«Кореспондентська застільна» стане тюремною лірикою: дайджест пропаганди за 13 грудня 2023 року

«Кореспондентська застільна» стане тюремною лірикою: дайджест пропаганди за 13 грудня 2023 року

Укрінформ
«Переможний» настрій Росії набуває пісенно-«історичних» форм

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав фейки та наративи пропаганди за 13 грудня 2023 року.

  1. «Особливий порядок» виборів Путіна на ТОТ
  2. У РФ вже працюють над «переможною історією СВО»
  3. Кисельов поспівав на 8 млн рублів
  4. Наслідки екоциду України відчуватимуть і європейці

«Особливий порядок» виборів Путіна на ТОТ

ЦВК Росії оприлюднила «особливості» проведення переобрання Путіна у період воєнного стану. Наразі він діє на окупованих територіях Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей України.

НАСПРАВДІ, нічого нового. Деякі з «особливостей» прямо суперечать федеральному закону «Про вибори президента РФ». Серед іншого, як і раніше, дозволено голосувати не за паспортом, а також переміщати бюлетені та інші документи «в безпечне місце» у разі загрози.

Крім того, «виборчкомам» дозволено скорочувати час голосування та не публікувати відомості про своїх членів і виборчі дільниці. Також заборонено знімати людей на дільницях без їхньої згоди. ЦВК виправдала такі заходи «необхідністю забезпечити безпеку всім учасникам голосування».

Усе це аж ніяк не нагадує «всенародну підтримку возз’єднання з Росією» на українських ТОТ, яку так запопадливо зобразили підсумками вересневих «виборів» на них – за 80-90%. Як тоді, так і зараз «чинність» цього дійства мають засвідчити відібрані «в особливому порядку» іноземні спостерігачі з-поміж пропагандистів, комуністів і неофашистів.

У РФ вже працюють над «переможною історією СВО»

Можна не сумніватися, що це «волевиявлення» потрапить і в історію «СВО». У буквальному сенсі. «Переможна» риторика, яка почалася ще в лютому 2022-го, дійшла до того, що у Міносвіти та науки РФ вже створена ціла робоча група з написання такої «історії».

НАСПРАВДІ, навіть у російських «джерелах» неминучі різночитання. У Конашенкова, наприклад, одна історія. У «воєнкорів» – друга. У мобілізованих – третя. У їхніх дружин і матерів – четверта. У «дугіних» – п’ята. Хоча всі вони однаково «zомбовані», всі підтримують «СВО». Але бачать її по-різному.

Звісно, СВО-писці виберуть лише потрібні «джерела». І зрештою видадуть щось на кшталт багатотомної радянської «Історії Другої світової війни під редакцією Міноборони СРСР» чи «спогадів та роздумів» новоявлених «жукових». Руку на подібних «мемуарах» у Москві набили вже давно. У російському законі «Про ветеранів» війна з Україною – «ювілейна», сорокова. І всі вони, звісно, «переможні».

Проте в справжній історії тієї ж Другої світової залишилися такі книги як «В окопах Сталінграду» уродженця Києва Віктора Некрасова. І те, що зараз він за неї потрапив би в тюрму за статтею про «фейки та дискредитацію», є частиною реальної «історії СВО».

Кисельов поспівав на 8 млн рублів

З цього приводу цікаві також переможні пісні пропагандистів. І знов у буквальному сенсі. Державний медіахолдинг «Россия сегодня» випустив вже другий кліп до свого 10-річчя під назвою «Нова кореспондентська». (Перший — «Кореспондентська застільна» – вийшов два тижні тому).

«Цей проєкт для нас не випадковий — у ньому закладено те щеплення правди та пам’яті поколінь журналістів Росії, без яких сьогодення та майбутнє країни неможливе», — пояснив гендиректор медіахолдингу Дмитро Кисельов.

НАСПРАВДІ, це продовження історії про те, як у РФ заробляють на «патріотизмі». За два відео, в яких знялися лише співробітники кисельовської медіагрупи, путінський Президентський фонд культурних ініціатив заплатив майже 8 млн рублів (близько 3 млн 270 тисяч грн). 

Відповідний грант по 4 млн за пісню виграв продюсерський центр Тимура Ведернікова ще у жовтні. Декларованою метою проєкту було «висловити подяку та підтримку суспільства кожному військовому кореспонденту Росії». При цьому у відео мали знятися 10 «воєнкорів» та п’ять зіркових виконавців, як було зазначено у заявці на фінансування. Проте жодної «зірки» у кліпі так і не з’явилося. Навіть нової – кремлівської, від якої нещодавно вимагали скинутись на Leopard. Цікаво, які застільні пісні Кисельов та інші пропагандисти співатимуть у майбутньому? Час потроху вчити тюремну лірику.

Наслідки екоциду України відчуватимуть і європейці

Як допомогти Україні притягнути Росію до відповідальності за екоцид та змусити її заплатити за знищення природи України? Дебати на цю тему пройшли у Європарламенті. За словами виконавчого віцепрезидента Єврокомісії Валдіса Домбровскіса, сума екологічних збитків Україні, завданих війною, становить 52,4 млрд євро. «Дуже довго про шкоду довкіллю говорили як про супутні збитки, завдані воєнними діями. Однак настав час покласти цьому край», – заявив він.

НАСПРАВДІ, крім юридичної, РФ має нести також і фінансову відповідальність за екоцид проти України. За словами німецького депутата від ЄНП Гельмута Гойкінга, гроші, «приховані то тут, то там, є у російських олігархів, і їх можна використовувати для відшкодування збитків». 

Фінська представниця групи «зелених» Хайді Хаутала закликала знайти способи включити екоцид як злочин у Римський статут МКС. За її словами, це важливо не лише заради України, а й для того, щоб переслідування екологічних злочинів працювало в майбутньому: «Війна, розв’язана Росією, завдала страшної, довгострокової і в багатьох випадках непоправної шкоди довкіллю України, і це – воєнний злочин».

Польський євродепутат від групи консерваторів Анна Фотига згадала, як незадовго до початку повномасштабного вторгнення вона з групою своїх колег побувала в Авдіївці, щоб оцінити екологічні наслідки «космічної агресії Росії на сході України та в Криму». «Вже тоді ми були вражені масштабами екологічного лиха. Зараз вони набагато більші», – констатувала євродепутат і навела приклад підриву окупантами дамби Каховської ГЕС, захоплення Чорнобильської та Запорізької АЕС. 

Болгарський депутат від групи «Європейської народної партії» Радан Канев зазначив, що екоцид росіян проти України не залишиться без наслідків і для сусідніх держав, які європейці будуть відчувати на собі навіть тоді, «коли економічні труднощі будуть подолані»

Євродепутати також висловлювали свою підтримку діяльності Реєстру збитків України від війни, розв’язаної Росією, створеному навесні цього року під егідою Ради Європи. Реєстр став першим кроком у процесі створення міжнародного компенсаційного механізму, який би забезпечував виплату коштів на відшкодування збитків Україні. 

Голосування за резолюцію про екологічні наслідки війни в Україні відбудеться під час наступної сесії Європарламенту, яка запланована на середину січня. Сподіваємось, воно стане черговим пунктом у майбутньому офіційному звинуваченні Росії за всі її масштабні злочини в Україні.

Матеріал підготовлено редакцією «Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки» для сайту Укрінформу

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-