Чому важливо вірити листам з фронту: дайджест пропаганди за 14 травня

Чому важливо вірити листам з фронту: дайджест пропаганди за 14 травня

Укрінформ
У війні перемагають воїни, а не актори з «Дом-2».

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав фейки та наративи пропаганди за 14 травня 2024 року.

  1. Що не так з «апокаліптикою» від NYT
  2. «Так, як росіяни розраховували – вже не виходить»
  3. Всесвітня ганьба керівництва «другої армії світу»
  4. Коли у роликах RT з’являться Машков із Пєвцовим?

Що не так з «апокаліптикою» від NYT

Великого розголосу в інформаційному полі набула стаття в The New York Times «Зіткнувшись із наступом Росії, високопоставлений український генерал малює похмуру картину»

Зокрема, в ній наводяться цитати голови ГУР МО України Кирила Буданова, які деякі ЗМІ та публічні особи інтерпретували ледь не як апокаліптичні.

Наприклад, NYT пише: «Ситуація на межі», — заявив по відеозв’язку з бункера у Харкові голова військової розвідки України генерал Кирило Буданов. З кожною годиною ця ситуація наближається до критичної».

НАСПРАВДІ, головне в цьому посилі – привернути через NYT увагу саме західної аудиторії до проблем, з якими стикаються Сили оборони (в т.ч. і через зволікання з наданням партнерами озброєння і техніки). І останнє, що мав робити Буданов в цій ситуації, – вдавати, що все добре.

Коли він каже, що «задіяв весь особовий склад», то звісно мав на увазі підконтрольні йому підрозділи, а не всі ЗСУ, адже за своїм функціоналом він ними просто не командує. Без цього уточнення (яке б мало бути з боку NYT) сенс цієї фрази спотворюється.

Цікава історія з керованими авіабомбами у Вовчанську. NYT пише: «Росіяни скидають п’ять-сім бомб кожні три хвилини», – сказав лейтенант Ярославський у телефонній розмові…». Тут скоріш за все ефект «зламаного телефону» або «труднощі перекладу», адже 5-7 бомб за три хвилини – це від 2400 до 3360 бомб на добу на один Вовчанськ.

Тому читати такі матеріали треба повністю, а видавати заради хайпу кілька вирваних з контексту цитат Буданова не варто. Тим паче, що на їхній підставі потім з’являються новини на кшталт: «Поінформоване джерело заявило, що подальша підтримка Заходом Києва залежить від ситуації з Харковом. У разі поразки Україну будуть схиляти до переговорів».

В етері «Телемарафону» 14 травня Буданов розставив  всі крапки над «і»: «Сказати, що росіяни мають значний успіх, це точно неправда. Разом з тим, треба пам’ятати, що ситуація досить-таки напружена і дуже швидко змінюється. Проте, ще станом на вчорашній вечір, на мій погляд, почалася стрімка тенденція до стабілізації ситуації. Противник, в принципі, вже заблокований на тих рубежах, на які зміг зайти, і триває операція Сил оборони України щодо подальшої стабілізації та початку витіснення супротивника за межі нашої держави. Не треба панікувати. Головна мета цієї операції (на Харківщині – Ред.) –  інформаційна, щоб створити хаос і паніку, підкріплюючи це діями на землі. Все це для того, щоб змусити наші угруповання, скажімо так, відходити на східних напрямах, аби було враження, що їх починають оточувати і відрізати. Але це не так. Друга — щоб дестабілізувати ситуацію всередині країни». 

«Так, як росіяни розраховували – вже не виходить»

Дестабілізації не відбувається. Паніки немає. Мирне населення евакуюється з прифронтової смуги. Сили оборони України тримаються. В такий час дуже важливі новини саме з фронту. 

НАСПРАВДІ, ось що пише відомий український політичний експерт, а нині воїн ЗСУ Кирило Сазонов, який зараз воює у Часовому Ярі: «Друзі, переглянувши новини, поговорив зі своїми з Харківського та Сумського напрямків. Так, це поряд, але різні сценарії. А шматочок інтерв’ю Буданова NYT багатьох налякав. Тому коротко внесу ясність, як я її зараз бачу.

Активізацію Кремля на всіх ділянках фронту передбачали усі. Це логічно. Не лише сакральні дати на кшталт «9 травня» тут працюють, а й візит Путіна до Пекіна. І, головне, саміт з «Формули миру України» у Швейцарії 15-16 червня. Перед ним Росія зробить усе, щоби показати наші позиції слабкими потенційним партнерам. Тим самим послабивши нашу переговорну позицію. Тиск на фронті, активізація російських «консерв» у країнах, інформаційні вкиди. У хід іде все».

«На Харківщині ЗСУ стабілізує ситуацію. Просування противника припинено, наші завдають контрударів. Так, важко. І є запитання. Тому й змінили командувача ОСУВ «Харків». Ми бачимо роботу Сил Оборони України. На Сумському напрямку стоїть велика група військ противника. І там не тиша – постійні обстріли. І постійні сутички із ворожими ДРГ. Але ситуація на Харківському напрямі, яких би істериків у ЗМІ не бачили, змушує противника «не поспішати» із Сумським напрямом. Так, як вони розраховували – вже не виходить.

Хто ще не зняв рожеві окуляри – знімайте. Дуже тиснуть і заважають дивитися реально на речі. Буде важко. Вже важко. І не лише під Харковом. Тут на Часовому Яру теж гучно і тиснуть дуже сильно. Це я пишу з гумором, але реально важко. Але ЗСУ витягували, витягують та витягнуть. За підтримки українського народу витягнуть. І чесно застерігаю – не буде легко завтра. Не стане різко легше за «два-три тижні». І обстріл продовжиться. Так це правда. Але не привід для розпачу.

