Чи продав Путін свій «Скіф», щоб подарувати Кіму Aurus: дайджест пропаганди за 20 лютого 2024 року

Чи продав Путін свій «Скіф», щоб подарувати Кіму Aurus: дайджест пропаганди за 20 лютого 2024 року

Укрінформ
Москва вже не знає як догодити Пхеньяну

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав фейки та наративи пропаганди за 20 лютого 2024 року.

  1. Мародерський внесок у «звільнення» Авдіївки
  2. У Сирського з’явився «прийомний син з Австралії»
  3. Що зробити, аби санкції проти РФ стали більш дієвими
  4. Росія лімузинами розплачується з КНДР за боєприпаси

Мародерський внесок у «звільнення» Авдіївки

Так званий «голова парламенту ДНР» Артем Жога 20 лютого повідомив про закінчення «Zачистки Авдіївки». (Є навіть цілий Telegram-канал з такою назвою). В ньому, наприклад, «визволителі» пишаються тим, що «незважаючи на практично повністю зруйноване місто, місцевий храм залишився цілим».

НАСПРАВДІ, міста, в якому до війни проживало майже 33 тисячі людей, вже фактично немає. Воно повторило долю багатьох інших, куди прийшов «русский мир»: Маріуполя, Сєвєродонецька, Бахмута, Попасної, Лисичанська.

Звісно, Zачистка супроводжується мародерством. В Інтернеті є відео, де «пушкіністи» влаштовували Авдіївкою «шоп тури», записуючи все на відео: «Дивись, які в них квартири чималенькі такі, просторі. Дитяче ліжечко напевно заберу собі, гарне».

Один з мародерів (Андрій Вавилов) — нагороджений грамотою «за внесок під час проведення СВО»

У Сирського з’явився «прийомний син з Австралії»

Авдіївка стала приводом для пропаганди вчергове згадати про головкома ЗСУ Сирського. Людина, яка називає себе отаманом козачого товариства Австралії, Семен Бойков (він нещодавно просив, а згодом і отримав притулок у РФ, але чомусь і досі перебуває в Австралії, де, за його словами, на нього «політично тиснуть») записав відео з генконсульства Росії у Сіднеї. На ньому нібито прийомний син Сирського Іван разом із Бойковим «привітав армію Росії з розгромом ЗСУ в Авдіївці»

НАСПРАВДІ, крім «выруси», пропаганда намагається маніпулювати нібито родинними зв’язками головкома ЗСУ. «Це прийомний син генерала Сирського. І він ненавидить свого прийомного батька через те, що той зруйнував сім’ю і покинув його», — пояснює, наприклад «Логика Маркова».

На сторінці Сирського у Вікіпедії немає жодного сина Івана, а є Антон та Олександр. Але RT та інші смітники, які розповсюджують відео з цим «австралійським отаманом», це не обходить.

20 лютого стало також відомо, що Росія просуває деструктивні меседжі через фейкові акаунти Сирського у Facebook, Instagram, X та Telegram. Так само було і з колишнім головкомом ЗСУ Валерієм Залужним, який повідомляв, що невідомі розповсюджують фальшиву інформацію в інтернеті, зокрема, через фейкові акаунти, з використанням його імені.

З’явився на інформаційному полі і зрадник України експідполковник СБУ Василь Прозоров (якого у Росії представляють як «людину, яка служила з Сирським»). 

Нагадаємо, ще у березні 2019 року СБУ заявила, що «пропивши честь офіцера, Прозоров вирішив торгувати совістю та військовою присягою, знайшовши у ФСБ РФ «гідних» покупців».

Отже, за Сирського пропаганда взялась не на жарт. Але сприймати ці спроби потрібно не інакше як з гумором. Якщо займаються дискредитацією, значить, бояться.

