Про що ворожать російські тарологи під час війни

Про що ворожать російські тарологи під час війни

Укрінформ
Інформаційно-психологічні операції (ІПсО) активно використовуються росіянами від самого початку повномасштабного вторгнення в Україну

Поширення дезінформації, власних наративів, розгойдування психіки – це додаткові інструменти у війні, яку вони ведуть проти українців. Не останню роль в інформаційній війні відіграють російські ворожки на картах таро. Якщо ще два роки тому у соцмережах вони розповідали про стосунки, Брітні Спірс та куди зник Моргенштерн, то сьогодні на їхніх сторінках майорить військово-політичний контент. Батальйон російських гадалок-експерток, синхронно із медіа, підхоплює ключові меседжі стосовно військових дій, величі матушки-Росії та майбутнього України. Так зомбують довірливу, прихильну до езотерики аудиторію. 

Відповідний спосіб поширення серед «темних мас» російських наративів є чи не найпростішим. Для цього потрібно дуже мало підручних засобів: яскравий манікюр, масивні персні на пальцях, 78 карт ТАРО, підвішений язик та завчену на пам’ять методичку основних кремлівських меседжів.

Військово-політичні розклади стали настільки популярними, що для багатьох вони є джерелом єдиної правдивої інформації, в яку щиро вірять. Такий контент розрахований не на високоінтелектуальну публіку, якою втім і не є основна цільова аудиторія пропагандистів. Для адекватної частини людства їхні передбачення більше схожі на прояв психічних розладів. 

Що віщує армія російських тарологинь у своїх розкладах з’ясовував Центр стратегічних комунікацій. 

Фото: UNSPLASH
Фото: UNSPLASH

Карти ТАРО – екскурс в історію

За легендою, карти ТАРО походять зі стародавнього Єгипту і були зображені на вавилонських вежах. Ще є версія, що ці картинки запозичені зі священних книг, написаних давньоєгипетськими жрецями. У реальності – жодних доказів цим домислам немає, а картам ТАРО налічується орієнтовно шість століть. На початку свого існування вони мали звичайний гральний функціонал. У Європі, до прикладу, їхнє застосування зводилося до творчих ігор, написання віршів. Віщувати майбутнє вони почали лише ближче до 20 століття. Художники малювали яскраві зображення разом із окультистами. Карти були справді дуже незвичними, яскравими, гарними. Цим і була зумовлена їхня масова популярність.

На теренах Російської імперії вперше ці карти з'явилися в 19 столітті, як забавка для дворян. На прибутковий бізнес передбачення ТАРО перетворилося відносно нещодавно. А особливо популярними у Росії вони стали фактично кілька років тому. Аудиторія поціновувачів таких розваг є дуже широкою.

Після 24 лютого 2022 року актуальність російських розкладів ТАРО досягла пікової точки. Соцмережі дали поштовх розвитку онлайн передбаченням. У Тік-Тоці для поширення таких роликів створено окремі теги: #TarotTok, #раскладытаро, під якими знаходяться майже 1 млрд роликів. В YouTube таких віщувань теж дуже багато. Продажі карт з початком повномасштабної війни Росії проти України зросли в рази, про це зазначають самі росіяни.

Тож, на які найпопулярніші теми щомісяця роблять передбачення російські ворожки розглядаємо далі. 

Коли Україна розпадеться або які міста України відійдуть до складу Росії 

Перелік українських міст, доля яких дуже турбує росіян, загалом є очевидною – це Одеса, Харків, Херсон, Миколаїв, Запоріжжя, Дніпро. Розклади тарологинь зводяться до того, що рано чи пізно ці обцентри стануть російськими. Такі віщування робляться помісячно, по роках. Якщо ж приєднання якогось з міст карта не показує на 2023 рік, викидаються додаткові карти – на 2024-ий, 2025-ий… допоки не випаде потрібна відповідь. Серед основних коментарів: «люди ждут с нетерпением», «откладывается пока момент присоединения», «готовится», «есть уже огромная предпосылка», «замедление и терпение». 

