Чому Путін не може вважатися законно обраним президентом: дайджест пропаганди за 14 березня

Чому Путін не може вважатися законно обраним президентом: дайджест пропаганди за 14 березня

Укрінформ
У Росії триває виборча комедія: ЦВК РФ переймається долею «звичайних виборців». 

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав фейки та наративи пропаганди за 14 березня 2024 року.

  1. Доказів зв’язку РЧХ із Кремлем достатньо
  2. В школах РФ вже є рекрутингові посібники
  3. Комедія російських «виборів» на ТОТ
  4. Путін – легітимний лише до 7 травня

Доказів зв’язку РЧХ із Кремлем вже достатньо

«Повідомлення про пошук авто з логотипом Червоного Хреста, яким нібито пересуваються українські диверсанти в Бєлгородській області, — фейк. Інформацію розповсюджує противник, щоб посіяти паніку серед мирних громадян». Про це повідомили російські ресурси 14 березня.

Самим створити фейк, примусити повірити в нього, а потім розвінчати і звинуватити в цьому «противника» – в стилі російської пропаганди. Прикладів багато. Але цікава саме тема Червоного Хреста (ЧХ) і України. Пов’язала пропаганда їх не випадково – аби показати, що й Київ його нібито «використовує». НАСПРАВДІ, не є таємницею, що саме російське відділення цієї міжнародної організації (РЧХ) є слухняним інструментом окупаційної політики Кремля.

Про відверто злочинні дії РЧХ вже відомо в Європі, і це може призвести до ліквідації організації. Усе – через виток внутрішніх документів адміністрації президента РФ, які доводять отримання Червоним Хрестом бюджету на так звані «нові регіони», пише The Guardian.

МЗС Великої Британії (один із найбільших спонсорів ЧХ) заявило, що очікує на «результати розслідування цих звинувачень», а представник МЗС Швеції – що ЧХ має вжити «швидких дій відповідно до свого Протоколу, який включає такі заходи, як усунення з посади».

Розслідування може завершитися виключенням російського Червоного Хреста з міжнародної системи, як це було у випадку з білоруським відділенням після визнання його голови винним у викраденні українських дітей. 

Доказів зв’язку ЧХ із Кремлем вже достатньо. Наприклад, очільник російського ЧХ Павло Савчук підписав угоду з табором «Артек» в окупованому Криму, який перебуває під санкціями за участь у «патріотичному перевихованні» викрадених українських дітей. А в таборі «Дитячий спецназ» у Ханти-Мансійську діти відпрацьовували рукопашний бій, володіння ножем та стрільбу з автоматів разом зі співробітниками РЧХ. В компанії з парамілітарною організацією «Бойове Братство» співробітники РЧХ проводили військовий вишкіл для дітей, хоча протокол Червоного Хреста прямо забороняє участь у подібних акціях.

У школах РФ вже є рекрутингові посібники

Потім це «бойове братерство» шліфують на дітях вже в школі за допомогою підручників, які напряму закликають школярів йти в армію і воювати.

НАСПРАВДІ, черговий посібник розроблений для нового предмета під назвою «Основи безпеки та захисту Батьківщини». Урок є обов’язковим для старшокласників віком від 15 до 18 років у РФ і на ТОТ України. З вересня він викладатиметься один раз на тиждень, замінивши урок «Основи безпеки життєдіяльності».

Автори книги вихваляють Сталіна і звеличують роль окупантів у так званому «возз’єднанні Криму з Росією». «Коли у 2014 році в Києві стався державний переворот, новий уряд ініціював репресії проти всього російського», – стверджують автори та пояснюють: «Російські книги спалювалися, пам’ятники руйнувалися, російські пісні та мова були заборонені. У ресторанах подавали коктейлі «російська кров».

Або «міста Луганської та Донецької областей, де існувала незгода з такою політикою, зазнавали обстрілу нацистськими снарядами та ракетами»

В посібнику стверджується, що українське місто Маріуполь було зруйноване під час боїв з «нацистами» та «іноземними найманцями. Але Росія воює чесно», – переконують автори і говорять, що для неї головне – життя мирного населення і мінімізація руйнувань, тоді як «Україна часто завдає ударів по цивільній інфраструктурі».

Інший розділ підручника починається з докладного огляду структури російських збройних сил і наполегливих закликів вступати до них. Перераховані необхідні документи та надано посилання на форму заяви. Розповідається про військові пільги, безоплатне медичне обслуговування та страхування, привабливу зарплату і триразове харчування.

Ось так школярам РФ і ТОТ нав’язують думку, що тепер їхня «життєдіяльність» має бути цілковито пов’язана з окупаційною армією.  

