Роспроп вигадав фейк про ажіотаж навколо генераторів через знищення Трипільської ТЕС

Роспроп вигадав фейк про ажіотаж навколо генераторів через знищення Трипільської ТЕС

Фактчек
Укрінформ
Пропагандисти підробили скріншот з українського сайту, щоб посіяти паніку серед громадян

Російські телеграм-канали  і прокремлівські ЗМІ  поширили скріншот з українського сайту, який має продемонструвати,  що в Україні нібито значно зріс попит і ціни на генератори. Зокрема, базові моделі коштують близько 60 тисяч гривень. До того ж, одна людина буцімто може купити лише один пристрій. Пропагандисти пов’язують це зі знищенням Трипільської ТЕС.

Це фейк. Для його створення росіяни скористалися графічним редактором. Вони збільшили ціни приблизно у п’ять разів. У підробці також змінено назву рубрики, а магазин знаходиться  у Львові, а не в Києві, як акцентували пропагандисти.

Росіяни створюють такі фейки, аби посіяти паніку серед українців на тлі знищення Трипільської теплоелектростанції. Цей метод пропаганди називається залякуванням. Його мета –  психологічний тиск на українців у період емоційної вразливості та посилення страху перед блекаутами.  

Як повідомляв Укрінформ, через атаку РФ у ніч на 11 квітня знищено Трипільську ТЕС. Унаслідок влучань сталася масштабна пожежа у турбінному цеху.

В Укренерго поінформували, що втрата Трипільської ТЕС означає зменшення внутрішньої потужності для покриття споживання у пікові години.

«Поки сонячні електростанції працюють,  у системі профіцит, є невеликий експорт. На вечірній максимум споживання  –  з 19:00 до 22:00  –   можливий незначний дефіцит», - попередили у компанії. 

Дмитро Бадрак  

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-