Неабияка увага росіян прикута до нашої Одеси. За їхніми словами, одесити не можуть дочекатися приєднання до Росії і містичні карти відкривають їм, що воно буде. Інша звертається до мешканців Одеси із закликом: «не нужно сносить памятники людям, которым вы обязаны, это все наказуемо, не забывайте, это русская земля». Ворожка віщує, що Одеса може перетворитися на новий Грозний. Але через Миколаїв, який також буде однозначно їхнім, бо так показують карти, Москва зможе контролювати Одесу. 

Розподіл України «предрешен свыше», «это было предсказано по страшному суду», тобто задовго до війни – наголошують нам російські тарологині, підкреслюючи, що Росія просто виконує покладену на неї  місію.

Варіантів таких розкладів надзвичайно багато. Але їхній посил однаковий – Україна не буде цілісною, а наші землі – «исконно русские» і за писаними вище законами мають повернутися назад Росії.  

Як і коли Росія переможе у війні 

Томний голос тарологині стверджує, що Росія не хоче панувати над усім світом, «она хочет мира во всем мире, равновесия и справедливости». І також, що дуже важливо, вона хоче зберегти свою ідеологію. Відтак, перемога Росії полягає в тому, щоб показати свою міць та «зуби» всьому світу, в першу чергу, звісно, Америці.

Мирна угода, як кінець війни, неможлива, віщує провидиця. Росія хоче балансу, який можна досягти лише через прояв власної сили. Їй відкрилося, що Україні необхідно об'єднатися з Росією і йти разом проти спільного ворога, бо Україна без Росії – ніщо. 

За словами ворожки, російська армія і флот – єдині союзники, тож перемога буде здобута силою і завдяки вмілому правлінню імператора – В.В. Путіна. І тут же загадково додає, що карти показують: Росія має таємних союзників серед інших країн, яких саме – вона назвати не може.

«У нас есть душа и у нас есть дух», – повчає тарологиня.  Ані конкретних дат, ані того, як саме переможе Росія, ворожки  не розказують. Їх спічі більше схожі на генератор випадкових чисел, з якого виринають високопарні фрази про міць «їхньої великої країни».

Є й абсолютно шизофренічні коментарі, на кшталт: «Высшие силы любят Россию и будут любить ее дальше, и у нас есть большое будущее, наша эра наступает по картам. Возможно, мы действительно, как наши фантасты писали, и вправду в космос выйдем и Россия там будет играть очень серьезную роль. Возможно, мы законтачимся с иными цивилизациями». 

Україна при цьому в них знаходиться в тупику, і ніяка перемога їй, звісно, не світить. ЗСУ дуже хоче підібратися до Росії (ох, знали б вони як), але не може, бо «атакуем мы, не они», – фіналізує ворожка.

Які цілі переслідує НАТО, США, ЄС у війні проти Росії на території України

Всі росіяни переконані, що НАТО, США та ЄС – їхні головні вороги вже давно. Тому «передбачення» тут доволі банальні і більше схожі на проговорювання старої мантри: основна мета Заходу полягає в тому, щоб руками українців послабити їхню країну. А найбільше вражин цікавлять не українські землі, не війна, а їхній національний лідер. «Они точат зубы на Путина. Видно, Владимир Владимирович намного интереснее им, чем Зеленский», – підказують карти ворожці.

«Посмотрите на политиков США, Польши, как они Вагнер испугались, разве нам нечем гордиться», – риторично запитує віщунка.

А ще «они хотят порядок мировой навести под предлогом толерантности». Нібито на користь суспільству. Але ж тарологині знають, це обман – «лживый интерес». Велика Британія, кажуть їм карти, взагалі хоче в Україні розмістити свої військові бази. 

Ну, а в цілому НАТО не піде проти Росії, та й Україна не увійде в НАТО. Але «НАТО видит в нас большой потенциал. Всемирного конфликта не будет. Все мирно решится с императором», – переконує віщунка. Тож росіяни можуть спати спокійно. 