Що зробити, аби санкції проти РФ стали більш дієвими

Москва на всіх майданчиках переконує, що «санкції не діють». Наводяться відповідні цифри «зростання промисловості», говориться, що «російські компанії отримали нові можливості через санкції…», а Путін 20 лютого стверджує: «Росія якісно змінюється зсередини, стає більш самодостатньою, суверенною, впевненішою в собі».

НАСПРАВДІ, «зростання промисловості» відбувається, зі зрозумілих причин, виключно в сфері військово-промислового комплексу. Про «нові можливості російських компаній» краще за все говорить автопром, який майже повністю став китайським, а певні ніші можуть зайняти й іранські виробники. Росія вже випередила Іран за кількістю санкцій (понад 18 000). Москва відрізана від світової фінансової системи, а понад $300 млрд її активів по всьому світу заморожені.

Передбачалося, що цей больовий шок (який, до речі, розпочався 21 лютого, коли був запроваджений 1-й пакет санкцій за визнання «Л/ДНР»), змусить Путіна замислитися. Але цього не сталося.  У світі відчувають, що санкції, якщо й діють, то не так, як хотілося би. Колишній прем’єр-міністр Данії та ексгенсек НАТО Андерс Фог Расмуссен окреслив, що треба робити:

–     По-перше, посилити дотримання існуючих санкцій, щоб не допустити потрапляння західних компонентів до ВПК РФ. По-друге, посилити санкції проти важкої промисловості, яка була задіяна для підтримки воєнних дій.

–     Під удар має потрапити ядерна промисловість, а також компанії, що виробляють сталь, алюміній та гази, такі як гелій.

–     Подальше обмеження та зрив поставок російських нафти і газу має вирішальне значення. Ми маємо чинити тиск на «Газпром» та його дочірні компанії, а також покарати країни, які допомагають російській нафті потрапити на світові ринки.

–     Західні лідери мають подолати свою нерішучість у використанні заморожених російських активів для підтримки України. Зараз, коли політики з обох боків Атлантики ламають голову над тим, як фінансувати військові дії Києва, це є джерелом доходу, яке ми більше не можемо ігнорувати.

–     Досі уряди країн G7 побоювалися, що у відповідь на такий крок інші країни виведуть свої резерви з держав-членів. Ці побоювання перебільшені. Більше занепокоєння має викликати те, що наша бездіяльність призведе до успіху Росії в Україні.

–     Два роки санкцій, можливо, і не змогли поставити економіку Росії на коліна, але це не означає, що вони не впливають. Тепер ми маємо піти далі. Санкції ніколи не стануть повністю ефективною зброєю, але в конфлікті на виснаження ми повинні використовувати все, що є в нашому арсеналі, щоб забезпечити українську перемогу.

Росія лімузинами розплачується з КНДР за боєприпаси

І наостанок також про санкції, але які порушує вже сама Росія. 20 лютого офіційний представник Кремля Пєсков підтвердив, що Путін подарував північнокорейському диктатору Кім Чен Ину лімузин Aurus. Мовляв, він йому дуже сподобався ще при перебуванні на космодромі «Східний».

НАСПРАВДІ, Путін порушив санкції Ради безпеки ООН — заборону (через ядерну програму Пхеньяну) експорту до КНДР предметів розкоші, зокрема яхт і машин класу люкс. Росія сама голосувала за це рішення в ООН. Ціна путінського подарунка перевищує 40 млн рублів (приблизно $440 тисяч), тобто повністю підпадає під накладену нею ж заборону. 

Кім Чен Ин (як радісно повідомляє ТАСС) став першим із закордонних лідерів, хто отримав Aurus саме у подарунок. (Це авто є також в автопарку президента Туркменістану, але його придбали).

Цікаво й інше: Путін за свої власні гроші купив Aurus і подарував Кіму? Чи не довелося продавати заради цього автопричіп «Скіф» та гараж у Санкт-Петербурзі? Чим не пожертвуєш, щоб зробити подарунок другу, якій допомагає тобі вбивати українців.

Матеріал підготовлено редакцією «Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки» для сайту Укрінформу

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-