Роспроп підробив сюжети Euronews та BR24 задля дискредитації українських біженців у Європі

Роспроп підробив сюжети Euronews та BR24 задля дискредитації українських біженців у Європі

Укрінформ
Російський агітпроп продовжує спроби викликати вороже ставлення до українців у ЄС

Російські ЗМІ, z-телеграм-канали та російські боти у Х поширюють буцімто сюжет телеканалу Euronews.  У відео з символікою цього видання йдеться про те, що у польському місті Гданськ біженка з України нібито відкрила салон краси з комарами, укус яких мав позбавити її клієнтів від целюліту та зайвої ваги. Натомість у людей почалась алергія, а українку заарештувала поліція за звинуваченням у шахрайстві.  На момент “затримання” вона нібито встигла заробити мільйон злотих.

Це фейк. Цього відеосюжету немає ані на офіційному сайті, ані в соціальних мережах https://twitter.com/euronews медіакомпанії. На те, що ця історія є цілковитою вигадкою, вказує і той факт, що жодне польське ЗМІ також не повідомляло про подібні випадки шахрайства. Росіяни просто використали символіку та логотип Euronews для підробки.

Саме ж відео - це компіляція картинок та  відеороликів, які можна знайти в інтернеті. Зокрема, кадри з комарами та клітинами людського організму.

Кадри з нібито затриманням українки були зняті у 2020 році, за два роки до повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Тоді було затримано 32-річну жінку за підпал дверей галереї у Гданську.

Ще один “новинний сюжет”, який поширюють російські ЗМІ та z-телеграм канали, стосується Німеччини. Пропагандисти розповсюджують відео, яке нібито зняли журналісти німецького телеканалу BR24. У ролику йдеться про те, що нібито українець, колишній співробітник Національного банку України, буцімто займався у Німеччині підробкою документів, зокрема продавав фальшиві медичні листи німецьким секс-працівницям. Через це у Німеччині нібито різко зросла кількість венеричних хвороб. Загалом  “українець” нібито заробив на такому шахрайстві 4 мільйони євро.

Це фейк. Такого відео немає ані на офіційному сайті BR24, ані у соцмережах цього телеканалу. Ця історія - така ж вигадка, як і у випадку з підробленим відео Euronews. Російська пропаганда вигадала історію, яка дискредитує Україну та українців, та створила відео з картинок та відео, які можна знайти в інтернеті.

Кадри з гривнями взяті з новинного сюжету про виробництво українських купюр дев’ятирічної давнини.

Кадри з німецькою поліцією та медичним тестом - це теж стокові картинки, які можна знайти в інтернеті.

Кадри, де німецький лікар Маркус Майер нібито розповідає про спалах венеричних захворювань і загрозу проведенню через це чемпіонату Європи з футболу цього літа, насправді взято з лекції на YouTube про те, як лікувати кропивницю.

Мета цього обох цих фейків – дискредитувати біженців із України в очах поляків та німців.

Раніше російський агітпроп поширював фейк про те, що “українець” підпалив каліфорнійський ДНК-центр через нацизм.

Андрій Оленін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-