Конспірологи, підприємці з Китаю, путінисти та кіберзлочинець

Конспірологи, підприємці з Китаю, путінисти та кіберзлочинець

Укрінформ
Хто ті іноземні “експерти”, яких РФ використовує для звинувачень України в теракті у Підмосков’ї

Відповідальність за теракт у “Крокус Сіті Холі”, що стався 22 березня, взяло на себе терористичне угрупування ІДІЛ. Проте російські пропагандисти чи не з перших хвилин після теракту почали звинувачувати у злочині Україну. Без жодних доказів z-воєнкоми поширювали фейки про “український слід”. Солдати путінської армії почали малювати фрази “За Крокус” на своїх ракетах та авіабомбах, які вони запускали у мирні українські міста. 

Путін заявив про невідоме “вікно відходу в Україні”, яким нібито повинні були скористатись терористи, а секретар Ради безпеки РФ Патрушев звинуватив Україну, США та Великобританію у цьому теракті.

Крім внутрішньої аудиторії, Кремль почав транслювати свій фейковий наратив про причетність Києва, Вашингтона і Лондона до теракту на аудиторію інших країн. Передусім на Європу, Азію та США. Для цього Росія використала цілу мережу “говорящіх голів”. Тож хто ці “експерти”?

КОНСПІРОЛОГИ З АМЕРИКИ

Одним із перших про фейкову причетність України до теракту у Підмосков'ї написав користувач соцмережі Х, який ховається під ніком Ноктіс Дрейвен. Він звинуватив Україну у теракті й водночас почав залякувати, що тепер Росія та Путін почнуть “воювати по-справжньому”. 

Цей допис миттєво поширили в російських пропагандистських ЗМІ

У профілі Ноктіса Дрейвена написано, що він є колишнім американським військовим, який брав участь у компанії в Іраку. Так само його представляють і російські ЗМІ. Крім цього, він ще ніби й письменник. Проте справжність цього персонажа треба доводити навіть для російської аудиторії. На одному з інформаційних ресурсів РФ розмістили матеріал про те, що цей “американський ветеран та письменник” справді існує, бо він “хоче потиснути руку Путіну” і постійно передрікає крах української армії

Фактів про те, що чоловік, який називає себе Ноктісом Дрейвеном, колись служив у армії США, крім фото у профілі у соцмережі Х, – немає. Зате у нього є YouTube-канал, на якому трохи більше тисячі підписників, а відео набирають в середньому по 500-600 переглядів. Всі вони стосуються конспірологічних теорій та історій людей, які подорожують у часі. 

Що стосується “літературного доробку” Дрейвена, жодної його книги не видано. На сайті, де після стандартної реєстрації свої роботи може виставити будь-хто, викладено шість оглядів його авторства на різні твори у жанрі фентезі та горор. У профілі на Inkitt у Дрейвена всього 23 фоловери.

Його головне гасло, що у світі немає нічого чорного та білого – є лише тільки сіре, тобто “не все так однозначно”. Тому він так подобається росіянам.

Ще одним другом Росії є конспіролог Джек Пособєц. В ефірі американського ультраправого телеканалу Real America's Voice він розповідає, що Україна нібито перейшла у нову фазу війни і використовує “операції під чужим прапором” на території Росії, а у причетність ІДІЛ до теракту Пособєць не вірить.

Кабельний канал Real America's Voice існує з 2020 року і відомий розповсюдженням конспірології та теорій змови, зокрема Qanon, Pizzaget та фейків про COVID-19.

Утім, конспіролог Джек Пособєц є більш відомим, ніж канал, на якому він займається пропагандою. Він справді колись був військовим. Служив у ВМС США з 2010 по 2017 на морській базі у Гуантанамо та працював в Управлінні військово-морської розвідки. Проте у 2016 році під час президентських виборів у США активно підтримав Дональда Трампа і став одним з головних розповсюджувачів конспірологічних теорій. Він є одним з авторів Pizzagate та заявляв, що компанія Disney перезнімає сцени у фільмі “Зоряні Війни: Ізгой-Один” для того, щоб додати туди епізоди проти Трампа. Також він просуває фейкові теорії про геноцид білих американців.

Після того, як співробітник служби національної безпеки Білого Дому підполковник Олександр Віндман свідчив у Конгресі про те, що Дональд Трамп вимагав від Президента України Володимира Зеленського почати розслідування проти сина свого його політичного суперника Джо Байдена, Пособець заявив, що начебто Віндман консультував український уряд, як діяти проти Трампа.

