Медведєв лякає ударом по військових базах НАТО в Україні: дайджест пропаганди за 25 грудня 2023 року

Медведєв лякає ударом по військових базах НАТО в Україні: дайджест пропаганди за 25 грудня 2023 року

Укрінформ
Експрезидент РФ оголосив плани «подальшої демілітаризації» України

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав фейки та наративи пропаганди за 25 грудня 2023 року.

  1. Чи вдасться Росії протиснути «Будапешт-2»?
  2. Рогов закликає Москву не піддаватися «переможним настроям»
  3. Чому англомовний Sputnik і досі присутній в Х?
  4. Як затонули фейкові «яхти Зеленського»

Чи вдасться Росії протиснути «Будапешт-2»?

Після рецепту «денацифікації України», експрезидент РФ Медведєв 25 грудня оголосив також плани щодо її «подальшої демілітаризації». Стосуються вони гарантій безпеки для України з боку країн-партнерів. У своєму пості він розмірковує на тему «чи буде НАТО відповідати на удар Росії, якщо та завдасть його по військовій базі однієї з країн-членів, у випадку її розташування в Україні?», і якщо ні, то чого в такому разі взагалі варті «декларації про гарантії безпеки»?

НАСПРАВДІ, таким чином Росія намагається вбити черговий клин між країнами ЄС і НАТО в питанні майбутньої підтримки України. Нагадаємо, 12 липня 2023 року за підсумками саміту НАТО у Вільнюсі країни G7 ухвалили декларацію про гарантії безпеки, які мають діяти до вступу України в Альянс.

Наразі з 27 членів ЄС до декларації про гарантії безпеки не доєдналися лише шість країн. За словами заступника голови Офісу президента Андрія Сибіги, це: Австрія, Хорватія, Польща, Угорщина, Словаччина та Мальта. Зараз триває робота для виправлення цієї ситуації.

На сьогодні, як повідомив Сибіга, до декларації приєдналася 31 держава, з них 10 – у день ухвалення документа, 20 – протягом першого місяця.

Вже розпочато двосторонні переговори про гарантії безпеки для України з вісьмома державами. З деякими проведено вже по два раунди переговорів, «навіть уже вийшли на конкретні проєкти документів», – уточнює Сибіга.

В Офісі президента запевняють, що отримані Україною гарантії безпеки не будуть «Будапештом-2». Проте, як бачимо, Росія вже робить все, щоб історія з сумнозвісним меморандумом 1994 року повторилася. Чи вдасться їй це?

Рогов закликає Москву  не піддаватися «переможним» настроям

А тим часом мрії Москви щодо послаблення позицій ЗСУ на полі бою та ТОТ псують місцеві «гауляйтери».

Представник призначеної росіянами «адміністрації Запорізької області» Рогов закликав Москву не піддаватися «шапкозакидальним настроям» стосовно ситуації на фронті. Він заявив, що ЗСУ не має снарядного голоду. (Про що регулярно пише західна преса – ред.). Також українці, за його даними, рекордними темпами будують укріплення.

«НАСПРАВДІ«прилітало і прилітає добре. Говорити про снарядний голод я б не став. На лінії зіткнення по наших позиціях б’ють, і навіть за тиловими позиціями», – прокоментував Рогов розмови про дефіцит боєприпасів у ЗСУ.

При цьому він уточнює, що «обсяги поставок скоротилися», але впевнений, що «Захід дасть Україні рівно стільки, щоб утримувати лінію фронту» (до речі, раніше про те саме говорив Путін – ред.).

За словами зрадника, українські війська зараз швидко розбудовують лінії оборони – як на північному сході, у Чернігівській та Харківській областях, так на Донбасі та в Запорізькій області.

«Я прошу всіх експертів, або тим більше людей, наділених хоч якоюсь владою, не переходити до шапкозакидальних варіантів, що фронт впаде, противник побіжить, скоро звільнимо все, що хочемо, і дійдемо до Збруча», – зазначив Рогов. 

Чому англомовний Sputnik і досі присутній в Х?

Англомовний акаунт у Х російського державного агентства Sputnik опублікував пост, у якому зібрав вирвані з контексту фрази екс-командувача НАТО адмірала Джеймса Ставрідіса про те, яка російська армія потужна, що альянс визнав військову міць Росії й т.д.

НАСПРАВДІ, у відповідь Ставрідіс у коментарі під постом дав свій прогноз майбутнього Путіна, заявивши, що він скінчить так само, як Микола ІІ.

«Ви не нагадали своїм читачам, що я ще сказав цього року, що: Путін убив Пригожина, що Путін є найбільшим продавцем членства в НАТО за всю історію і що він думає, що він Сталін, але зрештою скінчить, як Микола ІІ, останній цар Росії», – написав Ставрідіс.

У результаті Sputnik мовчки видалив пост, оскільки весь тред надалі перетворився на його суцільне висміювання.

Проте пост зникнув, а питання залишилося: чому в Х й досі присутній англомовний акаунт Sputnik?

Як затонули фейкові «яхти Зеленського»

І наостанок про те, як фейки впливають на дебати щодо допомоги Україні в США. Історія, яка шита білими нитками, почалася з того, що вебсайт колишнього американського морпіха на прізвище Дуган, який нині проживає у РФ, запустив чутки, що президент Зеленський на гроші, надані США на допомогу Україні, нібито через своїх радників та підставних осіб заплатив $75 млн за дві яхти. Потім цей фейк підхопило видання DC Weekly.

НАСПРАВДІ, як з’ясували дослідники дезінформації з Університету Клемсона, той самий Дуган дійсно є колишнім морським піхотинцем, а потім став поліцейським з Флориди. Після відставки у 2009 році він заснував вебсайт, на якому почав розповсюджувати брехню про своїх колишніх роботодавців. Після рейду ФБР у його офіс Дуган, за власним зізнанням, був змушений втекти до РФ, де отримав політичний притулок.

Бі-Бі-Сі з’ясувала, що там він знову почав розповсюджувати дезінформацію. Зокрема, стверджував, що однією з цілей вторгнення РФ в Україну було знищення біолабораторій, де нібито розроблялася зброя, призначена для застосування проти російського населення.

Щодо видання DC Weekly, то воно, як вже писав ЦСКІБ, публікує історії (на кшталт «фундацію Зеленської звинувачують у торгівлі людьми»), запозичені з інших сайтів та переписані з використанням ШІ-технологій, а у «репортерів» видання фальшиві імена та фотографії.

Дослідники зібрали докази, що сайт DC Weekly був підключений до того ж сервера, що й інші ресурси, які належать Дугану. Служба Бі-Бі-Сі Verify виявила, що принаймні частина вебсайту DC Weekly розміщена на сервері в Москві. Також з’ясувалося, що Дуган став коментатором цього видання після того, як дав кілька лекцій у навчальних закладах, пов’язаних з російським МЗС.

Щодо «яхт Зеленського», то брокери компанії, яка виставила судна на продаж, стверджують, що це фейк, а документи про їхнє придбання президентом України чи його радниками — фальшивка. Ці яхти поки що нікому не продано.

А вебсайт, з якого все й почалося, за словами розслідувачів, є «спеціально створеним інструментом, пов’язаним із російським урядом і призначеним для надання подібним історіям правдоподібності».

Матеріал підготовлено редакцією «Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки» для сайту Укрінформу

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-