Саміт миру, Олімпійські ігри та вибори президента США – ключові точки, на які припадуть піки активності противника. Ми повинні вистояти. Ми повинні «сточувати» орду агресора з максимальною ефективністю та зберігати свою армію. Ну а президент, дипломати, політики та просто ті, хто може впливати на процеси – займаються прискоренням постачання західної зброї. Яке нам критично необхідне. Чим більше, тим краще. На сьогодні. Тобто зараз якнайшвидше. Віримо в себе, у свої сили, тримаємо стрій!».

Всесвітня ганьба керівництва «другої армії світу»

У самій Росії триває зачистка «міністерства оборони імені Шойгу». Вночі силовики витягли з ліжка начальника управління кадрів МО РФ Юрія Кузнєцова та запроторили у СІЗО. Його звинувачують в отриманні хабара в особливо великому розмірі. До цього він обіймав посаду начальника Восьмого управління Генштабу — відомства (яке очолює Службу захисту держтаємниці). Де, як каже офіційна версія Слідчого комітету РФ, «у 2021-2023 роках він і отримав хабар від представників комерційних структур». У Кузнєцова під час обшуку знайшли смішні (для нього) 100 млн рублів, золоті монети та інші предмети розкоші включно з колекційним годинником.

Заступник Шойгу Руслан Цаліков, перший заступник міністра оборони з військово-технічного забезпечення (він же екс-очільник концерну «Калашников») Олексій Криворучко та заступниця Шойгу з фінансів Тетяна Шевцова терміново подали рапорти на звільнення за власним бажанням.

НАСПРАВДІ, усі вони цікаві персонажі. Хабарник Кузнєцов за функціоналом відповідав за боротьбу з корупцією в російській армії. У Криворучка є нерухомість у США, його діти та дружина мають американське громадянство. Сам він відвідував США щонайменше 26 разів і був власником бізнесу у Чехії. 

З огляду на це дійсно повіриш, що заступників Шойгу – Іванова та Кузнєцова – взяли не за банальну корупцію, а за державну зраду, про що майже відкрито пишуть різні російські пабліки.

І як вишенька на торті – приниження Патрушева, який увесь цей час вважався чи не найвпливовішою людиною в Росії після Путіна. 14 травня «великий і всемогутній Платонович» отримав жалюгідну посаду «радника в Адміністрації президента РФ з кораблебудування». Іронія в тому, що 50 років тому він дійсно закінчив Ленінградський кораблебудівний інститут, де його і завербував КДБ.

З огляду на перебування Патрушева на посаді Секретаря радбезу (а до цього директора ФСБ), а з безпекою в Росії стало дійсно тільки гірше. А росіянам тепер не варто і сідати на кораблі. Хоча путінський «Титанік» вже мало що врятує. Хай би як він не міняв свою команду. Проте те, що він скинув за борт своє найближче оточення – Шойгу та Патрушева симптоматично.

Коли у роликах RT з’являться Машков із Пєвцовим?

І наостанок про ролик, що з’явився в мережі, про нібито українця (за режисерським задумом – із ТЦК), який відправляє на війну всю сім’ю.  Новий витвір – нові обличчя акторів.

НАСПРАВДІ, кастинг і зйомку проводив звісно RT. Встановлено й особи трьох із п’яти акторів. Один з них – Григораш – до цього грав епізодичні ролі у серіалах на кшталт «Калашников». Інша – Смирнова – засвітилася в «Кремлівських курсантах». Третій – Кишкович – взагалі з реаліті-шоу «Дом-2».

Це не перший антимобілізаційний ролик російських пропагандистів. У квітні вони публікували відео «Його синок – еліта, а ти – м’ясо», в якому знялися двоє невідомих артистів із Тюмені та Ярославля. Як бачимо, почавши з провінційних акторів, RT дійшов вже й до епізодичних.

Можна не сумніватись, що згодом з’являться й «Zірки» на кшталт Пореченкова, Машкова, Пєвцова та інших. Так, можливо, вони не зніматимуться у подібному «шлаку». Їх будуть використовувати у чомусь більш вискобюджетному та духопідйомному на кшталт «ми же брати, давайте домовлятись». Варто бути до цього готовим. Адже росіяни дійсно вірять, що українці зламаються: як в тилу, так і на фронті. Але вони помиляються.

Відомий український публіцист Леонід Швець, який ще у грудні 2021 року абсолютно слушно закликав не намагатися перегавкати «Останкіно», опублікував «лист з бригади, яка працює на Харківщині». В ньому йдеться: «Два останні тижні викликали сильне дежавю з 2022-м роком – збіглося відразу кілька факторів: схожа погода, метушня двох поспіль переміщень, різкий перехід від певної розміреності відразу до бойового режиму…

Але один момент відрізняється просто разюче. Ми вже зовсім інші. Набагато досвідченіші, сильніші за духом і просто перманентно зліші. Жодної розгубленості, жодної паніки. Робочі моменти довертаємо на коліні, нестиковки і труднощі, які виникають, долаємо походу, небезпеку зустрічаємо спокійною усмішкою.

Ми стали досить кострубатою, але потужною та діючою зброєю. Нас викувала та загартувала ця війна. І ворогові нічого не обламається. Просто ще кілька десятків тисяч окупантів згорять та здохнуть на нашій землі. Заспокойтеся та допомагайте. Ми вистоїмо та переможемо. Слава нашій Україні!».

Тож варто частіше звертати увагу на такі листи зі справжньої війни, а не кіношної. У війні перемагають воїни, а не актори інформаційного фронту.

Матеріал підготовлено редакцією «Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки» для сайту Укрінформу

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-