За безпеку Європи платять вже маленькі українці: дайджест пропаганди за 1-3 березня 2024 року

За безпеку Європи платять вже маленькі українці: дайджест пропаганди за 1-3 березня 2024 року

Укрінформ
Зволікання з постачання систем ППО вимірюється життям та здоров’ям тисяч українських дітей

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав фейки та наративи пропаганди за 1-3 березня 2024 року.

  1. Кадиров демонстративно прибрав іудеїв із послання Путіна
  2. «Війна за мир» у виконанні кремлівського диктатора
  3. Чи не стала смерть українських дітей рутиною і для Заходу?
  4. Маск патологічно не «політо-логічний»

Кадиров демонстративно прибрав іудеїв із послання Путіна

Навздогін 19-му путінському посланню росіян – Рамзан Кадиров, який не був присутній на ньому, але старанно (навіть без вказівки з Кремля) цитував президента РФ, прибрав з його промови про «вікову згуртованість і єдність росіян» згадку про іудеїв, опублікувавши  відцензурований уривок.

НАСПРАВДІ, таким чином він демонстративно підкреслив свій антисемітизм. З історії питання. Єврейська громада існувала у Чечні, але зникла під час першої російсько-чеченської війни 1994-1996 років. Тоді «Сохнут» (Ізраїльська державна некомерційна організація, яка має на меті сприяти репатріації євреїв з усього світу до Ізраїлю. – Ред.) вивіз практично всіх євреїв із республіки, яку Росія занурила у кривавий конфлікт.

За словами ізраїльського етнографа Велва Черніна, у Чечні євреїв більше немає. Але фізична відсутність об’єкта ненависті не завадила сплеску антисемітизму на Північному Кавказі, де навіть діти бігали по аеропорту Махачкали у пошуках ізраїльтян з криками «будемо різати єврейців».

І поведінка Кадирова з погромниками є набагато кращим свідоцтвом стану справ з міжетнічними та міжрелігійними відносинами в РФ, ніж чергова диктаторська брехня у пустопорожньому посланні.

«Війна за мир» у виконанні кремлівського диктатора

Досить цікаву статистику останніх послань Путіна росіянам навів учасник форуму Kyiv StratCom, аналітик Медіацентру «Одеська політична платформа» Юрій Христинзен.

Найбільш вживаним є слово «мир» (277 згадок у посланнях за останні роки). Другим є «війна» (239 згадок). Місце основного ворога Росії протягом досліджуваного періоду утримував «колективний Захід» (140 згадок). Наступною з невеликим відривом іде Україна (135). 

Серед окремих регіонів найчастіше згадується окупований Крим (43 рази). За ним слідує так само окупований Донбас (35). У тогорічному посланні Путін по 5 разів згадав Херсонську та Запорізьку області. Цього року він про них не говорив. Головною проблемою Росії є «тероризм» (45 згадок). Приблизно половина терористів була в Сирії, а інша в Україні. Але в останній діє й інший ворог Росії – «нацизм» (15 згадок).

НАСПРАВДІ«якщо включити бойову пропаганду, то в масовій свідомості майже миттєво спливають міфи про ворогів. Наприклад, ще у грудні 2013-го в опитуваннях три чверті росіян назвали українців «братським народом». А вже в лютому 2014-го вони були «фашистами та бандерівцями», – пише Христинзен.

«Минулого року президент РФ не погребував включити до свого звернення бойову пропаганду. Згадав навіть «секретні біолабораторії на території України». Цього року він був більш «миролюбним». Але таке відбувається досить регулярно. Що не означає, що Кремль не готує нової війни», – констатує Христинзен.

Чи не стала смерть українських дітей рутиною і для Заходу? 

Останнім кричущим випадком цієї «війни за мир» стала Одеса, яку Путін назвав «русским городом», а Медведєв нещодавно запропонував їй «повертатися».  В ніч з 1 на 2 березня росіяни вдарили дроном-камікадзе по житловому будинку, внаслідок чого загинуло 12 людей, зокрема, п’ятеро дітей. Більшість z-ресурсів ніяк не коментували те, що сталося. І якщо раніше МО РФ принаймні брехало про удар по «уманським морпіхам», то цього разу ані пари з вуст.

В Одесі була оголошено жолобу, але пропаганда цинічно пов’язала її з… подіями в Інгушетії (де на вихідних точилися справжні бойові дії проти інгушських повстанців. – Ред.). Мовляв, «в Україні сподівались, що бойовики вийдуть на щось більше. Обламалися бандерівці. Знову ФСБ перемогла всіх. Тепер в Україні кілька годин жолоби».

НАСПРАВДІ, за два роки повномасштабного вторгнення Росія вже «перемогла» (за підрахунками ООН) мінімум 10 582 мирних українців (у т.ч. 587 дітей), а 19 875 (1298) дістали поранення.

