У соцмережі Х розповсюджується діпфейк про нібито підготовку замаху на Макрона у Києві

У соцмережі Х розповсюджується діпфейк про нібито підготовку замаху на Макрона у Києві

Укрінформ
Пропагандисти сфабрикували відео і поширили його від імені France 24

У соціальній мережі X розповсюджується відео із сюжетом, що нібито з’явився на французькому телеканалі France 24. У ньому ведучий розповідає, що українська влада буцімто планувала замах на французького лідера Еммануеля Макрона під час його візиту до Києва. На підтвердження цього наводяться скріншоти, з яких випливає, що над операцією нібито працював очільник ГУР МО Кирило Буданов, але все зірвав ексголовком Валерій Залужний, який передав інформацію французам. У такий спосіб українська сторона буцімто хотіла привернути увагу світової спільноти і розраховувала отримати більше іноземного озброєння, а відповідальність за замах на Макрона перекласти на РФ.

Відео здебільшого поширили у західному сегменті соцмережі X, зокрема через акаунти, які ведуться англійською, французькою, німецькою та італійською мовами. Воно також широко розійшлося й прокремлівськими телеграм-каналами та російськими ЗМІ.

Це діпфейк. Хоча дане відео показує уривок з телевізійних новин France 24, можна помітити неспівпадіння руху губ, а також мерехтіння в районі рота ведучого. Крім того, відео, яке поширили пропагандисти, має низьку якість. Ці фактори вказують на те, що його було створено за допомогою нейронної мережі.

На відеопідробку звернули увагу й франкомовні користувачі соцмережі X. У коментарях під постами з відео вони написали, що у ролику вимова і тон ведучого є нетиповими.

На те, що аудіодоріжку, якою озвучили підробку, створив комп’ютер вказує й експертиза в сервісі Aiornot, який виявляє підробки такого типу. 

На думку журналіста-розслідувача Bellingcat Христо Грозєва, за цим діпфейком стоїть саме Кремль, а широкого розголосу йому надали, зокрема й для того, щоб «перекрити» новину про знищений Україною 14 лютого російський великий десантний корабель «Цезарь Куніков».

Останнім часом росіяни активно створюють фейки за допомогою нейронної мережі з метою дестабілізації ситуації всередині України, а також, щоб посіяти недовіру до нашої держави серед її країн-партнерів.

Нещодавно Укрінформ спростував діпфейк про ексголовкома Валерія Залужного, в якому він нібито закликав до державного перевороту в Україні.

Дмитро Бадрак

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-