Небензею у сталінські часи вже б займалося ВЧК-ОГПУ: дайджест пропаганди за 29 грудня 2023 року-1 січня 2024

Небензею у сталінські часи вже б займалося ВЧК-ОГПУ: дайджест пропаганди за 29 грудня 2023 року-1 січня 2024

Укрінформ
У Москві досі не вигадали методичок, які пояснюють роботу протиповітряної оборони Бєлгорода

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав фейки та наративи пропаганди за 29 грудня 2023-го -1 січня 2024 року.

  1. Інформаційна труна загиблих моряків «Новочеркасска»
  2. «Високоточна» російська ППО у рамках «СВО»
  3. Олешківських жертв каховської катастрофи ховають в «пісках»
  4. Про що свідчить «кратно-боєздатна» заява Путіна

Інформаційна труна загиблих моряків «Новочеркасска»

В останні дні 2023 року Росія вирішила побити всі свої рекорди у спробі знищити Україну. 29 грудня відбулася друга за масштабністю ракетна атака на українські міста. Пропаганда стверджувала, що це черговий із «ударів відплати». Цього разу – за знищення ВДК «Новочеркасск».

НАСПРАВДІ, навіть із цим загиблим ВДК, залишки якого знаходили біля феодосійських гастрономів, трапилась інформаційна халепа. Про те, що на «Новочеркаську» загинуло багато моряків, чутки ходили з моменту його знищення. І ось 29 грудня повідомлення про загибель екіпажу, з посиланням на відділ інформаційного забезпечення Чорноморського флоту РФ, опублікували «Незалежне телебачення Севастополя» та «Новини Севастополя». 

Озвучена кількість: 74 загиблих і ще 27 дістали поранення. Пізніше обидві публікації видалили (проте вони збереглися в архівах) без пояснення причин. А з усіма питаннями запропонували звертатися до відповідних органів. Ті, звісно, ані пари з вуст.

А причина лише в одному – Росія, як і раніше, приховує справжню ціну своїх втрат і на землі, й у повітрі, і на морі. Навіть, не в людському вимірі (на це в Кремлі ніколи не звертали увагу), а в грошовому. Москва у наступному році ризикує повністю втратити головну базу Чорноморського флоту, якою останні 240 років був Крим. 

Проте після ракетних ударів України Росія змушена відводити кораблі все далі від звичних стоянок. І це при тому, що за останні 10 років Москва тільки офіційно витратила на посилення захисту окупованого півострова з повітря та моря $2,4 млрд. (Саме цю цифру називав міністр оборони РФ Шойгу у 2014-му). Зважаючи на подальші події, які інтенсифікувалися після лютого 2022 року, ця сума додатково зросла. 

Тому Москві зараз не до підрахунку загиблих моряків з якогось «Новочеркаська». За досвідом ракетного крейсера «Москва» та інших демілітаризованих кораблів Чорноморського флоту, їх простіше засунути в інформаційну труну і відправити на дно.

«Високоточна» російська ППО у рамках «СВО»

30 грудня інформаційне дно пробив вже офіційний представник РФ в ООН Небензя. У ході свого виступу на засіданні Ради Безпеки він як «доказ» посилався на QR-код на пост Telegram-каналу «ВЧК-ОГПУ», який розмістив відео ударів по російському Бєлгороду.

НАСПРАВДІ, таким чином російська «дипломатія» вкотре продемонструвала свій фаховий рівень. Фактично МЗС РФ підтвердило, що не готується до подібних екстрених засідань ООН (які сама і скликає), а використовує їх виключно як пропагандистську трибуну. В іншому випадку, РФ повинна була б мати на руках більш верифіковані матеріали по «бєлгородській бавовні», ніж відео, зняте на автомобільний реєстратор якогось водія. За часів Сталіна усе б МЗС з таким підходом до виконання важливих дипломатично-пропагандистських доручень партії та уряду вже б опинилося у катівнях реальної ВЧК-ОГПУ.

Цікаво й те, як відомий наратив «якби не криворука бандерівська ППО, то жертв серед мирного населення було б менше» відобразився у кривому російському дзеркалі. «Перед нами не удар по військових об’єктах з можливими наслідками для цивільного населення, а навмисний акт тероризму, спрямований проти мирних громадян», – стверджував в ООН Небезня.

