У мережі поширюється фейк про те, що наданий Україні Patriot опинився в Китаї

У мережі поширюється фейк про те, що наданий Україні Patriot опинився в Китаї

Фактчек
Укрінформ
Пропагандисти намагаються дискредитувати нашу державу перед країнами-партнерами

Днями низка англомовних акаунтів у соцмережі Х, а також російські пропагандистські телеграм-канали і ЗМІ почали поширювати фото, на якому зображено нібито перевезення пускової установки зенітно-ракетного комплексу Patriot в Китаї. І буцімто Patriot транспортують для подальшого аналізу та технічної експертизи. У авторів дописів є два припущення щодо того, як установка опинилася в Китаї. Перше – її захопили росіяни в Україні і передали Китаю, друге – Україна сама продала її РФ. 

Це фейк. Дане фото немає нічого спільного із зенітно-ракетними комплексами, які отримала Україна від країн-партнерів. Як виявилося, на фото макет. На це вказує напис «Inert» на його лівій частині. Такий напис означає, що військова техніка не є активною і бойовою. Часто саме такі зразки можна побачити під час демонстрацій і виставок.

Окрім того, пускова установка комплексу Patriot має одинарні колеса позаду, на макеті ж вони подвійні.

Відсутній на макеті й генератор, що має бути встановлений на пускову установку ЗРК.

У коментарі Укрінформу головний редактор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express, яка спеціалізується на огляді військової техніки, Олег Катков повідомив, що на фото зображено якісний макет ЗРК Patriot і припустив, що його створено для тренувань китайської армії.

«Про це насамперед свідчить напис «Inert». Імовірно, його просто скопіювали, коли створювали макет за фото. Окрім цього, здається, цей макет виконано не в повному масштабі. Також на реальній пусковій установці значно більше кабелів, вона має одинарні колеса, інші опори», – додав він.

Китай досить часто використовує макети різних зразків американського озброєння для тренувань. Раніше організація U.S. Naval Institute повідомляла, що китайські військові побудували цілі у формі авіаносця та інших військових кораблів США у пустелі Такла-Макан.

Такий фейк пропаганда використовує для того, аби дискредитувати Україну перед союзниками, мовляв техніка, яку НАТО постачає Україні, через РФ опиняється в руках прямих конкурентів – Китаю, який проведе експертизу американського комплексу і матиме розуміння, як виготовляти ЗРК.

Фейк є нісенітницею з огляду й на те, що до складу ЗРК Patriot, окрім пускових установок, входять радіолокаційна станція, пункт управління та інше допоміжне експлуатаційне обладнання. Пускова установка – лише частина великої системи.

США ретельно відслідковують використання наданої Україні зброї і наразі не зафіксовано жодного випадку контрабанди, а захоплення такого типу озброєння одразу б спричинило б шквал новин в  іноземних ЗМІ.

Раніше Укрінформ спростував фейк про відправку перших військ НАТО в Україну.

Дмитро Бадрак

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-