Роспроп створив низку відеопідробок про символіку до 9 травня у Берліні та Нью-Йорку

Роспроп створив низку відеопідробок про символіку до 9 травня у Берліні та Нью-Йорку

Укрінформ
Радянський прапор на Бранденбурзьких воротах та георгієвська стрічка на Таймс сквер

Російські і білоруські ЗМІ, у тому числі ті, що працюють на іноземну аудиторію, іспаномовні та турецькомовні новинні сайти та численні російські боти у соцмережах Телеграм, YouTube і Х,  а також деякі українські ЗМІ поширюють відео нібито з центру Берліну. У ролику можна побачити один із символів Німеччини – Бранденбурзькі ворота, які буцімто підсвічені прапором Радянського Союзу. У дописах пропагандисти стверджують, що це нібито російські хакери зламали систему підсвічування Бранденбурзьких воріт.

Це фейк. Про цей “інцидент” не написали жодне німецьке чи інше авторитетне світове видання. Звичайні користувачі соцмереж Instagram, X та Snapchat теж не викладали фото чи відео з радянським прапором на Бранденбурзьких воротах.

Майже всі поширення робили боти, які розповсюджували однакове фото та відео з геолокацією у центрі Берліну.

Те, що відео є підробкою, кореспондентці Укрінформу підтвердили і у поліції Берліна “після оцінки всіх доступних висновків”.

“Відео та фотографії проєкції біля Бранденбурзьких воріт, що поширюються в соціальних мережах, є оптичною/графічною підробкою”, – повідомила старший комісар поліції Берліна Дженніфер Беле.

До речі, 8 травня біля Бранденбурзьких воріт був вивішений банер із написом “Мир у Європі. Російські солдати, геть з України!”.

Інший відеофейк – про Тайм Сквер у Нью-Йорку – поширюють Z-телеграм-канали. Там на рекламному банері англійською мовою у кольорах “георгіївської стрічки” нібито вітають американців з “Днем перемоги”.

Це підробка, створена за допомогою графічних редакторів. Оригінальне відео – запис 12-тигодинної пішої екскурсії Нью-Йорком – опубліковане 2 травня 2024 року. Пропагандисти вирізали з нього кілька секунд і наклали потрібну їм графіку.

Раніше роспроп активізував створення фейків про французькі війська на Донбасі.

Андрій Оленін, Ольга Танасійчук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-