Росфейк: в Україні можна замовити ростову фігуру мобілізованого родича

Росфейк: в Україні можна замовити ростову фігуру мобілізованого родича

Укрінформ
Пропагандисти підробили рекламне оголошення полтавської друкарні

У кремлівських ЗМІ та телеграм-каналах активно поширюється інформація, що в Україні на замовлення можна зробити ростову фігуру мобілізованого родича. Таку послугу нібито пропонує друкарня «Марс-реклама», що знаходиться в місті Полтава. Для підтвердження пропагандисти в дописі оприлюднили фото і відео рекламного оголошення з реальною адресою та номерами телефонів. Від себе вони додали, що ростова фігура стане в нагоді українцям на сімейних святах та заходах.

Це фейк. На офіційних ресурсах друкарні немає жодної інформації про таку послугу.

У коментарі Укрінформу представник організації повідомив, що це підробка.

«Хоча й компанія дійсно займається виготовлення ростових фігур, ми спеціалізуємося на фігурах акторів, виконавців та світових зірок, але не займаємося нічим подібним, про що йдеться в  фейковому рекламному оголошені», – додали в «Марс-реклама». 

Прототип цього фейку спершу з’явився в Росії. 4 січня 2024 року російські ЗМІ повідомили, що член партії «Єдина Росія», депутат Вологодської міської думи Михайло Козирев на своїй сторінці в соцмережі запропонував подарувати родичам мобілізованих ростові фігури з їхніми портретами, "щоб сім'ї могли зустріти Різдво разом". Ця ситуація спричинила чимале обурення в соцмережах. Згодом «єдинорос» заявив, що такого посту він не публікував, а скріншот, який підхопили росЗМІ є сфабрикованим.

Ймовірно, російська пропаганда, проаналізувавши реакцію своїх співгромадян на такий фейк, вирішила його просунути в український інформаційний простір.

Раніше пропагандисти намагалися видати власний підбитий танк за український.

Раніше Укрінформ писав про те, як через фейки російська пропаганда намагається переконати людей, що після анексії Криму життя на півострові стало значно краще. 

Дмитро Бадрак

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-