Крим, Кримський міст

Розклади щодо Криму зводяться до основних питань: чи поверне Україна півострів, чи буде там безпечно, чи розгортатимуться там бойові дії, чи атакуватиме «ворог» дитячі табори, садочки.

Тарологині радять бути дуже обережними та уникати масових скупчень. «ВСУ с натовскими наемниками будут пытаться пробраться в Крым», – карти показують, що «враг у ворот». Можливі людські жертви та руйнування. Але, звісно ж, колесо фортуни на боці росіян, а кримчани дуже сильні люди, тож тримайтеся. 

«Ну дайте нам кусочек Крыма», – зухвало інтерпретує українську позицію інша російська ворожка, додаючи, що в Криму вже є свій президент і Чорне море буде з Росією.

Стосовно кримського мосту відповідь проста: «сможет ВСУ принести проблему – да, уничтожить – нет, мост выстоит». 

Мобілізація росіян, чи приєднаються білоруси

Карти пророкують, що додаткової мобілізації більше не буде, військових достатньо, а якщо й буде, то «коснется не всех». Інша віщунка уточнює, що мобілізація буде, але стосуватиметься тільки досвідчених бійців, які вже або воювали, або є військовими. Всім іншим вона радить бігти від своєї підсвідомості і просто про це не думати. Але про всяк випадок вдень на вулиці краще не з'являтися, радить чи то вона, чи то карти. 

А от білоруси ховатимуться, уникатимуть служби і Росії вдасться дуже мало «отщипнуть людей».

Африка і Росія – про що цей союз

Тупик і розчарування у відносинах Африки та Росії бачить ворожка у картах ТАРО. Вона переконана, що Африка нечесна щодо Росії. Африканці - маніпулятори, вміють себе показати з вигідної сторони, вважає вона. Африканські лідери будуть змушені зрадити Росію, і змусить їх це зробити Америка, оскільки вони залежні від неї. Якийсь ультиматум поставило США Африці, – коментує карти тарологиня. 

«Это будет гребаный кошмар» – пишуть в коментарях віщунці люди під її передбаченням про будівництво африканських сіл в Тверській області. Росіянам обіцяють підсилення у вигляді 3000 африканців, які приїдуть до Росії розвивати сільське господарство. Планують поселити їх у дерев'яних будинках, з газовим опаленням, вулицю назвати на честь російського письменника з африканським корінням Олександра Пушкіна. Наразі вже символічно встановлено перший великий камінь. Тарологиня вирішила зробити розклад на цю подію, так як росіян хвилює описана перспектива. Констатує, що історія ця баламутна, і хтось хоче «денежек поиметь», «распилить бюджет». Але одразу ж заспокоює своїх підписників, що це буде щось незначне. Шанс, що в майбутньому почнеться велике переселення, існує, але для росіян воно небезпеки не становить.

Представник  Африканського міжнародного конгресу в РФ Костянтин Клименко вбачає в цьому такий посил: «Багато африканців зараз прийняли православ'я і переїжджають до Росії. Їх приваблює наша країна як держава з високим морально-духовним устроєм, з традиційними сімейними цінностями».

Коли помре Путін – основний запит українців

В Україні розклади ТАРО також набувають популярності, українці полюбляють звертатися до порад ворожок і їхні запити звучать в основному так: коли помре Путін і коли завершиться війна. 

Жодних передбачень езотеричні практики, звісно, не дають. Дослідники зауважують, що основна цінність ТАРО не в тому, як випадають карти, а в тому, як їх інтерпретують. Тлумачення кожної карти можна подати абсолютно під різним кутом. 

Єдине, що можна з упевненістю констатувати, що деякі колоди карт (а вони є, до речі, різні) справді гарні і можуть сприйматися поціновувачами прекрасного як справжній витвір мистецтва. 

Матеріал підготовлено редакцією «Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки» для сайту Укрінформу

Перше фото: Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-