Діпфейк: Арестович «розповів», як військові підставили ОПУ в історії з російським ІЛ-76

Діпфейк: Арестович «розповів», як військові підставили ОПУ в історії з російським ІЛ-76

Укрінформ
Пропагандисти продовжують просувати наратив про конфлікт між Зеленським і Залужним.

24 січня в Росії впав військово-транспортний літак ІЛ-76. У Міноборони РФ повідомили, що на борту перебували 65 українських військовополонених, які летіли на обмін. Достовірних підтверджень цьому російська сторона не надала, але почала активну інформаційну кампанію для просування власної версії та вже відомих наративів. Так, у ТікТок з’явився ролик, в якому ексрадник Офісу Президента Олексій Арестович нібито розповідає, що на літаку перебували військовополонені полку «Азов» і українські військові навмисно підставили Офіс Президента. 

Це фейк, який було створено за допомогою нейронної мережі. На відео чітко видно повне неспівпадіння руху губ зі словами. Також у ролику спостерігаються візуальні невідповідності, зокрема мерехтіння та пікселізація, що вказує на те, що відео – діпфейк. Це зроблено для того, щоб неякісну підробку було важче розпізнати неозброєним оком.

Окрім цього, за результатами експертизи сервісу Aiornot, аудіодоріжку, яку використали у цьому відео, з великою вірогідністю було створено за допомогою штучного інтелекту. 

Використовуючи авіатрощу ІЛ-76, пропагандисти вкотре намагаються просунути наратив щодо конфлікту між Президентом Володимиром Зеленським і головнокомандувачем ЗСУ Валерієм Залужним. Метою цього є дестабілізації ситуації в Україні і намагання розділити українців на два табори.

Раніше Укрінформ пояснював, як пропагандисти використовують «позитивні» фейки для того, щоб дискредитувати голову НБУ Андрія Пишного.

Дмитро Бадрак

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-