Росфейк: в Україні створюють «ботоферму», щоб атакувати інтерв’ю Карлсона з Путіним

Росфейк: в Україні створюють «ботоферму», щоб атакувати інтерв’ю Карлсона з Путіним

Укрінформ
Пропагандисти підробили оголошення сервісів з пошуку вакансій

Кремлівські телеграм-канали активно поширюють інформацію, що на українських сайтах з пошуку вакансій триває набір людей, які проводитимуть інформаційну кампанію на тлі інтерв’ю президента РФ Володимира Путіна скандальному американському ведучому Такеру Карлсону. На підтвердження цього росіяни поширили скріншоти з сервісів Robota.ua, Work.ua, Jooble, які займаються добором вакансій. З них випливає, що в обов’язки співробітника нібито входитиме написання негативних коментарів, критика Путіна і Карлсона, ведення звітності.

Це фейк. Таких оголошень на сайтах  сервісів з пошуку вакансій немає. Росіяни підробили їх на основі інших оголошень, навіть не змінивши деяких деталей. Наприклад, на cайті Jooble пропагандисти підробили «оголошення» на основі вакансії від компанії Recruiting Group, що знаходиться в Одесі.

«Оголошення» з сайту Work.ua, яке поширили пропагандисти, також було сфабриковане в графічному редакторі.  Його створили на основі вакансії компанії «Новий медіапростір» у місті Чернівці. Створюючи підробку, росіяни змінили назву вакансії і обов’язки, але не змінювали локації, контактів, назви компанії. До речі, це єдина вакансія від компанії у Чернівцях.

На сайті Robota.ua росіяни скористалися вакансією компанії «Телемаркетинг 24». Загалом на сайті розміщено лише 2 вакансії компанії, одна з них «гаряча». Саме її використали пропагандисти.

Цей фейк створено для того, щоб учергове привернути увагу суспільства до інтерв’ю Путіна скандальному американському ведучому, яке російські ЗМІ анонсували як подію неймовірного масштабу.  А наратив про українців, яких шукають для проведення інформаційної кампанії, Кремль використав,  щоб створити громадську думку про об’єктивність та правдивість сказаного російським диктатором. Мовляв, Україні треба поставити під сумнів слова Путіна,  і для цього вона використовує методи пропаганди. Насправді ж саме росіяни активно створюють ботоферми, підроблені акаунти і сайти, а також залучають іноземних пропагандистів,  щоб просувати власні наративи.

Раніше Укрінформ писав, що російська пропаганда використовує африканські інтернет-ресурси для дезінформації, зокрема про те, що країна таємно купувала “збройовий уран” у Нігері.

Дмитро Бадрак

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-