

Юрай Цинтула – 71-річний словацький письменник. Мотивом його замаху на Роберта Фіцо було названо незгоду з політикою нинішнього уряду.

За даними Euronews, угорський журналіст-розслідувач Саболч Паньї виявив у Facebook пости, в яких Цинтула симпатизував і підтримував проросійське воєнізоване угруповання Slovenskí Branci, відоме своїми зв'язками з Кремлем.

Андрій Оленін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-