У Росії згасає інтерес до Zомбування: дайджест пропаганди за 3 січня 2024 року

У Росії згасає інтерес до Zомбування: дайджест пропаганди за 3 січня 2024 року

Укрінформ
Рейтинги державних та «воєнкорівських» ресурсів у РФ помітно впали.

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав фейки та наративи пропаганди за 3 січня 2024 року.

1. Керівника «Ізоляції» ізолювали на 15 років

2. У Чечні Кадирова адати вище за закони

3. Казахстан позбувається російської «Победы»

4. Втрачають всі: від Соловйова до Сладкова

Керівника «Ізоляції» ізолювали на 15 років

Паралельно з притягненням до гілляк різноманітних подоляк (поки що заочно) Україна кримінально переслідує й інших, не лише інформаційних, злочинців. Шевченківський районний суд Києва засудив екс-начальника донецького концтабору «Ізоляція» Дениса Куликовського на 15 років позбавлення волі. Його визнали винним у жорстокому поводженні з військовополоненими та цивільним населенням у складі злочинної групи, а також в участі у терористичній організації та незаконному збройному формуванні.

Нагадаємо, «Ізоляція» — російська катівня в Донецьку, створена після окупації міста у 2014 році. Це територія колишнього заводу ізоляційних матеріалів, а до російського вторгнення тут був арт-простір «Ізоляція». 

НАСПРАВДІ, тюрма, звісно, неофіційна. До неї ніколи не допускали незалежних спостерігачів, представників Червоного Хреста та правозахисних груп. За даними МВС України, від рук тих, хто викрадав, утримував та катував в «Ізоляції», постраждали не менше 3500 осіб.

Вироки, за якими люди опиняються в «Ізоляції», виносять незаконні суди «ДНР». Із жовтня 2014-го по лютий 2018 року Куликовський та його підлеглі катували ув’язнених електрострумом, били та морили голодом. Блогер та журналіст української служби «Радіо Свобода» Станіслав Асєєв, який тривалий час утримувався в «Ізоляції», розповідав, що бранці зазнавали жорстокого побиття і насильства з боку особисто Куликовського. Крики людей він наказував заглушати радянськими піснями, які співали самі в’язні. 

У 2018 році окупанти усунули його від управління «Ізоляцією» і як виявилося, потім кат переховувався не в «русском мире», а у Києві. Початок строку Куликовському рахуватимуть із 2021 року. Саме тоді його взяли під варту.

У Чечні Кадирова адати вище за закони

Кадиров опублікував запис наради з командирами своїх бандформувань у складі МВС та Росгвардії. На перший погляд, нічого дивного – звичайний протокольний захід.

НАСПРАВДІ, під час засідання Кадиров публічно закликав своїх поплічників карати родичів тих, хто втік від переслідування. Слова очільника російської адміністрації Чечні медіа переклали і передали так: «будь-яка спроба зробити посягання на життя людини позначиться, зокрема, на родичах винного. Вони повинні знати, чим займається представник їхньої сім’ї, і нести за нього відповідальність, чому нас віками навчають чеченські адати».

А Telegram-канал 1ADAT звернув увагу, що на відео Кадиров (говорячи чеченською мовою) висловився більш конкретно. Він видав «ліцензію на вбивство» родичів: «Якщо ми навіть не знайдемо злочинця, то його родичів обов’язково знайдуть і треба когось із родини застрелити. Брата, батька, байдуже, головне забрати право кровної помсти».

Причини цього російський гауляйтер пояснює просто. Мовляв, зараз невинні мирні жителі почали відмовлятися від свого родича, якщо той скоїв злочин. Але тепер цього замало. З цього моменту за кожного вбитого кадировця буде вбито самого злочинця або його родича, якщо останнього не вдасться зловити. Щоправда, якщо винного зрештою зловлять, то і його вб’ють, і в результаті сім’я втратить одразу двох людей.

