Чи готовий Кадиров стати «русским»: дайджест пропаганди за 27-28 листопада 2023 року

Чи готовий Кадиров стати «русским»: дайджест пропаганди за 27-28 листопада 2023 року

Укрінформ
Війна в Україні потребувала додаткового ідеологічного підживлення з радянського минулого.

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав фейки та наративи пропаганди за 27-28 листопада 2023 року.

  1. Український «Кібер Спротив» хакнув «Катюшу»
  2. Кого саме «труїли ЗСУ» – у Москві не зазначили
  3. В Росії зібралися скасувати «россиян»
  4. Путін став «націонал-визволителем»

Український «Кібер Спротив» хакнув «Катюшу» 

27 листопада у Конашенкова палало. Українські хактивісти групи «Кібер Спротив» зламали очолюваний ним Департамент інформації та масових комунікацій МО РФ і передали в розпорядження Міжнародної розвідувальної спільноти InformNapalm унікальну внутрішню документацію та доступи до програмного забезпечення, що використовують військові пропагандисти.

З найцікавішого – доступ до інформаційно-аналітичної системи онлайн моніторингу ЗМІ «Катюша» (вартістю 320 млн рублів), яка використовується для підготовки звітності. Уся ця документація, як пише InformNapalm, дає змогу зрозуміти, що вигадана і перекручена «альтернативна реальність», яку створюють зведення МО РФ – це не плід фантазії одного Конашенкова. Від реального стану справ далекий увесь Департамент інформації МО Росії. Доходить взагалі до казусів, як от інтерв’ю військовополоненого «Сибіру».

Хактивісти також знайшли листа Конашенкова до заступника гендиректора ВДТРК РФ. У ньому згадуються «неблагонадійні» російські канали. Лист датовано 14 листопада – тобто наступного дня після заяви російських державних ЗМІ про «перегрупування російських військ у Херсонській області».

Тоді російські медіа спочатку опублікували, а потім швидко «анулювали» новину про «перекидання військ на більш вигідні позиції на схід від Дніпра». У МО РФ тоді назвали розсилку повідомлення від імені свого прес-центру «провокацією». В InformNapalm припустили, що це й справді була провокація – але свідома міноборонівська, з метою виявлення тих таки неблагонадійних російських блогерів.

Тож з інформаційною вразливістю російського Міноборони все зрозуміло, тепер цікаво, чи будуть вражені відкриттям так само і Z-блогери, яких Конашенков заніс у свій «чорний список» і пробує маніпулювати ними як пішаками.

Кого саме «труїли ЗСУ» – у Москві не зазначили

З серії вигаданої та перекрученої реальності, в якій живе МО РФ, – спроба чергової «хімічної атаки» начальника російських військ РХБЗ генерала Кирилова. Цього разу він розповів про «17 випадків застосування ЗСУ компонентів хімзброї для отруєння продуктів, внаслідок чого загинули, щонайменше, 15 осіб».

НАСПРАВДІ, жодних підтверджень сказаному Кирилов, звісно, не навів. Як і не пояснив, навіщо ЗСУ, на його думку, взагалі потрібно було труїти продукти харчування та ще й компонентами хімічної зброї. Але це й не потрібно. Головне, що називається, вкинути. Для чого? Можливо, щоб спробувати посіяти паніку як серед військових, так і серед цивільного населення України – адже Кирилов не уточнив, кого ж саме «труїли ЗСУ». 

Все може бути навіть простіше: у плані російської пропаганди та дезінформації на 28 листопада було записано «Кирилов». А що він там буде верзти – не важливо. Хоч би й про бойову сарану ЗСУ, яка заражає кров слов’янського етносу лихоманкою Західного Нілу. У будь-якому випадку поціновувачі російського фейкопрому вже змирилися, що бодай навіть маленького «подвигу російського хімзахисника-визволителя» вони не дочекаються. Хіба що самі «визволителі» остаточно пустяться берега і кинуть у бій своїх «новачків». Досвід такий у них є.

В Росії зібралися скасувати «россиян»

Головне у цьому бою остаточно не отруїти залишки «русского этноса». Адже саме через нього так непокоївся Путін 28 листопада на Всесвітньому російському народному соборі, який влаштували православний олігарх Малофєєв й рашист Дугін. «Русский – більше, ніж національність. Це, зокрема, культурна, духовна, історична ідентичність. Бути русским — насамперед величезна відповідальність за збереження Росії. І як русский хочу сказати: тільки єдина, сильна, суверенна Росія здатна гарантувати майбутній та самобутній розвиток і русского, і всіх інших народів, які століттями жили та живуть у нашій країні, об’єднані спільністю історичної долі», – заявив Путін.

НАСПРАВДІ, слово «русский» при перекладі ми залишили свідомо. Адже останнім часом в Росії не менш свідомо намагаються позбутися «россиян». Про це напряму кажуть на федеральних телеканалах на рівні віцеспікера Держдуми Толстого. За його словами, «россиян» вигадав Єльцин у 90-х роках, щоб нікого не образити у багатонаціональній РФ. Адже башкир і бурятів можна було назвати «россиянами» (тобто громадянами Росії), але не «русскими» (назва етносу). Отже, тепер ображати можна. Наприклад, назвавши «русскими» чеченців. Не здивує, якщо у нових підручниках історії (які у РФ переписують щорічно) незабаром можна буде прочитати, що «русские сражались с русскими» під час двох чеченських війн. Цікаво, як до такого поставиться Кадиров? Чи викликає знову до себе в Грозний цілого міністра освіти РФ Кравцова і публічно принизивши, змусить читати на телекамери переписані параграфи підручника, як це вже було з «депортаційною» темою?

А поки Кадиров думає, чи готовий він себе визнати «русским», а не «россиянином», Путін буквально благає слов’янських жінок народжувати по вісім дітей. Бо стало відомо, що у Московській області приплив мігрантів-мусульман з Центральної Азії та низька народжуваність у сім’ях корінного населення призвели до того, що найпопулярнішими іменами стали: Мухаммад, Амріддін, Фатіма та Бібісоро. Про це повідомив Люберецький РАГС.

Офіційний сайт адміністрації Люберців пояснює: «Корінні мешканці регіону все рідше заводять більше однієї дитини, також область лідирує за рівнем абортів. У мусульманських сім’ях ситуація протилежна – у кожній сім’ї в середньому налічується по 2,6 дитини. Більш ніж половина трудових мігрантів у Московській області вже змогли отримати російське громадянство за фактом народження своїх дітей у Росії».

Путін став «націонал-визволителем»

А ще Путін під час Всесвітнього російського собору вперше назвав війну з Україною «національно-визвольною». За його словами, «наша битва за суверенітет і справедливість носить, без жодного перебільшення, національно-визвольний характер, тому що ми відстоюємо безпеку та добробут нашого народу…».

НАСПРАВДІ, через все більшу кількість «русских мухаммадов» путінський «національно-визвольний характер» мав би проявитися у виведенні своїх військ з України. Принаймні для того, аби залишились бійці дітородного віку для внутрішньоросійської демографічної «громадянської війни русских з русскими».

Але чому Путін вперше назвав свою «СВО» «національно-визвольною війною»? Бо наратив «росіяни та українці один народ» потребував додаткового ідеологічного підсилення: термін «національно-визвольна боротьба» був широко вживаний в СССР. Проблема Путіна в тому, що він досі не вірить, що національно-визвольну боротьбу проти нього веде якраз Україна.

Матеріал підготовлено редакцією «Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки» для сайту Укрінформу

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-