У Телеграмі поширюється фейк про здачу українцями амуніції в ломбарди

У Телеграмі поширюється фейк про здачу українцями амуніції в ломбарди

Укрінформ
Роспропу не дає спокою допомога західних партнерів Україні

Російські телеграм-канали поширили фото з нібито українського ломбарду, на вході до якого розміщено оголошення українською мовою про те, що зброя, вибухівка, військова форма та бронежилети не приймаються. У дописі ж додається, що українці здають військову допомогу від країн-партнерів у ломбарди і в такий спосіб заробляють гроші.

Це фейк. Зображення підробили у графічному редакторі. За допомогою зворотного пошуку за картинкою вдалося встановити, що на оригінальному фото на вході в ломбард висить зовсім інше оголошення, до того ж російською мовою. Також там є й номер телефону з російським кодом «+7».

Як виявилося , цей ломбард знаходиться в Москві.

Загалом такі операції в Україні протизаконні. Нещодавно Нацбанк заборонив банкам і небанківським фінансовим установам здійснювати активні операції з фізичними особами, предметом забезпечення за якими є товари подвійного використання.

Йдеться про товари, які можуть бути використані у військових цілях та включені до Єдиного списку товарів подвійного використання.

Поширюючи такі фейки, росіяни мають на меті підірвати репутацію України перед країнами-партнерами, які надають нашій державі допомогу. Окрім цього, підробку спрямовано й на утворення громадської думки про хаос і неконтрольований обіг зброї в країні.

Раніше Укрінформ спростував низку фейків про те, що Франція вже офіційно відправила свої війська в Україну.

Дмитро Бадрак

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-