Звільнення Залужного викликало хвилю абсурдних російських фейків

Звільнення Залужного викликало хвилю абсурдних російських фейків

Укрінформ
Ексголовком нібито вступив до «Європейської солідарності» та закликав до держперевороту

Після відставки Валерія Залужного з посади Головнокомандувача Збройних сил України та призначення на його місце Олександра Сирського російська пропаганда вибухнула хвилею абсурдних фейків.

Перший фейк, що поширюють російські телеграм-канали, боти у соцмережі X, та росЗМІ, стосується того, що ексголовком нібито хоче “закінчити війну” та “надсилає сигнали“ Росії. Так, пропагандисти поширюють нібито свіже фото Залужного, де він пальцями показує знак у формі латинської літери “Z”, яку Путін зробив одним із символів вторгнення в Україну.

Це фейк. Світлина була відредагована за допомогою графічних редакторів. Оригінальне фото, на якому ексголовком показує свій фірмовий знак “V” тильною стороною долоні, було викладено в офіційному телеграм-каналі Володимира Зеленського 8 лютого 2024 року.

Другий фейк – про те, що нібито Валерій Залужний став членом партії “Європейська солідарність”, лідером якої є політичний опонент Володимира Зеленського, експрезидент України Петро Порошенко. Як “доказ” російські z-телеграм-блогери публікують нібито фото партійного посвідчення ексголовкома з датою отримання 12 лютого 2024 року.

Це фейк. За допомогою графічних редакторів пропагандисти підробили партійне посвідчення колишнього міністра інфраструктури України Володимира Омеляна, який легко знайти в інтернеті, змінивши номер посвідчення, дату вступу в партію, ПІП та фото.

Фото Залужного, яке для цієї підробки використали пропагандисти, теж можна легко знайти у мережі. Воно було опубліковано за часів, коли Валерій Залужний не був головнокомандувачем ЗСУ. На оригінальній світлині він у військовому однострої.

Третій фейк, який поширює роспропаганда про Валерія Залужного, – це ніби його заклик до військового перевороту. У відео-діпфейку ексголовнокомандувач закликає українських воїнів покинути окопи та йти на Київ та каже, що до нього вже приєднались дві тисячі бійців.

Оригінальне ж відео, на основі якого створена підробка, вийшло 6 грудня 2022 року, коли Валерій Залужний вітав українських військових з днем ЗСУ.

Також сервіс “Try AI or Not” для перевірки аудіо, згенерованого ШІ, підтвердив, що аудіодоріжка до підробки має машинне походження.

Раніше російська пропаганда підробила відео Human Rights Watch.

Андрій Оленін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-