Державні пранкери Росії зайшли занадто далеко: дайджест пропаганди за 18-19 грудня 2023 року

Державні пранкери Росії зайшли занадто далеко: дайджест пропаганди за 18-19 грудня 2023 року

Укрінформ
Майстри «телефонних розіграшів» перетворились на реальну проблему.

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав фейки та наративи пропаганди за 18-19 грудня 2023 року.

  1. Вован і Лексус стали загрозою життю та свободі людей
  2. Смішна «відеогра» між Путіним і Кузнєцовою
  3. «Останній союзник Росії» втікає в Новоросійськ
  4. Як «братні українці» поневіряються по ПТР

Вован і Лексус стали загрозою життю та свободі людей

18 грудня  стало відомо, що у РФ внесли до офіційного переліку «терористів та екстремістів» (з усіма відповідними наслідками) письменника-опозиціонера Бориса Акуніна (Чхартішвілі). 19 грудня в російських видавництвах та магазинах почалося вилучення книг Акуніна. А його самого оголосили в розшук. Депутат Гурульов назвав письменника ворогом, якого закликав «знищити». 

За день до цього пранкери Вован (Володимир Кузнєцов) та Лексус (Олексій Столяров) опублікували витримки із двох розмов з Акуніним, які велися нібито від імені президента України Володимира Зеленського і колишнього міністра культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка.

НАСПРАВДІ, це історія про те, як пранк вийшов за межі. І вже реально загрожує свободі, життю та здоров’ю людини. Поки що одного Акуніна. 

7 грудня Bild повідомив, що Вован і Лексус телефонували до міністерства економіки Німеччини, щоб поговорити з головою відомства Робертом Хабеком. А ще 5 грудня Федеральне відомство з охорони конституції ФРН (контррозвідка) попередило німецьких політиків про можливі дзвінки Вована і Лексуса. За інформацією Bild, контррозвідка надала інструкцію для політиків, які заходи слід вжити, щоб не потрапити «на гачок» пранкерів. У ній відомство наголошує на важливості «превентивних заходів проти поточної російської кампанії з дезінформації». Спецслужба рекомендує політикам «ґрунтовно перевіряти особу тих, хто дзвонить, звертати увагу на змінені адреси електронної пошти, припиняти розмову відразу ж, як тільки з’являться сумніви в особистості співрозмовника». Але, як бачимо, це не врятувало Хабека. (Як і багато інших відомих осіб у всьому світі. В тому числі й з України).

Зрозуміло, хто надає Вовану і Лексусу потрібні телефони. Вони вже стали частиною офіційної машини пропаганди. Їхнє шоу виходить на «Первом канале». Вони часті гості на інших прокремлівських ресурсах, спікери на ПМЕФ, проводять майстер-класи. Паразитуючи на відкритості світових політиків і відомих публічних осіб, Вован і Лексус «служать Росії». І самі про це відверто розповідають. Чи не настав час зупинити російський державний пранк на системному рівні?

Смішна «відеогра» між Путіним і Кузнєцовою

18 грудня Путін знайшов черговий привід повихвалятися. За його словами, сферою відеоігор зараз цікавляться 60% повнолітніх громадян РФ: «Ми входимо до п’ятірки країн за кількістю граючих. Це ще й прибутковий ринок. За попередніми оцінками, у Росії він оцінюється десь у 177 млрд рублів».

НАСПРАВДІ, про небезпеку цього «технологічного прориву» Росії та заявленої прибутковості того ж 18 грудня повідомила віце-спікерка Держдуми Ганна Кузнєцова. Як і водиться, всі небезпеки для Росії неодмінно мають  «український слід».

Кузнєцова стверджує, що на російських школярів впливають за допомогою комп’ютерних ігор, щоб створити відповідне «підліткове геймерське проукраїнське середовище». «У подібних іграх є русофобський відеоряд. У дітей формується негативний образ нашої країни та агресивний образ російської людини», — уточнила вона.

Кузнєцова додала, що крім цього, російські школярі часто неусвідомлено спонсорують «нацистський режим» за допомогою ігрових донатів, оскільки розробники таких ігор перераховують отримані кошти на допомогу ЗСУ.