Комедія російських «виборів» на ТОТ

«Західні країни порушують права росіян під час дострокового голосування під час виборів президента РФ». Про це 14 березня заявила очільниця ЦВК РФ Елла Памфілова. «Проходить це все в умовах безпрецедентно-цинічного порушення прав рядових російських громадян. Добре – ми – під усіма санкціями, а пересічних громадян за що?», — переймається вона. 

НАСПРАВДІ, не є таємницею, що Москва запустила широкомасштабну кампанію з метою змусити населення ТОТ взяти участь у «виборах». Малювання «високої явки місцевих виборців» має допомогти Путіну надати видимість легітимності його подальшому правлінню, а також використання для чергового виправдання вторгнення в Україну. Мовляв, «люди зі звільнених територій за мене».

«Дорогі виборці, ми дбаємо про вашу безпеку! Вам нікуди не потрібно ходити голосувати — ми самі прийдемо до вас додому з урнами та бюлетенями!», — так закликає у соцмережах призначена російською владою «виборча комісія» окупованої частини Запорізької області.

Є й такий проєкт «ІнформУВК», який нібито покликаний просто інформувати про процедуру голосування та всіх кандидатів. Але в його рамках передбачено відвідування всіх мешканців, що залишилися на ТОТ, збір особистих даних, щоби скласти списки «виборців». Під час таких візитів людей демонстративно знімають на відео.

Один із мешканців окупованої частини Херсонської області розповів Бі-Бі-Сі про те, як було організовано голосування у його селі: «… Це просто смішно. Що це за вибори, коли приходять двоє місцевих жителів, один зі списком виборців, інший — зі скринькою для голосування, а з ними військовий з автоматом? Це не демократія, це комедія».

Путін – легітимний лише до 7 травня

Триватиме ця комедія ще три дні з 15 по 17 березня. Як влучно підмітив відомий російський політолог Володимир Пастухов: «Усі розуміють, що влада запрошує людей у Цирк, але при цьому вони вдають, що зібралися до Церкви». Багато хто дивується, навіщо такі диктаторські режими, як путінський, взагалі проводять «вибори», адже всі знають, що це лише інсценування, безглуздий ритуал.

НАСПРАВДІ, у XXI столітті єдиним загальновизнаним джерелом будь-якої легітимності є голосування, і навіть ті режими, які не мають реальної легітимності, відчувають необхідність створювати принаймні видимість такої. 

Російський політв’язень Володимир Кара-Мурза для The Washington Post пояснив чому наступний термін Путіна є незаконним, і чому світ має вказати йому на це.

–    Конституція 1993 року обмежила термін повноважень президента Росії двома чотирирічними каденціями поспіль. Путін, який перебуває при владі з 2000 року, знайшов спосіб обійти це обмеження. У період з 2008 по 2012 рік (коли завершилася друга каденція його правління) він керував Росією як прем’єр-міністр через маріонеткового президента Медведєва. Нові дві каденції «другого пришестя» Путіна (збільшені із чотирьох до шести років) завершуються 7 травня.

–    Цього разу він вибрав інший спосіб залишитися в Кремлі: у 2020 році протягнув понад 200 поправок до Конституції, головна з яких дала скасувала обмеження на кількість каденцій президентства.

–    Якщо медведєвськє правління, хоч і явно недемократичне, було принаймні технічно законним, то звільнення від обмеження кількості каденцій – ні. Поспішна процедура прийняття поправок порушила російське законодавство за кількома пунктами – цей висновок підтвердила Вища європейська комісія з конституційного права у своєму докладному юридичному висновку. Європарламент назвав путінські поправки до Конституції «незаконно ухваленими».

–    Отже, попередні дві каденції Путіна, збільшені до 6 років, завершуються 7 травня 2024 року.  Єдиною логічною та чесною політичною відповіддю на це з боку демократичних країн світу буде відмова визнати Путіна законним лідером Росії після 7 травня. Так само, як вони відмовилися визнати легітимність, наприклад, Ніколаса Мадуро у Венесуелі чи Лукашенка у Білорусі.

–   Перший крок до такого формального невизнання Путіна було зроблено ПАРЄ у її рекомендації європейським урядам, прийнятій у жовтні минулого року. Така ж рекомендація була озвучена минулого місяця на зустрічі міністрів закордонних справ країн Євросоюзу. Аналогічна ініціатива вже обговорювалася і в Конгресі США.

«Західні лідери часто говорять про свою рішучість протистояти Кремлю. Іноді найпотужніший інструмент – просто сказати правду. Путін не є законно обраним президентом. Він диктатор та узурпатор. Настав час вільному світу нарешті сказати про це», – підсумовує Кара-Мурза.

Матеріал підготовлено редакцією «Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки» для сайту Укрінформу

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-