У «Крокусі» діяли українські «біодрони»: дайджест пропаганди за 26 березня

У «Крокусі» діяли українські «біодрони»: дайджест пропаганди за 26 березня

Укрінформ
Російські силовики панічно бояться опинитися «по той бік кувалди»

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав фейки та наративи пропаганди за 26 березня 2024 року.

  1. ФСБ вже підриває без суду і слідства
  2. Чому в Росії смакують кадри з тортурами
  3. Два диктатори не домовились про «український слід»
  4. Путін замкнувся у своїй картині україноцентричного світу

ФСБ вже підриває без суду і слідства

26 березня ФСБ в рамках «посилення боротьби з тероризмом» повідомила, що «в Самарській області запобігли теракту, який під патронатом українських спецслужб планував пособник «Російського добровольчого корпусу» (РДК). Чоловік 1994 року народження планував підірвати бомбу у приміщенні пункту прийому гуманітарної допомоги. Під час затримання зловмисника стався самопідрив вибухового пристрою, внаслідок чого він загинув».

Цим «чоловіком» був призер конкурсу «Кращий підприємець 2020 року», екоактивіст Андрій Жвакін. Пропаганда назвала його «трансхохлом» і заявила, що так йому і треба.

НАСПРАВДІ«вкинуті ФСБ фото та відео вказують на те, що Жвакін міг стати однією з перших жертв кампанії із закручування гайок та вбивств антивоєнних активістів та опозиціонерів під виглядом антитерористичних операцій. ФСБ мала десятки варіантів затримати його живим, але обрала саме цей підлий варіант розправи та інсценування нібито захоплення терориста», – пише ресурс Gulagu.net.

Для імітації своєї антитерористичної боротьби ФСБ не погребувала підтасовуванням даних. Адже про смерть Жвакіна повідомлялося ще в середині березня. Але ФСБ оголосила про свою версію тільки зараз, що можна розцінювати як жорстоке попередження залишкам інодумців у Росії. В РДК вже заявили, що Жвакін не мав до них відношення і зауважили, що тепер російські спецслужби «звалюватимуть на них всі теракти, які тільки можливо».

А на початку березня ФСБ повідомила про запобігання теракту в Олонці (Карелія) та вбивство при цьому білоруського активіста Миколи Алєксєєва, який нібито також планував вчинити вибух. Таким чином, йдеться вже про другий протягом одного місяця випадок загибелі людини начебто при спробі затримання співробітниками ФСБ. Тоді це здавалося випадком. Тепер вже виглядає тенденцією.

Теракт у «Крокус Сіті Холі» остаточно розв’язав руки путінським силовикам для внутрішнього терору. Тепер вони будуть стріляти/підривати вже без суду і слідства.

Чому в Росії смакують кадри з тортурами

Ще один цікавий момент поведінки російських силовиків виявився під час затримання (або його інсценування) таджицьких гастарбайтерів: відрізані вуха, зняті штани, тортури електричним током. І все це смакувало  федеральне телебачення. Причому настільки завзято, що навіть уповноважена з того, що називається в РФ «правами людини» Москалькова була змушена видати протокольне про «неприйнятність тортур щодо затриманих».

НАСПРАВДІ, шокуючі кадри, на яких катують підозрюваних із «Крокуса» під крики «ура», абсолютно дисонують із тією пропагандистською істерикою, яку, наприклад, влаштувала Москва навколо подій у США 2020 року, пов’язаних зі смертю темношкірого американця Джорджа Флойда під час його затримання поліціянтом Дереком Шовіним (що згодом стало приводом початку руху BLM). Варто нагадати тодішню реакцію американської влади (в т.ч. тодішнього президента Трампа):

–        Вже через два дні після смерті Флойда мер Міннеаполіса (де й сталася трагедія) Джейкоб Фрей відзначив расовий характер його смерті і закликав притягнути Шовіна до відповідальності.

 –   Представниця Конгресу від Міннесоти Ільхан Омар закликала провести розслідування на федеральному рівні.

–        Трамп доручив Мін’юсту і ФБР прискорити розслідування, а генпрокурор Вільям Барр особисто інформував президента про його перебіг.

–        Зрештою Дерек Шовін був звинувачений у вбивстві третього ступеня та отримав 22,5 роки позбавлення волі.

Цей, американський, рівень суспільної та державної реакції на насильство навіть неможливо порівняти з тим, що відбувається у РФ. Починаючи з молодшого сина Кадирова, який отримав понад десяток нагород за побиття Микити Журавеля в СІЗО і завершуючи тими знущаннями, які коять над українськими полоненими загарбники.