Тому, Путіну треба бути обережним у своїх вихваляннях. Або узгоджувати  зі своїм «подвір’ям», які наративи він штовхатиме цього дня.  Щоб принаймні смішно не виглядало. Хоча після того, як у РФ офіційно підтвердили, що підступні «бандерівці» вплинули спочатку на розум дагестанців, а потім чувашів, дивуватися пропагандистській відеогрі між Путіним і Кузнєцовою не варто.  

«Останній союзник Росії» втікає в Новоросійськ

Сусіди полюбляють метафору, мовляв, «у Росії є лише два союзники – армія та флот». Навколо другого останнім часом відбуваються досить показові події. Видання The Telegraph зазначає, що Британія й надалі використовуватиме свій військово-морський досвід, щоб допомогти Україні контролювати Чорне море в рамках 10-річної угоди про безпеку, яка буде підписана в найближчі тижні.

Меморандум про взаєморозуміння (MoU) зобов’язує «підтримувати Київ у боєготовності» проти РФ, надаючи військову підтримку, зосереджену на військово-морських силах, а також фінансову допомогу та обмін розвідданими. Крім іншого, йдеться про те, що Лондон був вражений успіхами України в Чорному морі, де вона змусила російський флот відступити зі свого традиційного опорного пункту в окупованому Криму.

НАСПРАВДІ, останні слова мають і цілком документальне підтвердження. Супутникові знімки доводять, що практично всі основні кораблі ЧФ РФ залишили Севастополь та перебазувалися до Новоросійська. Так, у порту російського міста зібралися:

▪️4 підводні човни проєкту 636 «Варшав’янка» та проєкту 877 «Палтус»

▪️2 патрульних кораблі проєкту 22160 типу «Василь Биков»

▪️2 фрегати проєкту 11356Р

▪️3 МРК проєкту 21631 «Буян-М» та 1 МРК проєкту 22800 «Каракурт»

▪️3 БДК проєкту 775 та 1 БДК «Іван Грен»

▪️3 тральщики проєкту 266М «Аквамарин-М».

Операція з перебазування основної частини ЧФ з Севастополя до Новоросійська почалася кілька місяців тому через загрозу ударів крилатими ракетами Storm Shadow/SCALP-EG, а тепер у перспективі і ATACMS. Саме тому, «останній союзник Росії» наразі й тікає з українського Криму в свій Новоросійськ.

Відзначимо, президент України Зеленський 19 грудня на підсумковій пресконференції також зауважив, що «в Україні й за кордоном всі високо оцінюють позбавлення флоту РФ тотального домінування в українському Чорному морі та нав’язування, що нам робити й що експортувати. Це припинило блокування економіки України, яка додає можливість українським бійцям стояти потужно на своїй землі. Також зруйнування російського флоту – це примушення піти з українських територіальних вод».

Як «братні українці» поневіряються по ПТР

І наостанок про набридлі волання про «братній народ». Путін знов його згадував 19 грудня. Як і майже рік тому, 21 грудня 2022-го.

Цього разу риторика фактично не змінилася.

Але не змінилося також ставлення до переміщених, фактично депортованих, «братніх українців» на територію РФ. Майже 25 тисяч біженців, які приїхали / були вивезені в Росію після початку війни, досі живуть в пунктах тимчасового розміщення (ПТР) – дитячих таборах, на базах відпочинку і в готелях. Такі підрахунки провів РБК на підставі відповідей місцевої влади з 45 регіонів Росії.

Найбільше біженців нараховується у Воронезькій області: там створено 78 ПТР, де проживає 4,7 тисячі осіб. Ще близько 3 тисяч — в Ростовській; 2,4 тисячі — у Краснодарському краї; трохи більше 2 тисяч — в Нижегородській області.

Пояснення такого ставлення до людей просте: Москві набагато легше воювати з українськими біженцями в країнах Європи, ніж створити їм придатні умови для життя у «братній Росії». Але це в плани Путіна, звісно, ніколи і не входило.

Матеріал підготовлено редакцією «Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки» для сайту Укрінформу

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-