Росфейк: У Полтаві дітям нав’язують Санта Клауса замість Діда Мороза

Росфейк: У Полтаві дітям нав’язують Санта Клауса замість Діда Мороза

Фактчек
Укрінформ
Напередодні Різдва російська пропаганда взялася за новорічну тематику

Російські ЗМІ та z-телеграм-канали просувають наратив про нібито нав’язування західних цінностей в Україні - Діда Мороза замінюють Санта Клаусом. 

Як доказ вони використовують фото, буцімто зроблене в одному з дитячих садочків міста Полтава. На цій світлині зображено плакат, де порівнюється «завжди веселий», прозахідний Санта Клаус, що «подорожує на чарівних санях із оленями», і «завжди сумний» Дід Мороз, що є «пережитком радянського минулого» і «живе з неповнолітньою онучкою», і де дітям пропонують зробити вибір із цих персонажів на користь Санти.

Це фейк. За допомогою інструментів зворотного пошуку картинок у Google Lends ми дізнались, що цю світлину поширюють російські ЗМІ та телеграм-канали, а першоджерелом є проросійський ресурс “Украина.ру”. 

Сам плакат був створений за допомогою картинок, які легко знайти в інтернеті. Зображення Діда Мороза взяли із російського сайту, а Санта Клауса - з коробки цукерок.

Також слід зазначити, що лексика плакату про те, що Дід Мороз “живе з неповнолітньою онучкою”, а Санта Клаус “ближче до західних цінностей” - зовсім не дитяча. Не кажучи про те, що не всі діти в дитсадку вміють читати.

В інтернеті можна знайти десятки сайтів та оголошень, де на свята у Полтаві можна замовити Діда Мороза зі Снігуронькою.

Це не перший фейк на тему новорічних свят, що поширює російська пропаганда. Раніше Укрінформ спростував фейк про те, що у Вінниці співробітники місцевого ТЦК запрошували  дітей та їхніх батьків на новорічний захід, де планували мобілізувати всіх дорослих чоловіків.

Андрій Оленін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-