Перед Одесою востаннє день жолоби оголошували в Кривому Розі у серпні минулого року після жахливого удару по багатоповерхівці. І вже тоді у зведенні МО РФ не було жодної згадки про нього. Навіть на рівні «удару по найманцях», «складів з боєприпасами й технікою» тощо. Єдиними, хто тоді хоч якось намагався відмазати Кремль від чергового воєнного злочину, стали «воєнкори», які брехали про неякісну «бандерівську ППО». Тепер, навіть і цього немає.

Те, що загибель мирних українців вже остаточно стала рутиною для Росії, відомо давно. Але чи не стало це вже рутиною і для західних партнерів України, чиє зволікання з постачанням озброєння (насамперед систем ППО) вже вимірюється життям та здоров’ям тисяч українських дітей?

Тим паче, що ворог, за словами керівниці Об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня Наталії Гуменюк, «модифікує свої дрони, змінюючи двигуни та бойову частину, цілком імовірно, що могла бути посилена бойова частина. І у зв’язку з цим – такі руйнування в Одесі».

Наприкінці лютого відомий італійський військовий експерт Томас Тейнер, в контексті надання Тегераном Москві приблизно 400 балістичних ракет класу «земля-земля» (про що повідомили провідні світові ЗМІ), написав: «Іран: 400 ракет до Росії. Захід: Україні нічого не треба… іранським муллам і північнокорейському диктатору Кім Чен Ину дозволено визначати наше майбутнє». Президент Франції Макрон, до списку цих «визначальників» додає й американський електорат.

А в той час, поки Європа визначається, за її безпекове майбутнє платять своїм життям вже і маленькі українці.

Маск патологічно не «політо-логічний»

Саме в цьому контексті пролунала і чергова заява Ілона Маска, який підтримав ідею розформування НАТО в коментарі до публікації мільярдера Девіда Сакса. Той написав, що після розпаду СРСР у 1991 році «НАТО зіткнулася з екзистенційною кризою», оскільки причини її появи «більше не існувало. Але замість того, щоб розформуватися, альянс придумав нову місію: розширюватися. І за принципом самореферентної петлі, розширення створило ворожість, необхідну для виправдання самої себе».

Маск прокоментував, що не розуміє, чому НАТО продовжує існувати, якщо її заклятого ворога — Організацію Варшавського договору — було розпущено. 

НАСПРАВДІ, бажання розформувати НАТО періодично лунає з вуст і певних американських політиків. Але вони з Маском плутають причинно-наслідкові зв’язки. Варшавський договір був укладений в 1955 році, щоб протистояти вже існуючому на той момент шість років НАТО, а не навпаки.

Президент Латвії Едгарс Рінкевичс відповів Маску: «Причина, через яку НАТО був заснований, існує і буде існувати, – це Росія та інші вороги вільного світу».

Але це, здається, занадто висока матерія для Маска. Про його патологічну неспроможність побудувати причинно-наслідкові зв’язки свідчать і попередні резонансні заяви

У жовтні 2023 року Маск сказав: «Ми як лунатики наближаємося до Третьої світової війни: одне погане рішення за іншим. Люди повинні займатися самоаналізом. Якщо їхні прогнози не реалізувалися, їм варто задуматися, може й інші не реалізуються».

В листопаді він порадив президенту Зеленському «не відправляти цвіт української молоді вмирати в окопах. Не треба цього робити, незалежно від того, чи він буде вести діалог з Путіним чи ні», а також «поспівчував російській молоді, яка не хоче бути в окопах». Експрезидент РФ Медведєв вже тоді прямим текстом вказав, що у планах Москви аж ніяк не «співчуття російській молоді, яка не хоче бути в окопах», а виключно «Одеса, Миколаїв і Київ».

У січні Маск відвідав табір смерті Аушвіц-Біркенау в Польщі. А перед цим потрапив у шалений скандал, бо погодився з постом на X, в якому стверджувалося, що «євреї розпалюють ненависть до білих людей», заявивши, що користувач говорив «справжню правду». Тоді Білий дім назвав це «огидною пропагандою антисемітської і расистської ненависті, яка суперечить основним цінностям американців», а  найбільші компанії США (включаючи Walt Disney, Warner Bros Discovery і NBC Universal Comcast), призупинили розміщення своєї реклами на сторінках в його соцмережі.

З того часу Маск своїми висловлюваннями продовжує «як лунатик наближатись до Третьої Світової війни». У березні 2024-го – вже й шляхом «розформування НАТО». Здається, Маску дійсно потрібно зайнятися самоаналізом. У своїй риториці він все більше нагадує не тільки одного відомого антисеміта з путінської Чечні, а й самого Путіна, чиї антиНАТОвські наративи (можливо, сам того не відчуваючи) і озвучує. Тим самим, підтверджуючи відому істину, що великі гроші не додають великого розуму. 

Матеріал підготовлено редакцією «Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки» для сайту Укрінформу

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-