Відзначимо, у Росії офіційно немає покарання стратою і тим паче кровної помсти родичам. Остання взагалі вважається обтяжливою обставиною у Кримінальному кодексі РФ. Але, як і в донецькій «Ізоляції», у кадировській Чечні не діють цивілізовані закони та норми права.

Казахстан позбувається російської «Победы»

Великого розголосу у пропаганди отримав вислів президента Казахстану Касим-Жомарта Токаєва про те, що «без Росії жодну світову проблему не можна вирішити, а Путін — це лідер, який своїми словами та діями формує глобальний порядок денний».

НАСПРАВДІ, варто зрозуміти, що Токаєв – колишній багаторічний голова МЗС Казахстану. Тому в перекладі з його бездоганної дипломатичної мови, це звучить так: якщо вже випало жити з таким буйним сусідом як Путін, який ганяє по спільному двору з сокирою у руці, то іншим притомним людям варто враховувати його стан.

А тим часом Казахстан потихеньку робить свою справу в напрямку боротьби з інформаційною пошестю, прибравши з етеру понад десяток російських телеканалів. Серед них: «Первый канал СНГ», «Время: далекое и близкое», «Победа» та інші. Нагадаємо, у листопаді в Казахстані заблокували портал Sputnik24, який дозволяв дивитися «Первый канал», «Россию 1», «Россию 24», НТВ и Russia Today. У серпні за пропаганду екстремізму у вигляді «мамбету» було заблоковано сайт телеканалу «Царьград».

Втрачають всі: від Соловйова до Сладкова

А тим часом телеканал «Россия» анонсував показ документального серіалу «Паломниця». Його ведучою буде Оксана Марченко, дружина Віктора Медведчука.

НАСПРАВДІ, навіть, не складно уявити його рейтингову долю. Особливо з огляду на загальну втому росіян від Z-пропаганди. Як виявив Telegram-канал «Можемо пояснити», жителів РФ дедалі менше цікавлять програми Соловйова, Z-канали в Telegram втрачають підписників, а головні пропагандистські сайти – свою аудиторію.

Рейтинг програми Соловйова впав у півтора рази. До кінця минулого року у топ-100 найпопулярніших передач у РФ були п’ять пропагандистських ток-шоу, а найвищі мав «Вечер с Соловьевым»: 14 місце із рейтингом 3,6%. Через рік Соловйов, як і раніше, популярніший за інших телепропагандистів, але знаходиться вже на 35-му місці з рейтингом 2,1% (падіння — більш ніж у півтора рази). Саме тому віднедавна він піднімає власний телерейтинг у радіорубці.

Як свідчить статистика сервісу Liveinternet, впала відвідуваність також пропагандистських сайтів: РИА Новости, «Комсомольская правда» та «Известия». За рік вони втратили від 9 до 20 млн відвідувачів. Так, у грудні минулого року на сайт РИА зайшли 60 млн унікальних користувачів, а в грудні 2022-го їх було 75 млн. «Ленту.ру» минулого грудня відвідали 54 млн осіб (роком раніше – 63 млн). Найбільші втрати – в улюбленої путінської «Комсомолки». Якщо в грудні 2022 року на її сайт зайшли 107 млн користувачів, то через рік — всього 87 млн.

Від Z-каналів також масово відписуються читачі. Найбільше — у «воєнкорів», які втрачають майже по тисячі осіб на день. WarGonzo (Семен Пегов) з червня втратив понад 200 тисяч підписників (з 1,3 млн до 1,09 млн). У Євгена Піддубного мінус 170 тисяч за півроку. Юрій Котенок втратив понад 50 тисяч. А Олександр Сладков (який колись був мільйонником, але при цьому просив на «буханку») — ще у липні мав 1,08 млн підписників. Зараз — лише 944 тисяч. Ось так в Росії згасає інтерес до Zомбування.  

Матеріал підготовлено редакцією «Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки» для сайту Укрінформу

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-