Фейк з Польщі: “українець” закликає поляків йти воювати з Росією

Фейк з Польщі: “українець” закликає поляків йти воювати з Росією

Укрінформ
Проросійські сили у Польщі поширюють наратив про агресивну Україну

Проросійський політик із Перемишля з відверто антиукраїнськими поглядами, який представляє у Сеймі Польщі націоналістичну партію “Конфедерація”, Анджей Запаловський, розмістив у себе в соцмережах  Facebook та X відео з Tiktok людини з ніком “Krzysztof Sokołow23”.

У ролику чоловік у вишиванці та із синьо-жовтою смужкою на руці, який називає себе адвокатом Кшиштофом Соколовським, польською мовою без українського акценту розповідає, що, згідно з проєктом урядової постанови, цього року до польської армії можуть призвати 200 тисяч громадян Польщі

“Це означає, що поляки йдуть на війну, яка ведеться за східним кордоном і в Ізраїлі. Зараз наша черга, ми підемо на війну і поможемо нашим братам ” –коментує він від себе. Після цього чоловік починає кричати українською мовою з акцентом: “Бий Москву, бий до останньої кулі, вперед на Москву, за рідну Україну! Ворогам смерть! Слава Україні – Героям слава!”.

У своїх дописах Анджей Запаловський повідомляє, що на відео – “українець”, який закликає поляків воювати в Україні. “За одну хвилину українець підігріває нас до війни з Росією”, – пише у соцмережах депутат Сейму.

Крім Запаловського, месидж про те, що “українець” у вишиванці закликає поляків йти воювати на боці України у війні з Росією, поширює і відомий діяч націоналістичної “Конфедерації” та одне з обличь блокади українсько-польського кордону Рафал Меклер.

Це фейк та маніпуляція. Кшиштоф Соколовський не є українцем. На його сторінці у Facebook відмічено, що він народився у Варшаві. Він пише про себе, що закінчив Варшавський університет.

Це також підтверджує у своєму дописі у Facebook відомий польський перекладач Марцін Рей.

Соколовський рік тому оголосив в соцмережах, що починає вчити українську мову.

Раніше Соколовський був адвокатом, але втратив ліцензію через численні шахрайства і був засуджений за знущання над власною дружиною.

Це відео нібито “українця”, яке поширюють проросійські сили у Польщі, є елементом свідомих антиукраїнських дій, спрямованих на те, щоб показати, що саме Україна, а не Росія, має агресивні наміри і що українці прагнуть втягнути Польщу у війну проти Росії.

Це збігається з наративами Кремля про агресивну Україну, яка хоче й надалі вести війну, втягнути в неї своїх сусідів, замість того, щоб перестати воювати і почати переговори з Росією на її умовах.

Президент України Володимир Зеленський неодноразово наголошував, що нашій країні не потрібні військові НАТО, а лише зброя та гроші.

Це не перший фейк, пов’язаний з тим, що польські військові воюють чи готуються воювати в українсько-російській війні. Так, роспроп поширював фейки про те, що в Україні розшукують за вбивство “найманця” з Польщі та про те, що в Україну направляли танки Leopard 2 відразу з польськими екіпажами.

Раніше російська пропаганда поширювала фейк про те, що українцям у Польщі з Нового Року скасують виплати .

Юрій Банахевич, Андрій Оленін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-