У червні 2020 року, під час протестів проти расизму та жорстокості поліції після вбивства Джорджа Флойда, Пособець поширив фейк про замінування Меморіалу ветеранів корейської війни столиці США Вашингтоні.

За даними розслідування спецслужб США та Hatewatch, Пособець працював у тісному зв'язку з веб-сайтом SouthFront, зареєстрованим у Росії. Він активно поширює дезінформацію про біолабораторії в Україні, ті самі, які тренували “бойових комарів”. Він ставив під сумнів реальність масового вбивства мирних мешканців у Бучі. “Ми не можемо сказати, що сталося в Бучі”, – заявив він у своєму подкасті.

Американський радіоведучий, шоумен, прибічник теорії змови Алекс Джонс в ефірі авторської передачі, гостем якої став й російський пропагандист Володимир Соловйов, заявив, що теракт у Підмосков’ї показує відчай глобалістів, американської та британської розвідок, які ведуть війну проти американців так само, як і проти росіян, але асиметричніше. Такий відчай, за його словами, пов’язаний з тим, що Україна програє РФ, а в подальшому це може спричинити й нові інциденти.

Джонс є власником ультраправого сайту Infowars, на якому поширюється контент про теорію змови і фейкові новини. Під час президентських виборів в США 2016 року веб-сайт просували боти, пов'язані з російським урядом.

У квітні 2022 року Джонс заперечив російські воєнні злочини, звинувативши українську сторону в інсценуванні трагедії в Бучі.

Американський блогер і колишній аналітик Центрального розвідувального управління США Ларі Джонсон в ефірі Youtube-каналу Judge Napolitano - Judging Freedom заявив, що теракт в Підмосков’ї влаштовано з Києва і це призведе до жорстокості РФ. За його словами, до теракту РФ не йшла на ескалацію, але інцидент стане переломним моментом, що спричинить удари по урядовим відомствам і вбивства українських високопосадовців.

Загалом Джонсон виступає за РФ, і вважає, що Україна може лише капітулювати або припинити своє існування. Ларі Джонсон часто поширює кремлівські ідеї, які згодом підхоплюють пропагандистські ресурси. Він не соромиться просувати проросійські наративи і в США.  

Джонсон не вважає Москву ворогом для Вашингтона. “Росіяни нам не вороги. Вони не збираються завойовувати світ. Настав час визнати, що у нас багато спільного з Росією”, – казав він.

Цей “фахівець” перед терактом 11 вересня 2001 року в США запевняв, що в Америці дуже перебільшують загрозу від бен Ладена.

В ефірі YouTube-каналу Judge Napolitano - Judging Freedom часто з’являються іноземні “експерти”, такі як Скотт Ріттер і Дуглас Макгрегор, що працюють на кремлівську пропаганду, поширюючи антиукраїнський контент.

КІБЕРЗЛОЧИНЕЦЬ-БІЗНЕСМЕН ІЗ НОВОЇ ЗЕЛАНДІЇ

Кіберзлочинець, хакер, бізнесмен німецько-фінського походження Кім Дотком під час перегляду звернення Володимира Зеленського, де він коментував теракт у “Крокус Сіті Холі”, дійшов до “висновку”, що мовою тіла Президент України якось “видав причетність до теракту”. Звісно, цей допис у соцмережі Х миттєво підхопила російська пропаганда. 

Кім Дотком є доволі відомим блогером, який у соцмережі Х має 1,5 мільйона фоловерів. 

Він є колишнім власником найбільшого в світі файлообмінника “Megaupload” та засновник файлообмінника “Mega”.

Дотком проживає зараз у Новій Зеландії. У 2012 році влада США інкримінувала йому відмивання грошей, шахрайство, масові порушення авторських прав і домагалася його екстрадиції до США. У 2017 році  Верховний суд Нової Зеландії санкціонував екстрадицію Доткома в США, але він подав апеляцію, яку розглядають дотепер. 

А поки суди тривають, він поширює антиукраїнські фейки, зокрема щодо “нацизму” та “американських біолабораторій” в Україні.

ЄВРОПЕЙСЬКІ ПІДПРИЄМЦІ З КИТАЮ

У прагненні звинуватити Україну в теракті в “Крокус Сіті” РФ використовує навіть двох європейців, які живуть у Китаї.

Француз Арно Бертран живе у Китаї вісім років, має там бізнес та сім’ю, зокрема дружину-китаянку та двох дітей.

