Росфейк: в Україні блокують банківські картки за неявку в ТЦК

Росфейк: в Україні блокують банківські картки за неявку в ТЦК

Фактчек
Укрінформ
Пропагандисти підробили скріншот, намагаючись дискредитувати українську владу

Прокремлівські телеграм-канали поширили інформацію, що український Ощадбанк нібито почав блокувати картки користувачів за неявку в територіальні центри комплектування. На підтвердження цього вони навели скріншот повідомлення, яке буцімто надійшло одному з клієнтів. З нього випливає, що «карта клієнта заблокована», а більше інформації можна дізнатися в ТЦК, де користувач перебуває на обліку.

Це фейк. По-перше, створюючи його, росіяни припустилися лексичної помилки. Українською мовою правильно «банківська картка», а не «банківська карта».

По-друге, наразі в Україні немає нормативно-правових актів, які б дозволяли блокувати картки.

Начальник управління зв’язків з громадськістю та ЗМІ Ощадбанку Леонід Зябрев у коментарі Укрінформу також повідомив, що скріншот, який поширили російські ресурси, є фейком.

У такий спосіб РФ намагається сформувати громадську думку щодо беззаконня в Україні з метою дискредитації влади, що може поглибити недовіру суспільства до неї. Подібні фейкитакож мають на меті зобразити у негативному світлі нашу державу й перед іноземними партнерами. Такі кампанії часто проводяться напередодні ухвалення партнерами рішень щодо передачі допомоги та озброєння Україні.

Раніше Укрінформ пояснював, як пропаганда через «позитивні» фейки намагалася дискредитувати головного банкіра України А. Пишного.

Дмитро Бадрак

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-