Але в той самий час МО РФ офіційно визнало, що падіння ракет та їх уламків на Бєлгород 30 грудня було спричинене роботою систем ППО.

Отже, з офіційної риторики випливає, що російська ППО у рамках «СВО» (нехай і на території РФ) спрацювала як завжди високоточно. Але якби не її «чудова» робота, то жертв серед мирних мешканців Бєлгорода було б набагато менше. Пояснити цей казус пропаганда не в змозі. Бо працює лише за однією криворукою методичкою, спрямованою на виправдання жертв серед мирних українців. Для мирних росіян такої ще не вигадали.

Олешківських жертв каховської катастрофи ховають в «пісках»

Так само, як і справжню кількість жертв на «Новочеркаську» та (цілком можливо) у Бєлгороді, Росія продовжує інформаційно «топити» і найбільшу (поки що) екологічну катастрофу цієї війни – підрив греблі Каховської ГЕС.

Призначений РФ «губернатор» окупованої частини Херсонської області Сальдо заявляв, що «у всьому регіоні внаслідок катастрофи загалом загинули лише 59 людей».

НАСПРАВДІ, російська адміністрація тимчасово окупованої частини Херсонської області навмисно приховала реальну кількість жертв повені в регіоні після підриву греблі на Каховській ГЕС у червні 2023 року. Про це пише AP з посиланням на медпрацівників та волонтерів, які вели облік загиблих.

Так, у місті Олешки – одному з найбільших населених пунктів на захопленій військами РФ території – було наказано рити братські могили та ховати тіла. За словами місцевих медпрацівників, таких могил було кілька, там поховано десятки тіл.

Крім того, окупаційна влада заборонила лікарям видавати свідоцтва про смерть жертв повені, а тіла загиблих почали в обхід регламенту вивозити на розтин до інших населених пунктів. За оцінками співрозмовників AP, лише в Олешках через повінь могли загинути від 200 до 300 мешканців.

Про що свідчить «кратно-боєздатна» заява Путіна

І наостанок про Путіна, який 1 січня, відвідуючи поранених у московському шпиталі, дав зрозуміти, що нічого нового на виправдання своєї агресії він вигадувати не збирається. Росія, за його словами, «не хоче воювати нескінченно, але й здавати свої позиції не буде… Україна для Росії не ворог. Вороги – ті на Заході, хто хоче нашої стратегічної поразки. Захід споконвіку ставить завдання розібратися з Росією, але ми, схоже, з ними розберемося швидше» й т.д.

Щодо «бєлгородської бавовни», то Путін назвав це «безумовним терактом… Вони вдарили із систем залпового вогню — РСЗВ, що таке РСЗВ? Ви як люди військові, знаєте, ця зброя невибіркова, яка б’є по площах… Просто цілеспрямований удар по цивільному населенню. Звичайно, це теракт, інакше не назвати».

НАСПРАВДІ, Росія неодноразово обстрілювала з РСЗВ мирні міста України, наприклад, Харків під час його облоги на початку війни й пізніше, через кордон. Під час штурму Маріуполя під ударами саме РСЗВ загинули багато тисяч мирних мешканців. Крім того, російська армія щодня б’є по прифронтових містах та селах звичайною артилерією, яка теж не є високоточною зброєю, і в результаті постійно гинуть мирні жителі. Але спростовувати путінську брехню вже немає сенсу.

А ось прислухатися до того, що Путін вслід за Шойгу (19 грудня) також назвав російську армію найбоєздатнішою у світі та заявив, що її можливості кратно збільшуються,  варто. «Наші збройні сили стають настільки дієздатними та настільки готовими застосовувати сучасні засоби ведення збройної боротьби, наскільки до цього не готові армії інших країн»,  зухвало заявив Путін.

Таким чином, Захід отримав з Кремля новорічний сигнал замислитися: або дати Україні усе, що потрібно для різкого зниження боєздатності армії РФ. Або зрештою ризикнути й залишитися з нею віч-на-віч. Але тоді бути готовими, що доведеться будувати новий Берлінський мур.

До цієї «кратно-боєздатної» заяви Путіна варто дослухатись і сусідам Росії з пострадянських країн. Адже недаремно, Прилєпін зібрався у Ташкент на «парад перемоги СРСР». Те, що у Путіна на умі, у пропагандистів вже на язику.   

Матеріал підготовлено редакцією «Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки» для сайту Укрінформу

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-