А щодо смакування кадрів тортур, то як написала «Верстка», публікація фото та відеозаписів з ними федеральними каналами (за словами представника одного з них) «була санкціонована як профілактика для населення».

Два диктатори не домовились про «український слід»

Лукашенко нарешті також публічно висловився про взаємодію спецслужб Росії та Білорусі після теракту. Але слова білоруського диктатора «…з цієї причини терористи не наважилися їхати до Білорусі, а рушили до України» зруйнували версію Путіна про те, що «для терористів вже було підготовлено вікно на кордоні з Україною».

Звісно, диктатори домовленості доопрацюють. Рішення вже прийняті та озвучені. Секретар Ради безпеки РФ Патрушев, на запитання: «ІДІЛ чи Україна стоять за нападом у «Крокус Сіті Холі?», відповів: «Звичайно, Україна!». А директор ФСБ Бортніков дав довге заплутане пояснення, сенс якого зводиться до «замовник не встановлений», «точних даних немає», «ведеться слідство», «не хочу бути голослівним», але: «Ми бачимо тут український слід, про це і президент сказав. Первинні дані, які ми отримали від затриманих, підтверджують це».

НАСПРАВДІ,  у пошуках для Путіна «напарника Миколи для Абдулло» керівництвом російських силових структур є й цілком меркантильна ціль – зберегти свої посади. На неї вказує Bloomberg: «у Кремлі були шоковані нездатністю служб безпеки запобігти нападу терористів. Тому деякі з керівників можуть бути відсторонені від посад». Ось вони і схопилися за путінський «український слід» як за рятівну соломинку.

Ні для кого не є таємницею безпорадність і відверте боягузтво російських силовиків під час теракту і після нього. Політичний психолог Світлана Чуніхіна пояснює: «Те, як різноманітні силовики реагували на теракт у момент його скоєння – важливе свідчення. І справа не лише в тому, що вони любителі повоювати з жінками та молоддю, а з терористами – вибачте. Річ у тім, що в Росії все життя побудовано навколо культу домінуючої сили та насильства як соціального привілею. Ідея домінуючої сили абсолютизована і навіть сакралізована у свідомості і служителів цього культу, і його архітекторів».

«І ось, прекрасно знаючи, що таке – мати силову перевагу і повний контроль над життям інших людей, багато разів спостерігаючи (від першої особи), наскільки слабка беззахисна людина перед самозадоволеним і самовпевненим ґвалтівником, вони загіпнозовані цією силою. І як наслідок – панічно бояться опинитися по той бік кувалди. Бояться до паралічу. Саме тому ми бачили ФСБшників, що боягузливо тупцюють на порозі «Крокус-сіті», – підсумовує експерт.

Путін замкнувся у своїй картині україноцентричного світу

«Український слід» у теракті в «Крокусі» могли залишити «біодрони». Саме так у РФ вже намагаються пояснити поведінку терористів.

НАСПРАВДІ, росіян можна привітати не тільки з черговим поповненням словника їхньої пропагандистської новомови. Нове слово з’явилось і в «біологічній війні». До українських «бойових»: комарів, качок, сарани і т.д. і т.п., тепер додалися «біодрони». 

Так, з вуст Маркова все зазвичай звучить смішним. Але з огляду на попередні події, можна очікувати, що незабаром бойовий начхім ЗС РФ Кирилов підхопить цю тему і влаштує відповідний брифінг. І бойовий  Небензя буде розповідати під регіт ООН про «українські біодрони з американських лабораторій».

В оточенні Путіна дійсно не вірять в «український слід». (Недарма Захарова дуже оперативно назвала вищецитовану публікацію Bloomberg «матір’ю всіх фейків»). Цю відчайдушну спробу Кремля пришити українські шаровари до таджицької тюбетейки пояснив політолог Володимир Пастухов: «Дуже зворушливою була вказівка Путіна дослідити, які такі мотиви має ІДІЛ здійснювати теракти в Росії? У Росії – головному ворозі Америці у всьому світі, Росії – захисниці ХАМАСу і Талібану (вони ворогують Ред.), після всього гарного, що між ними було. Путін виглядає все більш індоктринованим і не здатним побачити світ у всій його складності. Саме не здатним, а не небажаючим. Він замикається у своїй картині україноцентричного світу і мабуть, ніколи вже не вибереться з цього лабіринту без сторонньої допомоги». 

Нічого, Україна і світ допоможуть. Якщо не Путіну, то хоча б росіянам, яких ФСБ періодично годує «рязанським цукром». Без суду і слідства.

Матеріал підготовлено редакцією «Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки» для сайту Укрінформу

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-