Від «кремлівського продукту» вимагають скинутись на Leopard: дайджест пропаганди за 29-30 листопада 2023 року

Від «кремлівського продукту» вимагають скинутись на Leopard: дайджест пропаганди за 29-30 листопада 2023 року

Укрінформ
Кубло російського «патріотичного грамофона» заворушилося

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав фейки та наративи пропаганди за 29-30 листопада 2023 року.

  1. «Нагорода» України знайде «героїню» пропаганди
  2. Гібридна таємниця загибелі путінських генералів
  3. Росія отримала по своїх токсичних заслугах
  4. Кисельов «наїхав» на Газманова і Shamanа

«Нагорода» України знайде «героїню» пропаганди

У пропаганди чергова (поки що заочна) посадка. Після Гаспаряна свій вирок отримала Юлія Вітязєва. Суд у Львові засудив її до 11 років позбавлення волі. Її визнали винною в «інформаційній співпраці з Росією», а також у «виправданні введення російських військ на територію України». Після початку повномасштабного вторгнення вона повністю підтримала агресію: «Наше завдання – нарешті завершити те, що не змогли, на жаль, завершити наші діди-прадіди після Великої Вітчизняної війни. Просто викорчувати з коренем цю всю бандерівську погань…»

НАСПРАВДІ, з вироку дізнаємося, що Вітязєва володіє часткою компанії NewsFront, яка є «джерелом дезінформації та пропаганди». Раніше проти неї запровадили санкції Україна, США, Японія та Австралія. Вітязєва є уродженкою Одеси. Її справжнє прізвище – Лозанова. У 2015 році вона переїхала до Росії, а ще за 5 років (за особистого сприяння Соловйова) отримала громадянство РФ. Зрештою українська «нагорода» знайде її. Разом з іншими «героями» російської пропаганди.  

Гібридна таємниця загибелі путінських генералів

Зазнав чергової втрати в Україні й путінський генералітет. Підтвердилась загибель заступника командувача 14-го армійського корпусу генерал-майора Володимира Завадського. Перші повідомлення про його смерть з’явилися у чатах випускників Московського загальновійськового командного училища, а невдовзі про це написали й офіційні російські ЗМІ.

НАСПРАВДІ, Завадський підірвався на міні. Однак де саме, версії розходяться. Інформаційні агенції так званої «ДНР» пишуть, що генерал загинув у районі Ізюма Харківської області. Втім, місто знаходиться в українському тилу – приблизно за 50 км від лінії фронту. 

За даними «воєнкорів», Завадський міг загинути в районі села Кринки в Херсонській області, де останніми тижнями українські захисники розширюють плацдарм на лівому березі Дніпра. 29 листопада з’явилася ще одна версія від пропагандистів – в районі Кринок генерал потрапив під вогонь українського БТР-82А. У будь-якому випадку, не важливо, де і як знайшов свою смерть в Україні черговий путінський полководець.

Це вже сьомий генерал, загибель якого на війні підтверджена російськими джерелами. А Міноборони РФ не підтверджує та не спростовує такі повідомлення. І це вже не дивує. Програна Путіним генеральська битва з Україною й досі покрита гібридною таємницею.

Росія отримала по своїх токсичних заслугах

Чергового ляпасу отримала Росія і на міжнародній арені. Її вперше в історії не обрали до Виконавчої ради Організації із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ). Нагадаємо, раніше РФ виключили з виконавчої ради ЮНЕСКО та з Міжнародного суду ООН. Усе це також сталося вперше.

Цього разу Росія програла боротьбу за керівне місце в ОЗХЗ Східноєвропейській групі країн. А перемогли Литва, Польща та Україна.

НАСПРАВДІ, президент Володимир Зеленський висловився дуже чітко з цієї нагоди: «терористам в Організації із заборони хімічної зброї не місце». Центр стратегічних комунікацій писав про хімічну зброю і характерний запах російської дезінформації ще до повномасштабного вторгнення. З того часу сморід тільки посилювався. А щодо самої Росії, то, наприклад, лише цього місяця аналітики Deep State повідомляли про застосування окупантами хімічної зброї одразу на двох напрямках фронту: Сватівському та Бахмутському, де вони швидше за все, використали хлорпікрин. У липні військово-політичний оглядач групи «Інформаційний спротив» Олександр Коваленко казав, що «з’являються свідчення того, що все частіше росіяни застосовують люїзит, або як його ще називають, «речовина №17, яка заборонена».

А повертаючись до голосування, член делегації РФ, заступник голови Мінпромторгу Кирило Лисогорський пояснив його підсумки банально: «У Східноєвропейській групі ОЗХЗ за вказівкою Вашингтона та Брюсселя було створено антиросійське лобі з 18 держав, підпорядкованих військово-політичним інтересам НАТО та ЄС».

Але у створенні цього «лобі» більше за інших винна сама Росія. Адже ще у жовтні 2020 року ОЗХЗ звинуватила її у використанні хімічної зброї проти Навального, який згідно з доповіддю організації, був отруєний «Новачком». Через рік після цих звинувачень 45 країн-учасниць ОЗХЗ звернулися до Москви із запитом на роз’яснення (відповідно до п. 2 ст. IX Конвенції про заборону хімічної зброї), але отриману відповідь визнали неповною. Після чого було направлено повторний запит, до якого приєдналися вже 55 держав. І знову Росія відповіла відпискою. Тож тепер і отримала по своїх токсичних заслугах.

Кисельов «наїхав» на Газманова і Shamanа

І наостанок, як пересварилися між собою путінські музиканти. Не поділили, звісно, хто з них більш «патріотичний». А НАСПРАВДІ – гроші. Скандал трапився на церемонії вручення музичної премії «Золотий грамофон». На ній сертифікати номіналом мільйон рублів за буцімто підбиті танки Leopard отримали нібито двоє російських військових, обличчя яких були у балаклавах. Їх зі сцени привітав власник «Російської медіагрупи» Володимир Кисельов (сертифікати підписані творчими псевдонімами його синів).

НАСПРАВДІ, на цьому все і скінчилося б, але Кисельова понесло, і він звинуватив Олега Газманова, Ігоря Крутого, Ігоря Матвієнка та інших музикантів у відмові виявляти «громадянську свідомість», назвавши їх «ждунами».

А потім взагалі зазіхнув на «святе» – Zірку музичної пропаганди співака Дронова відомого як Shaman. «Дуже багато артистів за умови, що на збірному концерті буде він, відразу відмовляються виступати. З однієї простої причини  всі бачать нещирість цього хлопця, всі бачать, що це абсолютно кремлівський продукт… Монетизуючи ті гроші, які він отримує від кремлівських ідеологів, при цьому не зробити нічого для армії — я вважаю, що це просто незрозуміла ситуація»,  бідкався Кисельов.

Власне, це не новина. Як у РФ заробляють на «патріотизмі», відомо давно. Те, що творчість Shamanа викликає питання (навіть у Z-спільноти) через алюзії на німецький нацизм – так само.

Але те, що «я-русский» має ще й ділитися – до його контракту (вірніше, тих, хто за ним стоїть) не входило. А гроші там шалені. Тому й нервують усілякі «грамофони» на кшталт Кисельова. 

Брехливого знищення танків Leopard все більше, «балаклави» з’являтимуться все частіше, а грошей на них буде все менше. Кубло російського музичного пропагандизму заворушилося.

Матеріал підготовлено редакцією «Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки» для сайту Укрінформу

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-