Китайські ЗМІ Xinhua та Global Times активно публікують його інтерв'ю, де він розповідає, що країнам Заходу треба повчитись у Китаю у виборі еліт.  

У своєму дописі у соцмережі Х Бертран не звинувачує Україну у теракті напряму. Але він висловлює сумнів, що злочин вчинили бойовики ІДІЛ. 

Бертран порівнює ситуацію з інцидентом, який стався у Балтійському морі 1,5 року тому, а саме вибухом на трубопроводі “Північний потік - 2”. Фактично він маніпулює, відкидаючи реальну версію теракту.

Також у соцмережі Х французький підприємець репостить відео з російськими пропагандистами, зокрема Маргаритою Симоньян

На відміну від Бертрана, швейцарець італійського походження Анжело Джуліано, який живе в Китаї з 1995 року, напряму звинувачує у теракті у Росії “український режим за підтримки США”.

У 2019 році Джуліано поширював фейки щодо учасників протестів у Гонконгу. Сам протест він називав “кольоровою революцією”, яку організували Сполучені Штати Америки

Джуліано з’являється у медіапросторі у різних іпостасях – і як журналіст, і як бізнесмен. На його акаунті у Х можна побачити відео з Сімоньян, Путіним, Кадировим тощо. Він активно публікує матеріали у виданні Dot Dot News, яке базується у Гонконгу, але транслює думку влади у Пекіні. У своїх статтях він заперечує геноцид уйгурів у провінції Сіньцзян, хвалить китайську центральну владу та публікує антиукраїнські матеріали. Російські наративи про Україну він почав просувати на своєму YouTube на початку 2023 року. Потім став одним з ведучих подкасту, який виходить останні шість місяців, де, крім озвучування антиукраїнських тез, вихваляє Китай, звинувачує США у всіх бідах світу та поширює конспірологічні теорії. 

СКАНДАЛЬНИЙ БРИТАНСЬКИЙ ПОЛІТИК

Новообраний член британського парламенту Джордж Галловей у нещодавньому епізоді свого шоу на YouTube звинуватив США, НАТО і Україну у причетності до теракту. “Доказами”, що нібито вказують на це, він назвав неоголошений візит експрезидента США Барака Обами для зустрічі з британськими політиками та співробітниками служби безпеки на Даунінг-стріт за три дні до теракту, заяву ексзаступниці держсекретаря США Вікторії Нуланд щодо «сюрпризів» для росіян найближчим часом, а також те, що координатор Ради нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі застеріг американців триматися далі від людних місць, включаючи торговельні центри і театри в Москві. 

Такі слова Галловея викликали шквал критики колег, а консерватор Боб Сілі, який працює у комітеті закордонних справ, сказав, що він «повністю не згоден» із заявами Галловея. Сілі наголосив: «Немає абсолютно ніяких доказів того, що США, Велика Британія, Україна чи НАТО були будь-яким чином відповідальні, і, на жаль, такі спекуляції грають на руку Кремлю».

Галловей відомий численними політичними скандалами, підтримкою путінського режиму, опозицією уряду Британії. Наприкінці 2013 назвав Путіна «людиною року». Також казав, що Путін і Лавров «врятували світ від катастрофи» своєю підтримкою режиму Башара Асада в Сирії і запропонував дати Путіну Нобелівську премію миру. Пізніше він зажадав від принца Чарльза вибачень за порівняння Путіна з Гітлером. До нього на шоу приходив й інший путінський “друг” Анжело Джуліано, про якого ми писали вище

ПУТІНІСТ ЗІ ШВЕЙЦАРІЇ

Ще один рупор Кремля – це колишній член національної ради Швейцарії, а також журналіст і власник щотижневика Die Weltwoche Роджер Кеппель. В YouTube він повторив один із російських фейкових наративів про те, що зловмисники після скоєння теракту в “Крокус Сіті Холі” мали намір потрапити в Україну.

Роджер Кеппель часто коментує питання російсько-української війни, просуваючи антиукраїнські настрої, його цитують російські пропагандистські ресурси. У 2023 році Кеппель побував у Москві, назвавши місто «процвітаючим». Кеппель заявив, що Захід досі помилково вважає себе центром світу. "Світ змінюється, і, можливо, процвітання Москви є свого роду символом цих змін", – сказав він. У публічних заявах Кеппель підтримує президента РФ Путіна.

Андрій Оленін, Дмитро Бадрак 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-